Druga violina pri Realu bolje uglašena kot prva

Alvaro Morata je v tej sezoni zabil tri gole več kot Karim Benzema, čeprav je odigral kar tisoč minut manj.

Objavljeno
08. maj 2017 10.16
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec
Ljubljana – Real Madrid in Barcelona brez znakov šibkosti nadaljujeta bitko za španskega nogometnega prvaka. Katalonci so ob enakem številu točk (84) še vedno v prednosti, toda Madridčani imajo v dobrem tekmo proti Celti sredi prihodnjega tedna. V naslednjih dneh bo zato pestro na zelenicah in tudi v zakulisju.

Nič novega se ni dogodilo niti za oba slovenska reprezentanta v španskem DP. Jan Oblak z Atleticom znova ni prejel gola proti Eibarju (1:0), Rene Krhin pa je z Granado odigral le prvi polčas proti Realu in prijatelju Mateu Kovačiću (0:4). V svojem slogu je spet blestel Krhinov trener Tony Adams. Slovenski vezist še zdaleč ni prvi obsedel pri Granadi, igro je že v 18. minuti zapustil mladi Aly Malle. Ne zato, ker bi bil poškodovan, ampak zato, ker je bil Adams z njim preprosto nezadovoljen. Anglež je po koncu tekme dregnil Zinedina Zidana. »Brez zamere, ampak rad bi videl, da bi zamenjala ekipi,« je namigoval, češ da med njima ni razlik v trenerskem znanju. A kdo ve, verjetno je imel podobno željo že med nogometno kariero.

Zidane je postregel s premešano enajsterico in znova je zasijal Alvaro Morata. Reprezentančni napadalec je dosegel 19. in 20. zadetek v sezoni ter ima tri gole več kot Karim Benzema, čeprav igra veliko manj. Na zelenicah je preživel 1881 minut, Francoz 2924, razlika v igralnem času tako znaša več kot enajst tekem. Kako širok je Realov kader, sicer potrjuje podatek, da so rezervisti James Rodriguez, Isco in Marco Asensio družno prispevali kar 30 golov. Edini Realov nogometaš (poleg vratarjev), ki v tej sezoni ni bil med strelci, je branilec Fabio Coentrao. Skoraj zagotovo je proti Granadi zadnjič zaigral za Real.

»Seveda sem pričakoval, da bom igral več, toda vedno sem pripravljen, ko me trener potrebuje,« je diplomatski Alvaro Morata. Pretekli dve sezoni je zabijal pri Juventusu, zato mu vrnitev v Madrid ni dišala, saj je vedel, da bo druga violina. Toda Real je izkoristil klavzulo o preferenčnem odkupu, zato Morati kaj drugega niti ni preostalo. »Vedno želim igrati, toda včasih to ni možno. Zdaj razmišljam le o zadnjih tekmah, da si zagotovimo državni in evropski naslov,« je pristavil španski napadalec.

Morata je pred dilemo, ali bi ostal v klubu svojega življenja ali bi znova zahteval prestop, da si najde več sreče drugje. Odprta vrata ima v nekatere angleške zasedbe, želita ga Chelsea (Antonio Conte) in Manchester United (Jose Mourinho). Na drugi strani tehtnice je dejstvo, da je Benzema pet let starejši in vse počasnejši, zato bi Morata lahko pristal v Realovi začetni enajsterici, a še hitreje lahko dobi tudi novega konkurenta – mlajšega in dražjega. Kot prvi je na seznamu Monacovo odkritje Kylian Mbappe, kot drugi brazilski najstnik Vinicius. Prav na to temo je svoj pogled pristavil Lucas Vazquez, še en nogometaš, ki pri Realu upa na trenerjevo usmiljenje: »Realovi mladeniči se moramo sprijazniti, da v klub nenehno prihajajo najboljši nogometaši na svetu.«