Dolga klop tudi po okusu trenerja Igorja Bišćana

NK Olimpija: Ljubljanski nogometni prvoligaš je vse manj slovenski, a globalen in nared za osvojitev obeh lovorik.

Objavljeno
21. februar 2018 22.45
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – Olimpija je pozimi pripeljala šest nogometašev, pet jih je že v vključila v vadbeni proces, šesti, Nigerijec, bo prišel pozneje. Toda novinci so neznanka, trener Igor Bišćan pa pred drugim delom sezone nima časa, da bi čakal nanje. Maribor beži za tri točke.

Hrvat Filip Uremović, Ganec Eric Boakye, Bošnjak z ameriškim potnim listom Rijad Kobiljar, Avstralec Jason Davidson in Srb Dragan Mrdja. To je peterica novincev, za katere Bišćan pravi, da bo čas pokazal, če sodijo v rubriko okrepitve. Na napadalca Udechukwuja Chineduja je treba čakati zaradi preštevilnih razlogov, je bila Olimpijina razlaga, zakaj bo 23-letni postavni strelec dopotoval v Slovenijo z zamudo. Vprašanje pa je, če ga bodo v Ljubljani dočakali.

Bišćan zadovoljen z dolgo klopjo

Toda Zagrebčan nima kaj prida časa, že v nedeljo mora biti njegova enajsterica udarna, učinkovita in razigrana proti neugodnemu in ambicioznemu Celju, da bi lahko hitro vrgla rokavico tekmecem iz Ljudskega vrta. Tudi naslednja tekma, prihodnji konec tedna v Novi Gorici, ne bo dopuščala pretirane sproščenosti, še posebej zato, ker ima Maribor na papirju »ogrevalni« uvod v spomladanski del prvenstva. Najprej bo igral z Aluminijem, nato bo šel v Kranj.

Mariborčani so, predvsem predsedniku Milanu Mandariću, povzročili največ gorja z »vdorom« v Olimpijino moštvo, potem ko so mu za 100.000 evrov speljali Alexandruja Cretuja. Toda Mandarić se še zlepa ni sprijaznil, da je Zlatko Zahović bo »balkansko« izkoristil, kar mu je nespretna Olimpijina administracija ponudila. Ljubljančani se bodo pritožili na Cretujevo registracijo za Maribor, pri čemer bo njihov najmočnejši argument, da podpisnik dovoljenja za pogajanja o Romunovem prestopu ni predsednik NK Olimpija ali direktor FC Olimpija Mandarić kot edini zakoniti podpisnik zeleno-belih. Cretujeva usoda – ali bo igral za Maribor ali bo na »kazenskem čakanju« pri Olimpiji – bo znana v naslednjem tednu, dveh.

»Niso vsi igralci z mojega seznama želja, za Afričana so se že prej dogovorili,« je na včerajšnji predstavitvi ciljev in želja zagotovil Bišćan, ki Cretuja zagotovo ne bo pogrešal, saj ga je že prej označil izključno za rezervista. Če je jeseni pogrešal daljšo klop, jo bo tokrat res imel, pa čeprav je ostal brez dveh pomembnih členov (in šampionov) iz sezone 2015/16, štoperja Kenana Bajrića in bočnega branilca Denisa Klinarja.

S potrpežljivostjo do lovorik

»Več napadalcev prinaša tudi več rešitev za igro v napadu. Dolga klop in veliko število igralcev pa sta tudi izziv za vse. Marsikdo bo nestrpen, ker ne bo takoj dobil priložnosti, igralci bodo morali biti potrpežljivi. Moja naloga pa je, da bom izbral najboljše in našel rešitve,« je potrdil 39-letni Zagrebčan, ki se zaveda, da je pred njim in moštvom zgolj ena naloga: da v Ljubljano vrne naslov državnega prvaka in ga začini še s pokalno lovoriko.

»Imamo kakovost in smo sposobni, da osvojimo obe lovoriki,« je z optimizmom začinil uvod v drugi del sezone umirjeni trener.