Etična komisija FIFA podala končno poročilo: kazen za Blatterja in Platinija

Za zdaj še ni znano, kakšno kazen sta si zaradi korupcije prislužila predsednika svetovne in evropske nogometne zveze.

Objavljeno
21. november 2015 12.23
SOCCER-FIFA/BLATTER
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Zürich - Etična komisija Svetovne nogometne zveze (FIFA) je podala zaključno poročilo o korupcijskem škandalu, ki v zadnjem letu pretresa nogomet. Za glavna akterja, suspendirana predsednika FIFA Seppa Blatterja in prvega moža Evropske nogometne zveze (UEFA) Michela Platinija je zahtevala kazen. Vendar pa še ni razkrila, kakšno kazen bosta dobila.

 

Neodvisna komisija je omenjena funkcionarja 7. oktobra letos suspendirala za 90 dni in jima v tem času prepovedala vsakrpno delovanje v nogometu. Oba sta se na suspenz pritožila, a sta bili njuni pritožbi minuli teden zavrnjeni. Tako nad njima še vedno visi sum korpucije in prejemanja podkupnin za strokovno svetovanje, četudi sta se oba vseskozi zagovarjala kot nedolžna.

»Preiskovalci etične komisije so podali končno poročilo, ki zahteva kazni za Seppa Blatterja in Michela Platinija. Zaradi varovanja osebnih podatkov in načela domneve nedolžnosti podrobnosti preiskave ne bomo objavili,« so zapisali v poročilu etične komisije, pri čemer niso navedli, kakšno kazen lahko omenjena pričakujeta.

Blatter, ki se poslavlja z mesta predsednika FIFA, očitno svojega naslednika ne bo dobil v Platiniju, ki ej pred izbruhom afere napovedal kandidaturo. Volitve za novega predsednika bodo 26. februarja prihodnje leto.