Drugi mož Fife želi rezultate preiskave o korupciji deliti z javnostjo

Ali bin al Hussein: Sklepi preiskave morajo biti javni, to je pomembno že zaradi ugleda in dobre slike Fife.

Objavljeno
24. september 2014 18.14
Soccer FIFA Corruption
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Ženeva - Drugi mož Mednarodne nogometne zveze (Fifa), princ Ali bin al Hussein, si želi, da bi bili rezultati preiskave o korupciji glede izbire gostiteljev svetovnih prvenstev leta 2018 in 2022, ki jo je pripravila etična komisija Fife, dostopni širši javnosti. »Sklepi preiskave morajo biti javni, to je pomembno že zaradi ugleda in dobre slike Fife,« je zapisal princ.

»To bo kvečjemu pomagalo nogometni skupnosti narediti korak naprej v reformah naših inštitucij, ki bodo v najboljšem interesu tega športa,« je še dodal jordanski princ. Preiskavo o morebitni korupciji je vodil nekanji ameriški zvezni tožilec Michael Garcia, ki je še posebej pod drobnogled vzel uspešno kandidaturo Katarja za gostitelja mundiala leta 2022. Arabska država je bila tarča govoric in namigov o korupciji, a je kategorično zanikala sleherno nepravilnost.

Preiskava, ki se je dotaknila tudi dodelitve svetovnega prvenstva čez štiri leta Rusiji, je sicer potekala leto dni. Opravili so pogovore z več kot 75 pričami in predelali debelih 200.000 strani dokumentacije, Garcia pa je 350-stransko poročilo 5. septembra predal Fifi, ki je sporočila, da bo kaznovala nekaj posameznikov in v prihodnje spremenila način izbiranja gostiteljev, ni pa razkrila nobenih podrobnosti.

Odločitev o tem, ali bodo rezultate preiskave tudi javno objavili, je zdaj v rokah etične komisije Fife. Prvi mož zveze Sepp Blatter pa je že namignil, da pred oktobrom ne bo povlekla nobenih potez.