Euro 2016 primerljiv s svetovnim prvenstvom

V današnjem (18) žrebu skupin nogometnega EP prvič 24 reprezentanc. Ples kroglic bodo nadzorovali nekdanji zvezdniki.

Objavljeno
12. december 2015 01.03
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Pariz – Danes bo znanih šest skupin s po štirimi reprezentancami, ki se bodo od 10. junija do 10. julija prihodnje leto borile na zgodovinsko velikem evropskem prvenstvu. Na euru 2016 bo igralo 24 reprezentanc, pred žrebom pa najvišje kotirajo Nemčija, Francija, Španija, Belgija in Anglija.

»Zmagovalca« plesa kroglic bodo določili v pariški kongresni palači, iz katere je možno uživati tudi v razgledu na bližnja Slavolok zmage in Elizejske poljane, še lepše se vidi 5 km oddaljeni Eifflov stolp. Kdo bo imel najlepši »razgled« na tekmece po koncu žreba, je ta čas najbolj zanimivo vprašanje za navijače iz 24 evropskih držav, med katerimi je tudi peterica novink. To so Slovaška, Islandija, Wales, Severna Irska in Albanija.

Razširjeno prvenstvo je botrovalo dejstvu, da so iz kandidature za organizacijo turnirja rokohitrsko izstopile nekatere manjše države, kot sta Norveška in Švedska. Italija je izpadla v prvem krogu glasovanja, Turčija pa tesno (6:7) v drugem. Francozi so močno posodobili svojo nogometno infrastrukturo, zgradili so štiri nove štadione (Lyon, Lille, Nica, Bordeaux) in jih prenovili pet (Marseille, Toulouse, Lens, St. Etienne, Pariz). Le največji med njimi, francoski nacionalni štadion v Saint-Denisu, je bil zgrajen že leta 1998, ko je Francija gostila svetovno prvenstvo.

Štiri ekipe nižje od Slovenije

Franciji bo danes avtomatično pripadla kroglica s številko 1, gostiteljica bo namreč igrala uvodno tekmo šampionata. Prav Francozi so denimo »izrinili« Italijane v drugi kakovostni boben. UEFA je namreč uvrstila 24 ekip v 4 bobne upoštevaje nacionalne količnike, pri čemer bi »azzurri« (6.) sodili v prvi boben, Francozi (8.) pa seveda v drugega. Zanimivo, štiri reprezentance na euru 2016 imajo ta čas nižji količnik kot Slovenija, ki je ostala brez turnirja v tekmah dodatnih kvalifikacij z Ukrajino – Islandija, Wales, Albanija in Severna Irska.

Čez pol leta bo šlo za razmeroma zapleten sistem tekmovanja. Prvič doslej bodo reprezentance na euru igrale osmino finala tekmovanja, torej eno raven izločilnih bojev več kot na zadnjih turnirjih. V izločilne boje bodo napredovale vse prvo- in drugouvrščene ekipe ter še najboljše štiri izmed šestih tretjeuvrščenih reprezentanc, kar bi lahko povzročilo večjo zmedo pred tekmami zadnjega kola, a hkrati tudi večje zanimanje med navijači. Ob tem bodo v Franciji 2016 igrali kar 51 tekem (doslej 31), to pa je že logistični zalogaj, primerljiv s svetovnim prvenstvom.

Infantino, Gullit in Lizarazu

Katere reprezentance se bodo v posameznih skupinah borile za položaja št. 1 in 2, bo znano najpozneje do 19. ure. Enourno prireditev v dvorani s 3723 sedeži bo vodil generalni sekretar UEFA Gianni Infantino, Uefin kandidat za predsednika FIFA, ki je izjemno vešč tovrstnih dogodkov. Glavna govorca bosta nekdanja zvezdnika Ruud Gullit, ki se je že izkazal kot voditelj žreba za ligo prvakov, in Bixente Lizarazu. Ob Nizozemcu in Francozu bodo vlekli kroglice iz štirih bobnov nekateri sloviti akterji prejšnjih evropskih prvenstev, kot so David Trezeguet, Antonin Panenka, trener Vicente del Bosque, Oliver Bierhoff in Angelos Charisteas.

Žreb, ki naj bi trajal le približno 15 minut, bo doživel vrhunec že v prvem dejanju, napetost pa bo nato popuščala iz bobna v boben. Najprej bodo namreč dodelili skupine reprezentancam iz prvega bobna, nato iz drugega, tretjega in naposled četrtega bobna.