Domžale pomagale Olimpiji, zdaj ji lahko nagajajo

V 21. kolu slovenskega prvoligaškega nogometnega tekmovanja Maribor čaka lažja naloga, v Ljudski vrt prihaja Krško.

Objavljeno
04. december 2015 21.33
Andraž Šporar na tekmi med Olimpijo in Domžalami. Ljubljana, 1. avgust, 2015. [nogomet, Olimpija, Domžale, Andraž Šporar]
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly

Ljubljana – Končnica prvega dela 1. SNL se lahko zasuka tako, da bo prvak Maribor v lovu za vodilno Olimpijo ulovljen na 2. mestu. V 21. kolu bodo danes tekme v Velenju, Mariboru in Kopru, jutri pa v Novem mestu in v Ljubljani z derbijem prvega in tretjega.

Velenje: Rudar – Zavrč (sobota, sodnik Darjan Kovačič, 15.30): Vrag je vzel šalo, »rudarji« potrebujejo točke, da bodo vsaj malo lažje zadihali, novo vodstvo kluba, trener Jernej Javornik in športni direktor Spasoje Bulajić pa, da bodo ohranili verodostojnost pred morebitnimi nemškimi partnerji in navijači. Ob jezeru jih je čedalje manj. Srečna okoliščina je, da so Zavrčani s tekmo z Olimpijo končali svojo tekmovalnost. Znanja, izkušenj in mladosti pa imajo dovolj.

Maribor: Maribor – Krško (Nejc Kajtazović, 17.30): Če bi v Ljudskem vrtu gostoval kdo drug kot Krško, bi vladala panika. Željko Filipović, Marcos Tavares in Marko Šuler so kaznovani, kar pomeni, da bo imel trener Krunoslav Jurčić še krajšo klop kot v Domžalah, kot je potarnal po sila bledi predstavi s srečnim koncem. Točka je bila dober izkupiček glede na nemoč. Vrnil se bo Petar Stojanović, toda on je le »pitbull« brez nadzora, vijolični pa pogrešajo voditelja, ki narekuje visok ritem, povezuje igro in ohranja trezno glavo. Ali ga sploh imajo, je vprašanje za športnega direktorja, za strokovni štab pa je glavna naloga, da zadnji dve tekmi izpelje z zmagama, kakor ve in zna. Vsi skupaj pa lahko le upajo, da bo nedelja prinesla nekaj več radosti v vijolično družino, ki komaj čaka na odmor in nov zagon. Zlatko Zahović je še vedno po gorenjsko trmast. Odločno zavrača možnost, da bi Maribor tvegal z nakupom še ne povsem izbrušenega igralca, a s presežno dodano vrednostjo, katerega cena bi presegala pol milijona evrov. Kar pomeni, da bo treba zasukati rokave in poskušati vrniti šampionski in evropski sijaj z izžetim Tavaresom, nemotiviranim Agimom Ibraimijem ... Olimpija jih je jeseni prehitela v vsem.

Koper: Luka Koper – Celje (Slavko Vinčić, 20): Redki so zmagali v Krškem, Koper je. A tudi to ni bil kdo ve kakšen podvig, vreden vpisa v cv trenerja in drugih ustvarjalcev novega Kopra. Zadnja beseda bo tako ali tako pripadla navijačem, ki jih je manj na štadionu kot v dvorani, kjer je manj politikanstva, a več pristnega športnega zanesenjaštva. Mala žoga je zasenčila veliko! A tudi to je prišlo do veljave šele takrat, ko je rokomet bankrotiral. In je marsikdo ostal brez zaslužene plače. Celje prihaja brez dveh pomembnih mož, Ivana Firerja in Blaža Vrhovca.

Novo mesto: Krka – Gorica (nedelja, Mitja Žganec, 13): Posavci dihajo za ovratnik Dolenjcem. To je huda grožnja za gostitelje, ki se jim nikakor ne posreči narediti tekmovalnega koraka naprej, da bi bili bliže sredini kot dnu. In tudi zdaj jim ne kaže nič dobrega. Gorica je ujela zmagovalni ritem, ki pa je terjal hud davek. Poškodoval se je glavni plejmejker Amel Džuzdanović, kar je hkrati izziv za Gorana Cvijanovića.

Ljubljana: Olimpija – Domžale (Dejan Balažič, 17.30): Še ta derbi morajo preživeti Marijan Pušnik in drugi zeleno-beli, da bi lahko s penino nazdravljali za odlično jesen. Dobra je že, odlična pa bo, če bodo padle na igrišču in tudi zunaj igrišča nadležne Domžale. V Stožicah Domžalčani silno in bolj kot v čemerkoli drugem uživajo (zadnji dve tekmi so dobili s po 2:0), če jo zagodejo zeleno-belim. Za Olimpijo je lokalni derbi preizkus zrelosti in velika priložnost, da si utrdi šampionsko samozavest. Bržčas se bo morala v boj za naslov podati brez Andraža Šporarja, ki se ob skorajšnjem prestopu ne sme poškodovati. Ob občasnih težavah ima Pušnik kljub vsemu dovolj adutov, da nadomesti tudi najboljšega strelca. Završka rešitelja Ezekiel Henty in Lucas Ontivero še zdaleč nista edina. Ima jih tudi Luka Elsner, ki bo z njimi zamenjal odpuščenega srboriteža Benjamina Morela. Francoz ni bil slab tujec, a bo morda več priložnosti dobil kdo drug. Sicer pa je domžalska moč v moštvu. V posameznikih, kot je vijolični Matic Črnic, pa ima tudi nadstandardne posameznike.