Po prvem polčasu Ukrajina za dva koraka bližje euru 2016

Slovenska nogometna reprezentanca je na prvi tekmi dodatnih kvalifikacij proti Ukrajini izgubila z 0:2.

Objavljeno
14. november 2015 12.38
Posodobljeno
14. november 2015 15.45
SOCCER-EURO/
Š. Ro., M. Ž., Delo.si
Š. Ro., M. Ž., Delo.si

Lvov - Slovenska nogometna reprezentanca na prvi tekmi dodatnih kvalifikacij za euro 2016 proti Ukrajini ni uresničila načrta za dobro izhodišče pred povratno tekmo pred domačimi gledalci. V Lvovu so varovanci Srečka Katanca izgubili z 0:2, v torek pa bodo v Mariboru imeli težko delo. Če se želijo vseeno uvrstiti na evropsko prvenstvo v Franciji, potrebujejo preobrat z vsaj dvema goloma v nasprotnikovi mreži.

Čeprav so Slovenci zelo optimistično krenili v dodatne kvalifikacije, v katerih imajo boljšo statistiko, so jim Ukrajinci na igrišču hitro dali vedeti, da naloga ne bo enostavna. Na domačem štadionu v Lvovu, na katerem doslej še niso izgubili, so se izkazali za kakovostnejšega tekmeca, bili bolj nevarni in ustvarili več priložnosti za gol. Prvega je v 22. minuti dosegel Andrij Jarmolenko, potem ko je mojstrsko izigral tri slovenske branilce. Prednost je v 54. minuti podvojil Jevgen Seleznjov, ki je zadel z bližine po podaji Artema Fedeckega.

V slovenski vrsti se je z dobrimi obrambami izkazal vratar Samir Handanović, dve najlepši priložnosti za gol pa sta že v prvem polčasu imela Josip Iličić in Milivoje Novaković. Sicer pa veliko pove podatek, da Slovenija v okvir vrat ni streljala niti enkrat samkrat.

»Ukrajina je zelo dobra ekipa, razlog za poraz pa je v naši neučinkovitosti. Takšne priložnosti, kot smo jih imeli, je na tako pomembni tekmi enostavno treba zadeti. Ukrajina je v veliko boljšem položaju, a to je nogomet, ne bomo vrgli puške v koruzo. Res pa je, da bo brez gola v gosteh veliko težje,« je po tekmi ocenil selektor Katanec.

Začetek z dvojcem Novaković-Iličić

Slovenska reprezentanca ima sicer lepe spomine na dvoboje z Ukrajino, saj si je proti njej leta 1999 v dodatnih kvalifikacijah zagotovila mesto na evropskem prvenstvu 2000. Ukrajina ima v dodatnih kvalifikacijah slabo statistiko, saj je bila neuspešna že petkrat, Slovenija pa se je na drugi strani prek dodatnega sita že trikrat uvrstila na veliko tekmovanje.

Na polnem štadionu v Lvovu je slovenski selektor Katanec lahko računal na vse najboljše igralce, z izjemo seveda poškodovanega Roberta Berića. S sistemom 4-4-2 je v napad ob stalnega napadalca Milivoja Novakovića postavil Josipa Iličića. Za enega najnevarnejših v ukrajinski postavi kapetana Jevgenija Konopljanko je zadolžil rahlo poškodovanega Miša Brečka. Ukrajinski selektor Mihail Fomenko je imel pri sestavi moštva večje težave, saj sta manjkala poškodovana Ruslan Rotan in Aleksander Gladkij ter kaznovana Alexander Kučer in Taras Stepanenko.

Igralci so na današnji tekmi nosili črne žalne trakove v spomin na žrtve včerajšnjih napadov v Parizu, tekma pa se je začela z minuto molka.

Prvi polčas: Jarmolenko za vodstvo Ukrajine

Odločeni, da popravijo statistiko iz preteklosti, so Ukrajinci podjetno začeli tekmo, a uvodne minute niso prinesle nevarnejših priložnosti. Po prvi minuti tekme je sicer nevaren predložek v kazenski prosto poslal Ševčuk, ki pa ga k sreči Seleznjov ni ujel, v deveti pa je Jokić dobro izbil nevaren predložek v kot, po katerem pa se je z obrambo izkazal še Handanović. Ukrajinci so stopnjevali pritisk v slovenskem kazenskem prostoru in nizali obetavne predložke pred slovenska vrata, ki pa jih niso strli. V 18. minuti je grd prekršek nad Cesarjem naredil Seleznjov, za udarec s komolcem v obraz slovenskega branilca si je prislužil rumeni karton.

