El Clasico: deset najodmevnejših (VIDEO)

Od Garetha Bala in njegovega izjemnega šprinta, obračuna Joseja Mourinha in Tita Vilanove, do Ronaldinha, Luisa Figa ...

Objavljeno
21. november 2015 10.23
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Madrid - Sleherni clasico, veliki derbi med španskima nogometnima kluboma Barcelono in Real Madridom, požanje ogromno pozornosti in pred televizijske zaslone prikuje milijone navijačev po vsem svetu. Tudi če obračuni niso odločali o naslovih, lovorikah ali napredovanjih, so tekme teh dveh velikanov vedno prinesle kaj zanimivega. V spodnjem izboru nekaj odmevnih trenutkov z zadnjih clasicov.

Figo in prašičja glava (2002)

Za portugalskega nogometnega zvezdnika Luisa Figa je bil clasico 23. novembra 2000 prava nočna mora. Nekdanji nogometaš Barcelone je tisto poletje odšel k Realu in kajpak močno razburil katalonske navijače. Čeprav to ni bil prvi clasico tiste sezone, je bil zagotovo eden najbolj vročih v zgodovini. Navijači so bili do Figa, ki jih je sicer rahlo izzival tudi sam, neusmiljeni, metali vanj vse mogoče predmete, na igrišče je priletela celo prašičja glava. Sodnik je moral zaradi neredov po 20 minutah prekiniti tekmo. Tekma se je končala z izidom 0:0.

Prvi Messijev šov (2007)

Čeprav je svetovna javnost že spoznala novega nogometnega čudežnega dečka Lionela Messija, je bila predstava Argentinca na clasicu 10. marca 2007 ena tistih, ki ga je izstrelila v svetovni vrh. Kot 19-letnik je navdušil s »hat-trickom«, prvim na teh španskih derbijih po letu 1995, ob čemer je v sodnikovem podaljšku Barceloni zagotovil izenačenje na 3:3.

 

Mourinho in »napad na oko« (2011)

Kontroverzni trener na klopi Reala Jose Mourinho je naslovnice polnil po derbiju v superpokalu 17. avgusta 2011. Portugalec je namreč ob grdem prekršku in rdečem kartonu Marcela tedanjega pomočnika trenerja Tita Vilanovo s prstom dregnil v oko, Španec mu je vrnil s klofuto. Na račun vročekrvnežev se je zabaval svetovni splet, trenerja pa sta si za neprimerno vedenje prislužila kazen španske nogometne zveze.

 

Ronaldinho in stoječe ovacije (2005)

Že preden je začel v Barceloni blesteti Messi, so imeli Katalonci svojega južnoameriškega boga. To je bil Ronaldinho, ki pa je s svojo blestečo predstavo na tekmi 19. novembra 2005 in dvema goloma za zmago Barcelone s 3:0 na Santiagu Bernabeu prepričal celo madridske navijače. Ne zgodi se pogosto, da bi Madridčani člana Barcelone z zelenice pospremili s stoječimi ovacijami.

 

»Petarda« (2010)

Barcelona je 29. novembra 2010 dosegla eno najbolj prepričljivih zmag nad večnim tekmecom iz Madrida. Na vrhuncu moči s Pepom Guardiolo so Katalonci poskrbeli za hudo zaušnico Joseju Mourinho, ki je sicer tisto sezono začel bolje kot kateri koli trener Reala dotlej.

 

Kraljevi pokal (2011)

Šestic sta se tekmeca na clasicu udarila v finalu španskega kraljevega pokala, 20. aprila 2011 je lovoriko z zmago z 1:0 (v podaljšku je zabil Cristiano Ronaldo) osvojil Real. To je bil sicer tretji clasico v tednu dni; štiri dni prej sta se moštvi srečali v španskem prventsvu, sedem dni prej pa na prvi tekmi polfinala lige prvakov. Po zmagi in velikem slavju je odmevala tudi zgodba o razbitem pokalu, ki je Sergiu Ramosu padel z avtobusa.

   

 

Osem golov (2009)

Enega najhujših porazov na clasicih je Real doživel 2. maja 2009, ko ga je Barcelona na domačem igrišču premagala s kar 6:2. V izjemni predstavi se je razvnel boj za naslov, Madridčani so pred tem dobili 17 od 18 tekem, na tekmi celo vodili po golu Gonzala Higuaina, preden se je ogrel katalonski stroj in znova zrušil velikega tekmeca.

Špalir za prvake (2008)

Clasico 7. maja 2008 sicer ni imel posebnega naboja, saj si je Real Madrid še pred tekmo zagotovil naslov španskega prvaka. Katalonci so se izkazali z lepo gesto in jih na zelenici sprejeli s špalirjem. Madridčani so jih »v zahvalo« premagali s 4:1.

Šprinter Gareth Bale (2014)

V finalu kraljevega pokala 16. aprila 2014 je najdražji nogometaš na svetu Gareth Bale poskrbel za eno svojih najodmevnejših potez v belem dresu, ko je v 85. minuti z izjemnim šprintom prek celega igrišča poletel pred gol in zadel za končno zmago Reala z 2:1.

 

Ključna zmaga za 9. lovoriko (2002)

Prvič po sezoni 1960/61 sta se Barcelona in Real srečala v ligi prvakov, Madridčanom z Raulom v glavni vlogi pa je že na tekmi v gosteh 23. aprila 2002 uspeh veliki met. Zmagali so z 2:0, na povratni tekmi remizirali (1:1) in se prebili do finala, v katerem so za deveto lovoriko v ligi prvakov premagali Bayer Leverkusen.