Domžalski izziv: v drugo četrtino s stilsko preobrazbo

Danes vse tekme 10. kola 1. SNL. Maribor ob 20.05 gostuje v Velenju pri Rudarju.

Objavljeno
23. september 2014 19.54
Nogometaš Olimpije Andraž Šporar (L), Olimpija in Nemanja Maksimovič, Domžale, na tekmi 1.SNL med Domžalami in Olimpijo v Domžalah, Slovenija 20.septembra 2014.
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport

Ljubljana – S tekmo več in 7 točkami prednosti Domžale vstopajo v drugo četrtino prve SNL, v kateri bodo danes tekme 10. kola. Olimpija in Maribor začenjata lov za vodilnim, ki bo doma gostil Gorico, v Novem mestu in Velenju, Zavrč bo na Ptuju igral s Celjem, pri Luki Koper bo gostovalo Radomlje.

Novo mesto: Krka – Olimpija (16; sodnik Damir Skomina): Če Novomeščani niso zmogli premagati Radomljčanov, kako naj bi zeleno-bele Ljubljančane? Domači trener Miloš Rus ima najzahtevnejšo nalogo v dosedanjem delu prvenstva. Ampak česa bistvenega ne more opraviti, odvisen je od igralcev in tega, ali mu slednji sploh še zaupajo. Položaj ni prav idealen tudi za vse bolj samozavestne Ljubljančane. Na obzorju sta dve različici: prva je, da bodo gostitelji nabrušeni do skrajnosti, druga pa, da so se že vnaprej vdali. Da bi čimprej šli naprej z novim trenerjem.

Ptuj: Zavrč – Celje (16; Asmir Sagrković): Oboji se nahajajo v »leru« in upajo, da bodo pognali stroj, ki je že deloval obetavno. Razplet brez zmagovalca ne bi osrečil nikogar, zato bi lahko imela največ dela vratarja, domači Marko Ranilović, ki je blestel v prvem dvoboju v Celju, in Matic Kotnik. Oboji pogrešajo strelca z občutkom za gol.

Domžale: Domžale – Gorica (19; Andrej Žnidaršič): V Novi Gorici se je začel sanjski domžalski niz, in ne bi bilo presenečenje, če bi se končal v Domžalah. Razlika v točkah je nerealna in zavajajoča. Goričani premorejo celo več talenta od Domžalčanov, ampak zaradi poletnega sestavljanja moštva in neuigranosti še nimajo pričakovane udarnosti. Tudi tipično – previdno – italijansko razumevanje nogometa trenerja Luigija Apollonija ni pisano na kožo nenadnim zasukom na bolje. Domžalski niz tekem brez porazov ohranja vratar Nejc Vidmar, seveda ob podpori desetih branilcev, ki so proti Olimpiji zmogli strel in pol. Z razdalje! Za trenerja Luko Elsnerja razgalitev (ne)igralnega koncepta, ki ima vse preveč obrisov modela igre njegovega predhodnika Stevana Mojsilovića, najbrž ni kdo ve kakšno presenečenje, za morebitne nogometne navdušence, ki so se lahko prepričali, kaj raje gledajo in v čem raje uživajo, pač. Domžalski in Elsnerjev izziv, potem, ko jim bo aktualni model »teci in streljaj« prej ali slej pobral moči in porabil odmerek sreče, bi lahko bil, da atletizem obogatijo tudi s kombinatoriko v navezi s posestjo žoge.

Koper: Luka Koper – Radomlje (20; Matej Jug): Po ambicijah in razmerju moči bi se Koprčani lahko ogrevali za sobotni derbi z Olimpijo v Stožicah. Ampak samozavest mladih Koprčanov še ni na tako visoki ravni, da bi lahko zmagovali rutinirano. Še posebej ne po tako nesrečnem razpletu z Mariborom. Prva točka v SNL je gostom dvignila samozavest.

Velenje: Rudar – Maribor (20.05; Bojan Mertik): Velenjčani so srečno ušli porazu v Celju, Mariborčani v Kopru. Toda razlika je bila očitna: Velenjčani so si točko priigrali naključno, Mariborčani zmago s kakovostjo posameznikov, ki bodo v ospredju tudi ob jezeru. Vprašanje je le, kdo bo zdaj v vlogi moža odločitve. Lahko je vseh enajst ali štirinajst, vključno z vratarjem Jasminom Handanovićem, ki je v izjemni formi. »Pet minut« evforije ob izbruhu Luke Zahovića je že minilo. Vrnitev na rezervno klop bi lahko koristila tudi mlademu strelcu. Trener Ante Šimundža mora upoštevati, da za boj na treh frontah potrebuje še kakšnega razigranega napadalca, med katerimi ni več Nusmirja Fajića. Razen, če se čudaški Bosanec po kakšnem naključju ne bo prebudil iz zasanjanosti in dojel, da se od starih zaslug (in neumnosti) ne da živeti.