Hrvaška z eno nogo že na Euru, Ronaldo & Co. razočarali v Zenici

Hrvaška nogometna reprezentanca je na prvi tekmi dodatnih kvalifikacij v Istanbulu s 3:0 premagala Turčijo.

Objavljeno
11. november 2011 18.55
Posodobljeno
11. november 2011 18.55
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Ljubljana - Večina potnikov na Euro 2012 je sicer že znanih, še štiri ekipa pa si bodo nastop na Poljskem in Ukrajini zagotovile prek dodatnih kvalifikacij.

Velik korak h uvrstitvi na Euro so že storili hrvaški nogometaši, ki so na prvi tekmi dodatnih kvalifikacij gostovali v Istanbulu. Varovanci Slavena Bilića, ki je bil v zadnjem obdobju pogosto tarča kritik hrvaške javnosti, so prepričljivo in zasluženo premagali Turke (3:0), ki niso imeli veliko možnosti proti prerojeni hrvaški ekipi. Hrvati so povedli že v 2. minuti z golom Ivice Olića, ki je nekaj minut za tem še enkrat nevarno ogrozil turška vrata. V 32. minuti je najprej lepo priložnost zapravil Luka Modrić, a je nato žogo rpestegel Dario Srna in podal pred gol, mrežo pa je zatresel Mario Madžukić. Kapetan hrvaške ekipe je kot podajalec sodeloval tudi v 51. minuti pri tretjem zadetku za Hrvate, ko je prosti strel z glavo v gol preusmeril Vedran Čorluka.

Veliko pozornosti je pritegnila tudi tekma v Zenici, kjer je BiH gostila Portugalsko (0:0). A favorizirana ekipa z zvezdnikom Cristianom Ronaldom na čelu ni posebej navdušila, BiH pa je bila z Edinom Džekom njen enakovreden nasprotnik.

V Pragi si je na prvi tekmi lepo prednost pred Črno goro zagotovila Češka (2:0). Po zadetku Václav Pilařja v 63. minuti, je češko zmago v zadnjih izdihljajih sodnikovega podaljška zapečatil Tomaš Sivok.

Iz skupine C, kjer je v kvalifikacijah igrala Slovenija, se bo skušala na Euro prebiti tudi Estonija. A so njene možnosti so po prvi tekmi dodatnih kvalifikacij izredno majhne, saj je na prvi tekmi na domačem igrišču proti Irski izgubila s kar 0:4.

Povratne tekme bodo na sporedu v torek, 15. novembra.

Današnje tekme:

BiH - Portugalska 0:0 (0:0)

Turčija - Hrvaška 0:3 (0:2; Olić 2., Mandžukić 32., Čorluka 51. )

Češka - Črna gora 2:0 (0:0; Pilař 63., Sivok 90.)

Estonija - Irska 0:4 (0:1; Andrews 13., Walters 67., Keane 71., 88./11-m)