EP razširil na 24 ekip, a ostal brez vstopnice

Francoz Michel Platini, predsednik UEFA, na razsodišču le delno poražen. FIFA ne sme podaljšati suspenza.

Objavljeno
12. december 2015 01.00
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana – (Nekdanji) prvi mož UEFA Michel Platini po včerajšnji razsodbi Mednarodnega športnega razsodišča v Lozani (CAS) ohranja status quo v prizadevanju, da bi opral in zaščitil svoje ime po razkritju prejemka, ki mu ga je leta 2011 odobril predsednik FIFA Sepp Blatter. Bo epilog prihodnji teden?

Za osvežitev spomina: Fifina etična komisija je Platiniju in Blatterju septembra izrekla 90-dnevni suspenz (zaradi prejetih 1,8 milijona švicarskih frankov le na podlagi ustnega dogovora med akterjema), na kar se je Platini pritožil, CAS pa je njegovo pritožbo zavrnilo. Toda le malokdo je po včerajšnji razsodbi CAS izpostavil tudi delno zmago Francoza. CAS je namreč v obrazložitvi zapisalo, da »ni razloga za prekinitev suspenza«, hkrati pa so njegovi sodniki Fifo opozorili, naj ne podaljša suspenza za nadaljnjih 45 dni, kot je predlagala Fifina etična komisija. To bi bilo namreč po mnenju CAS nepošteno do Platinija v primerjavi z drugimi kandidati v boju za predsedniški položaj FIFA. »Komisija je obljubila, da bo o Platinijevi usodi odločila do božiča,« je še pojasnilo sodišče.

»Michel Platini je z delnim zadovoljstvom sprejel odločitev CAS, saj je sodišče ugodilo njegovi pritožbi v delu, v katerem je zahteval, naj FIFA ne podaljša suspenza,« je razsodbo CAS komentiral Platinijev odvetnik Thibaud d'Ales.

Platini se ne bo mogel izogniti prvemu spodrsljaju v morebitni volilni kampanji. Četudi Francoz velja za očeta razširjenega evropskega prvenstva, se zaradi suspenza ne bo udeležil žreba skupin za EP 2016 v Parizu, na katerem bi opozoril nase morebitne »volivce« na februarskem kongresu FIFA. Euro je razširil na 24 reprezentanc, a ostal brez vstopnice za žreb.

Negotovost glede Platinijeve prihodnosti naj bi bila končana prihodnji teden. Platinija in Blatterja bo tedaj zaslišala Fifina etična komisija – Švicarja v četrtek, Francoza v petek. V šestih dneh bi bilo lahko znano, kdo bo 26. februarja 2016 zastopal Evropo na volitvah predsednika FIFA – Platini ali njegova »zamenjava« Gianni Infantino.