Ukrajina je v 22. minuti kronala boljšo igro tudi z zadetkom. Handanović je najprej izbil žogo po strelu Konopljanke, do žoge pa je prišel Jarmolenko, se otresel kar treh slovenskih branilcev ter s strelom v oddaljeni kot zadel za 1:0.

Igra se je razživela, tudi Slovenija je v 28. minuti prišla do najlepše priložnosti dotlej: Birsa je visoko podal do Novakovića na drugo stran, ta je z glavo oddal žogo nazaj do Iličiča, ki je s prve sprožil močan strel, toda čez gol. Že v naslednji akciji se je moral po ukrajinskem protinapadu znova potruditi Handanović, nato pa je v 29. minuti prvi slovenski napadalec zapravil stoodstotno priložnost. Po podaji Birse je bil sam pred vratarjem Pjatovom, a se mu je žoga nerodno odbila in izenačenje je splavalo po vodi.

V 35. minuti je Handanović uprizoril novo dobro obrambo, izkazal se je s parado po strelu Ribalke. Slednji je tri minute pozneje po prodoru Jarmolenka znova poskusil z razdalje. Sledil je nov predložek Konopljanke iz kota, strel Garmaša pod prečko pa je znova zanesljivo odbil »Sarma« in ob novem pritisku domačih držal Slovenijo nad vodo.

Ukrajina je tako na odmor odšla z zasluženo prednostjo in tremi streli v okvir vrat, Katančevi varovanci so le enkrat merili mimo.

Drugi polčas: Seleznjov podvojil prednost

Prvo priložnost v drugem polčasu je imela Slovenija. V 50. minuti je po podaji Birse do strela prišel Kurtić, a je bil od daleč premalo natančen. Toda štiri minute pozneje je slovenska obramba znova zatajila. Jokića je izigral Fedecki in lepo podal pred gol, kjer ni imel več veliko dela Seleznjov, le potisnil je žogo v gol za 2:0. Štadionu v Lvovu je znova oživel, navijači pa bi kmalu videli še tretji gol v slovenski mreži. Po podaji Sjdorčuka je imel izjemno priložnost Garmaš, toda junak akcije je bil Handanović s še eno mojstrsko obrambo.

V 63. minuti se je Katanec odločil za menjavo, namesto Iličića je v igro poslal Bezjaka. Ukrajinci so že začeli zavlačevati, slovenski priložnosti pa ni bilo videti. Namesto njih so bili v 68. minuti znova tik pred tretjim golom domači. Neporazum Ilića in Cesarja je izkoristil Seleznjov, po protinapadu že premagal Handanovića, a k sreči zadel vratnico.

Z igrišča je v 72. minuti odšel še Birsa, vstopil pa Pečnik, ki je bil eden od najpomembnejših mož v dodatnih kvalifikacijah za SP 2010, ko je proti Rusiji ob zaostanku z 0:2 zadel pomemben gol v gosteh. Tudi tokrat je po prodoru Kampla hitro prišel do strela, a žoga je zletela čez gol. Tako se je vendarle okrepil slovenski pritisk, a konkretnejšega strela ni bilo. V 84. minuti je v protinapad stekel Pečnik, a podrl ga je Rakickij. Po prostem strelu Kurtića zaključka ni bilo, tudi Bezjak ni ujel lepe žoge pred golom, čas pa se je hitro iztekal. Katanec je poskusil še z Ljubijankićem namesto Novakovića. V sodnikovem dodatku so Slovenci še poskusili po prostih strelih Kurtića, a rešitve ni bilo.

 

Dodatne kvalifikacije za euro 2016:

Ukrajina : Slovenija 2:0 (1:0)

Stadion Arena Lvov, gledalcev 35.000, sodniki: Eriksson, Klasenius in Wärnmark (vsi Švedska).

Strelca: 1:0 Jarmolenko (22.), 2:0 Seleznjov (54.).

Ukrajina: Pjatov, Hačeridi, Ševčuk, Fedecki, Rakicki, Konpljanka, Sidorčuk, Ribalka, Garmaš (od 80. Malinovski), Jarmolenko (od 90. Karavajev), Seleznjov (od 83. Kravec).

Slovenija: Handanović, Jokić, Cesar, Ilić, Brečko, Kurtić, Krhin, Kampl, Iličić (od 63. Bezjak), Birsa (od 73. Pečnik), Novaković (od 90. Ljubijankić).

Rumeni kartoni: Seleznjov, Hačeridi, Rakicki; Novaković, Krhin.

Rdeči karton: /.