Drevi še zadnje dejanje na tujem: slovenski spopad v Milanu

Prazni naboji slovenskih napadalcev v evropskih nogometnih klubih.

Objavljeno
26. avgust 2019 12.15
Posodobljeno
26. avgust 2019 12.24
Jasmin Kurtić (levo) je takole spremljal veselje Luisa Muriela, letošnje okrepitve Atalante, ki je po vstopu v igro zabil dva gola Spalu in zasukal izid z 2:1 na 2:3. Atalanta je premagala Spal brez pomoči Josipa Iličića, ki je izpustil tekmo zavoljo kazni iz prejšnje sezone. FOTO: Reuters
Dober teden manjka do dvoboja Slovenije in Poljske, ki bo delno določil nadaljnjo pot Slovenije v boju za evropsko prvenstvo 2020. Reprezentanti torej ne morejo pokazati veliko novega selektorju Matjažu Keku. Mariborčan konec tedna ni mogel biti navdušen, saj njegovi napadalci skupaj niso zabili niti enega gola.

Seznam napadalcev v tujini je številčen – za slovenske razmere –, toda njihova učinkovitost je skromna. V resnici ni treba biti plati zvona, gotovo pa bi bilo mogoče tako skleniti po videnem v minulem koncu tedna. Roman Bezjak je bil ob tekmo zavoljo evropskega izziva Apoela in so njegovo tekmo preložili, sreda bo morda dan za nastop Roberta Berića v majici St. Etienna, Tim Matavž je zaman napadal vrata Heraclesa, na Slovanovi klopi za rezerve je pristal tudi Andraž Šporar. Nase je opozoril le nekdanji Domžalčan Lovro Bizjak, ki je podal za edini gol Ufe v ruskem prvenstvu, kar ni ostalo skrito ruskim novinarjem. Ufa je vknjižila pomembne točke in zapustila boj za obstanek. Vso tekmo je preživel na igrišču kapetan Bojan Jokić, tretji slovenski legionar v republiki Baškiriji, Andres Vombergar, ostaja skrit zunaj kadra.

image
Delo


image
Potem ko je Jaka Bijol (levo) doslej igral na različnih položajih v zvezni vrsti in enkrat kot »centerfor«, je včeraj prvič v tej sezoni igral na »desetki« (kot eden od dveh ofenzivnih vezistov v sistemu igre 3-4-3) in – zrežiral prvi gol. FOTO: AFP


Še dobro, da igra v Rusiji tudi Jaka Bijol, 190 cm visoki 20-letnik, ki počasi, toda zanesljivo sili v ospredje pri moskovskemu CSKA, enemu najbolj znanih klubov v največji državi na svetu. Nekdanji vezist Rudarja je igral na vseh sedmih preizkušnjah v tej sezoni, prav včeraj je prvič odigral celotno tekmo za Moskovčane. Potem ko je doslej igral na različnih položajih v zvezni vrsti in enkrat kot »centerfor«, je včeraj prvič igral na »desetki« (kot eden od dveh ofenzivnih vezistov v sistemu igre 3-4-3) in – zrežiral prvi gol, zabil ga je ruski reprezentant Mario Fernandes. Brez tekme je ostal tudi bočni adut Matjaža Keka Petar Stojanović – zaradi podobnega razloga kot Bezjak –, z rdečim kartonom pa je »opozoril« nase Benjamin Verbič.

image
Delo


Elsner: Ne vadimo igre 10 na 11 in obratno


Zanimivo je tudi v Franciji. Trener Amiensa Luka Elsner je imel vnovič opraviti z igro desetih proti enajstim – v vseh treh tekmah Amiensa v novi sezoni je bilo torej podobno. Elsnerjevo trenersko premiero v ligue 1 je zaznamoval nesrečni poraz z Nico v 94. minuti, potem ko je Amiens od 27. minute igral brez izključenega igralca. V naslednjem kolu je sledila prva Elsnerjeva zmaga, potem ko je Lille od 39. minute igral z enim manj. In tudi konec minulega tedna je bilo vsebinsko podobno: na skrajnem severu Francije je gostoval Nantes, nekdanji trener Domžal pa je bil v 31. minuti ob izključenega Dibassyja. To se je zgodilo pri rezultatu 0:0 ... Gol za končnih 1:2 in zmago gostov je Amiens prejel v 83. minuti tekme.

»Kaj naj rečem? Gotovo na treningih ne vadimo igre desetih proti enajstim in obratno. Za to nismo posebej pripravljeni. Seveda imaš pripravljene rešitve tudi za tovrstne dogodke, tako smo poskušali ostati v igri do konca. V polni zasedbi nismo prejeli gola, nato pa smo se očitno malo sprostili ...« je po porazu ocenil Luka Elsner, ki je v treh tekmah te sezone osvojil tri točke za zmago nad favoriziranim Lillom.

Atletico in Jan Oblak po starem

Izpostaviti velja odličen štart madridskega Atletica, ki zmaguje na že viden in dobro preverjen način – z izidom 1:0. Potem ko je v prvem kolu španske primere division z 1:0 dobil mestni derbi z Getafejem, je teden dni zatem z enakim izidom odpravil še enega lokalnega rivala – Leganes, ki leži le 10 km jugozahodno od središča Madrida. Tovrstni večeri so kot naročeni za brezmadežno statistiko Jana Oblaka, najdražjega vratarja v Evropi, ki je tako vnovič vložil kandidaturo za formalno najboljšega vratarja španskega prvenstva. Atletico bo v naslednjem kolu doma gostil Eibar, baskovski klub nepopustljivega značaja, ki je v minuli sezoni večkrat zagrenil življenje tudi najmočnejšim tekmecem.


image
Delo


Na San Siru snidenje Handanovića in Majerja


Zadnje dejanje »konca tedna« bo drevi (20.45) v Milanu. Sešla se bosta Inter in Lecce, torej eden glavnih izzivalcev Juventusa v boju za naslov prvaka in njegov tekmec povsem s pete »škornja«, čigar imperativ je obstanek v družbi najboljših.

Največji italijanski štadion bo prizorišče spopada slovenskih legionarjev – tako vratar gostiteljev Samir Handanović, ki je v minuli sezoni med vsemi v ligi prejel najmanj golov, kot gost Žan Majer bosta po napovedih novinarjev začela tekmo od prve minute. Prvi bo krenil v sezono izjemno ambiciozno, s kapetanskim trakom na rokah bo lovil krstno lovoriko v svoji karieri, drugi bo igral zase in za selektorja Matjaža Keka, ki mrzlično išče alternativne rešitve na sredini igrišča. Lecce, pri katerem je nekoč opozoril nase Sebastjan Cimerotić, igra v sistemu 4-3-1-2, Majer pa na levi strani zvezne vrste. Mimogrede, udarna sila Lecceja v napadu je Gianluca Lapadula, nekdanji adut Gorice, ko je bila ta v rokah Parme. Tako Lecce kot Inter čaka zahtevna misija. Inter je konec tedna spoznal, da serijski prvak Juventus in njegov prvi izzivalec Napoli mislita resno tudi v sezoni 2019/20.