Derbi v Ljudskem vrtu: bitka napadalcev in igralcev zvezne vrste

Za mariborske nogometaše bo jubilejni derbi v 16. kolu že 27. tekma v sezoni, Ljubljančani so odigrali štiri manj.

Objavljeno
28. oktober 2011 13.38
Posodobljeno
28. oktober 2011 13.38
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport
Ljubljana - Bo nedeljski derbi 16. kola med Mariborom in Olimpijo nagnil jeziček na tehtnici na vijolično stran ali bodo zeleno-beli zaostrili boj za prvaka? To je najbolj vznemirljivo vprašanje pred 10. dvobojem tekmecev, odkar se je na prvoligaško sceno vrnila nova Olimpija. Maribor vodi: ima 4 zmage, 4 neodločene izide, 1 poraz z razliko v golih 9:8.

»Že četrtič bom udeleženec derbija in se ga že veselim. Na prejšnjih dveh tekmah smo bili veliko boljši, zadnjo smo prepričljivo dobili, komaj čakamo, da pokažemo še več. Na Štajerskem poznajo nogomet in v Ljudskem vrtu je posebno vzdušje. Ne bojimo se,« je iz Stožic tekmecem v Maribor sporočil Olimpijin športni direktor Mile Ačimovič, ki upa, da se bo na manjšem štadionu le soočil z Zlatkom Zahovičem, da bi mu segel v roke. Ni kaj, zeleno-beli so nabrusili jezike, mar so tudi noge? »To so tekme s posebnim nabojem. Mariborčani ta trenutek delujejo odlično, so v formi, mi smo samozavestni in sposobni speljati kakovostno tekmo,« je svoj pogled pred derbijem predstavil trener Dušan Kosič in odločno zavrnil, da je za Olimpijo to tekma na vse ali nič. »Ne gledam naprej, pač pa je moj cilj vsaka naslednja tekma. Nič ne gre na silo, res pa je, da potrebujemo kanček sreče. Maribor ga ima, toda kaže tudi veliko stabilnost.«

Maribor je z 32 goli najučinkovitejši v ligi, Olimpija ima v Daretu Vršiču z enajstimi goli najboljšega strelca. Toda vijolični so raznovrstnejši in nevarnejši v napadu. Mariborski četverec strelcev, Dalibor Volaš, Marcos Tavares (oba po 5 golov), Etien Velikonja (4) in Robert Berič (3) je dosegel 17 golov, ljubljanski napadalci so bili bolj ali manj statisti. Med strelci, zabil je dva gola, je bil le Dragan Čadikovski, ki ga ni več v klubu. »O neučinkovitosti naših strelcev se veliko govori in kar se, je hitro tudi resnica. To je naša težava.« Davor Škerjanc (oba po 2), Filip Smiljanič in Nik Omladič (oba po 1) so ligaške vratarje skupaj premagali še štirikrat in zaradi načina postavitve igre sodijo v kategorijo napadalno usmerjenih zveznih igralcev. Kljub vijolični premoči v napadu, pa je s šestimi goli najboljši strelec Mariborčanov zvezni igralec Dejan Mezga. Toda mariborska zvezna vrsta je v primerjavi z ljubljansko slabše strelsko razpoložena. Agim Ibraimi je dosegel še dva gola, drugi strelci pa so Aleš Mertelj, Zoran Lesjak, Goran Cvijanovič, Matic Črnic in Martin Milec (vsi po 1). Vršičevim enajstim golom iz ljubljanske zvezne vrste pa je treba pripisati še tri Daliborja Radujka in enega Aneja Lovrečiča.

Zeleno-beli primanjkljaj v napadu je debelo nadoknadil drugi najboljši strelec v moštvu, štoper Milan Anđelkovič. S štirimi goli je zasenčil tudi vse mariborske branilce, ki skupaj niso dosegli toliko golov, kot srednji ljubljanski branilec. Med strelce se je doslej vpisalo dvanajst Mariborčanov in osem Ljubljančanov.

Ljubljanski trener Dušan Kosič je opozoril na podrobnost, ki je v zadnjem obdobju vse bolj težava za ljubljansko igro. »Vršičeva strelska forma samo potrjuje, da je igralec z občutkom, da se zna odzvati, ko je treba. To je dobro. Toda tekmeci so nanj postali pozorni. Vršijo izjemen pritisk in so agresivni. Vršiča bi bilo treba zaščititi,« je Kosič posla jasno sporočilo. Če bo prišlo do sodnikov, bo vidno že v nedeljo. »Če ga ne bo dal Dare, ga bo nekdo drug,« pa je Kosič ponudil še odgovor na to, če bo Vršič nehal zadevati kot po tekočem traku.

Kdo bo bolj svež, kdo bo imel boljšo dnevno formo, kdo bo imel več sreče ...? Podrobnosti, ki bi lahko vplivale na razplet jubilejnega desetega ligaškega derbija, je še precej več, toda ena od najpomembnejših je gotovo svežina. Oboji so v štirih mesecih presegli mejo dvajsetih tekem. Mariborčani so svojo sezono začeli teden pozneje, a doslej so že opravili 26 tekmovalnih dvobojev - superpokal, 14 ligaških, 9 evropskih in dve pokalni tekmi -, Ljubljančani so pri številki 22 - 15 ligaških, 6 evropskih in ena pokalna tekma.

Tavares odločil dve tekmi

Od igralcev, ki se bodo v nedeljo pomerili, je največ golov v medsebojnih tekmah dosegel Brazilec Marcos Tavares. Skupaj je bil strelec na treh tekmah, na dveh je odločil zmagovalca, zadel pa je tudi na zadnjem dvoboju v Stožicah ob porazu Mariborčanov z 1:4. Dva gole je dosegel tudi Robert Berič, drugi strelci v dosedanjih devetih prvenstvenih tekmah pa so bili: Bačinovič, Plut, Mihelič, Velikonja, Bonifaccio, Škerjanc, Jovič, Lovrečič, Čadikovski, Vršič, Radujko. Enkrat je lastno (mariborsko) mrežo zatresel še Elvedin Džinič.