Domžalčani zadali Olimpiji še zadnji udarec

Gaber Dobrovoljc odločil finale pokala NZS in Domžalam priigral drugo lovoriko. Sodnik Vinčič izzival Ljubljančane.

Objavljeno
01. junij 2017 01.17
Nogomet Koper - Domžale. Pokal Slovenije. V Kopru 31.5.2017[Nogomet Pokal slovenije]
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Koper – Domžalčani so še drugič pokalni prvaki. V bojevitem, ne posebej všečnem in kakovostnem finalu so z golom Gabra Dobrovoljca v 61. minuti ugnali Olimpijo. Njihova zmaga je zaslužena, Olimpija pa je bila tudi v zadnji tekmi sezone preslaba, da bi lahko iztržila več. Toda najslabši posameznik večera je bil mariborski sodnik Slavko Vinčić.

S še nikoli tako glasno odpeto Zdravljico na Bonifiki so navijači napovedali s čustvi prežeto tekmo. Naboj je bilo čutiti tudi pri domžalsko-ljubljanskih nogometaših, ki so v uvodnih minutah morda kar preveč podlegli pomembnosti dvoboja. Pa ni bilo potrebe. Kljub vsemu se sezona ni reševala v zadnjih 90 minutah ali 120, zato je bilo pričakovati več natančne kombinatorike in predvsem manj brezglave zaletavosti, ki je botrovala k preštevilnim tehničnim napakam.

Igra je slabše stekla favoriziranim »olimpijcem«. Prav težko so shajali z dvema, tremi smiselnimi podajami, a tudi tekmeci niso bili kaj prida boljši. Podajo več so še zmogli, zadnjo, ki bi zatresla kolena Roka Vodiška, pa ne. Ljubljanski vratar je imel spet težave z zbijanjem žoge in podajami, domžalski Dejan Milić ni imel v prvem polčasu nobenega resnega posredovanja. Domala vsako žogo je Vodišek »podaril« Domžalčanom, zaradi česar so bili pretežni del prvega polčasa Ljubljančani v obrambnem gardu in bili prisiljeni napadati z nasprotnimi napadi. Niso jim uspevali. Eden od velikih adutov trenerja Safeta Hadžića Issah Abass nikakor ni mogel uiti domžalski obrambi ali jo preigrati, Leon Benko je bil povsem odrezan, Kinglsey Boateng pa se je še najbolj trudil. Največji greh, kar se je izkazalo v drugem polčasu, pa je naredil Alexandre Cretu, ki si je na hitro prislužil rumeni karton, s čimer je pošteno omejil moč Olimpije v zvezni vrsti. Tu so Domžalčani dobili bitko.

Dobrih deset minut drugega polčasa je bilo potrebnih, da je slabi in izzivalni – do Ljubljančanov – mariborski sodnik Vinčić nasedel. Kot da je čakal na trenutek, ko bo lahko zabil prvi žebelj v Olimpijino krsto. Cretu je na sredini igrišča s prekrškom ustavil Ivana Firerja. Bil je, toda še najmanj za drugi rumeni karton in posledično rdečega. Vinčić je začel svoj boj z Olimpijo, ki ni imela v moštvu osebnosti, da bi se postavila po robu Mariborčanu.

Domžalčani so hitro izkoristili Olimpijine težave z Vinčićem. V 61. minuti je po podaji iz kota Žana Majerja najvišje skočil Gaber Dobrovoljc in kaznoval slabo branjenje prostora Arisa Zarifovića in Kenana Bajrića, ki je tik pred tem vstopil v igro namesto nizkoraslega Abasa. Napaka ljubljanske obrambe je bila še druga ključna in tudi usodna. Domžalčani so se z igralcem več v finišu silovito branili in ubranili. Ljubljančani pa so v slogu večjega dela pomladi klavrno končali tekmo s še drugo izključitvijo, kapetana Nemanje Mitrovića.

Simon Rožman, trener Domžal: »Zaslužili smo si pokalni naslov, ker smo imeli vso sezono ogromno smole, vendar smo vztrajali, dobro delali in zdaj nam je uspelo. V zadnjih štirih tekmah prvenstva smo razmišljali le še o današnjem finalu. Fantje so zelo garali za ta uspeh.«

Safet Hadžić, trener Olimpije: »Tekmo smo izgubili ob rdečem kartonu, bila je težka, borbena, karton pa je prevesil jeziček na tehtnici. Čestitke Domžalam. Bili smo živčni, ker smo si res želeli zmagati. S tem, ali bom še trener Olimpije, se nisem obremenjeval. Ponosen sem na to, kaj smo s fanti naredili. Če je to moja zadnja tekma na klopi moštva, bi se rad vsem zahvalil.«