Domžale najučinkoviteje doslej, Maribor srečno

Nogomet: v 10. kolu 1. SNL Krka doma spet nerešljiva uganka za Olimpijo, Radomlje na Bonifiki šokirale še Luko Koper.

Objavljeno
25. september 2014 01.41
Sasha Alexander ANEFF strelec prvega gola za Domžale na tekmi 10. kroga med Domžalami in Gorico. Domžale 24. september 2014.
G. N., šport
G. N., šport
Ljubljana – Domžalčani so v 10. kolu 1. SNL učinkovito opravili z Gorico: v drugem polčasu so zabili tri gole, dosegli najvišjo zmago sezone, povrhu je vratar Nejc Vidmar še desetič ostal nepremagan. Po hudem spodrsljaju Olimpije v Novem mestu se je Mariboru spet nasmehnila sreča. V Velenju je za minimalno zmago zadel Marcos Tavares v 93. minuti tekme.

Domžalski stroj je v svojem slogu strl Goričane. Bil je učinkovit, čeprav si ni priigral velikih priložnosti. Potem ko se je prvi polčas razpletel brez golov, so bile odločilne kakovostne izvedbe bliskovitih nasprotnih napadov in prekinitev. V razmaku treh minut, od 55. do 58., sta Sasha Aneff in Kenan Horić zabila iz akcij iz prekinitev. Zadnje dejanje je pripadlo Joshui Parkerju, s čimer so se Domžalčani po izredno slabi predstavi z Olimpijo svojim navijačem oddolžili z najvišjo zmago. »Potrpežljivost do prvega gola je bila odločilna, po vodstvu pa se dobro počutimo, ker se znamo braniti,« je dejal trener Luka Elsner. »Nerazumljivo smo padli v drugem polčasu,« pa je dodal gostujoči vratar Vasja Simčič.

Na Portovalu je bilo vse po starem: Olimpija je po dveh porazih z 0:1 izgubila še tretjič. Toda tokrat je vsaj zabila gol, kar pa ne odtehta velikega razočaranja. Ljubljančani so še drugič zapored odpovedali v napadu, kar je zeleno-bele zapeljalo v prvi poraz v jesenskem delu prvenstva. Nerešljiva uganka je bil domači vratar Tomislav Pelin. Branil je vse, kar je bilo mogoče, v 16. minuti tudi kazenski strel, ki ga je tokrat izvedel Andraž Šporar, a je bil – kot pred štirimi dnevi Nik Omladič – neuspešen. Pelin je bil uspešnejši. Novomeščani, ki jim je trda predla, saj so z Radomljami iztržili le točko, so imenitno začeli in z golom Josipa Fučka z glavo hitro zadeli. V gostujočih vratih je prvič v tej sezoni dobil priložnost Aljaž Ivačič. Tudi pri drugem domačem golu ni bil krivec. Gol Marka Vukčevića v 87. minuti je bil kaj slaba uteha za Ljubljančane.

»Pokazali smo odločnost, čvrstost, kar smo nakazovali že v zadnjih dveh tekmah, tokrat pa smo še izkoristili dve priložnosti. Ali je bila zmaga zaslužena ali ne? S poštenim pristopom smo si jo zaslužili,« je dejal trener Miloš Rus. Ljubljanski tekmec Darko Karapetrović je lahko ponovil besede iz derbija z Domžalami. »Žoga ni hotela v gol, enajstmetrovke spet nismo realizirali,« je povedal, naporen ritem dveh tekem pa je s kratko oceno zaokrožil športni direktor Mile Ačimović: »Fantom nimam kaj očitati, žoga enostavno ni hotela v mrežo. Tudi takšne stvari se dogajajo v nogometu. Morda sta si Nik Omladič in Andraž Šporar želela preveč. V obeh primerih sta bila vratarja pač uspešnejša. Strel z enajstih metrov je tudi stvar psihologije, mi v omenjenih primerih nismo bili na pričakovani ravni, zato tudi nismo zadeli. Vnovič bom ponovil, da sem zadovoljen s pristopom, željo, motivom in energijo, ki jo kažejo fantje. Manjka pa nam realizacija. Poraz je bil nezaslužen, ampak zdaj se moramo osredotočiti na tekmo s Koprom.«

Spet dvojec Bohar-Tavares

Maribor je kot mačka z devetimi življenji. V soboto na Bonifiki so vijolični ušli iz izgubljenega položaja, sinoči so v Velenju nenehno viseli. Celo v zadnjih sekundah so bili tik pred porazom, ko je Marko Šuler skoraj zabil avtogol. Razglašena mariborska obramba je imela zvrhano mero sreče skozi vso tekmo. Spet je bil ključni mož vratar Jasmin Handanović, tudi takrat, ko ni bil najbolj spreten, pa je kljub vsemu preprečil najhujše. Mariborčani so zadeli tako rekoč v zadnjih sekundah tekme. Damjan Bohar je z desne strani ob kotovi črti poslal predložek pred vrata, »priletel« je Marcos Tavares in z glavo zabil žogo v mrežo. Domači vratar Matjaž Rozman je bil nemočen. »Zbrani smo bili skozi vso tekmo, Jasmin pa je bil spet odličen,« je priznal tudi vijolični zvezni igralec Aleš Mertelj.