Eusebio je žalosten, ker je Cristiano Ronaldo boljši

Portugalski dvom: kdo je najboljši nogometaš v zgodovini, zdajšnji Realov ali nekdanji Benficin as?

Objavljeno
10. oktober 2013 09.51
G. N., šport
G. N., šport
Ljubljana – Cristiano Ronaldo je, ne da bi si želel, pošteno užalostil starejšega rojaka Eusebia. Realov zvezdnik je prejšnji mesec s trojčkom golov prehitel slovitega napadalca na lestvici najboljših reprezentančnih strelcev in sprožil polemiko, ki so jo z nogometom obnoreli Portugalci sprejeli odprtih rok.

Vroča debata o tem, kdo je najboljši portugalski nogometaš v zgodovini, je zajela vso Portugalsko. Finiš kvalifikacij, ki kaže, da bo Portugalsko znova porinil v dodatni tekmi za pot v Brazilijo (v zadnjih dveh, za EP in SP, so Portugalci dvakrat izločili BiH), potem ko ima Rusija točko več (18:17), je v znaku »ključnega« vprašanja.

Primerjave z več kot 40-letno časovno razdaljo so seveda precej neresne, toda čustveni odziv »črnega panterja« – to je vzdevek, ki si ga je Eusebio prislužil v igralski karieri – so močno odjeknile na skrajnem evropskem zahodu.

»Žalosten sem, ne moreva se primerjati. To je napaka, igral sem približno 60 tekem in dosegel 41 golov,« je potožil v šestdesetih letih minulega stoletja eden najboljših nogometašev na svetu. Ronaldove številke so »debelejše«: 106 tekem in 43 golov. Proti Severni Irski je Ronaldo zabil tri gole in prehitel svojega siceršnjega občudovalca. Toda Ronaldo z Madeire na večni lestvici strelcev za najboljšim, Pedrom Pauleto, zaostaja še za štiri gole, za Luisom Figom po številu nastopov za reprezentanco pa za 21 tekem.

»Rekordi so zato, da se rušijo. Počutim se sproščeno, ker vem, da bo Esuebio vedno Eusebio in Cristiano bo vedno Cristiano. Normalno je, da naju ljudje poskušajo primerjati, ampak Eusebio res nima razlogov, da bi bil žalosten. Vedno bo na vrhu,« je ambiciozni Cristiano Ronaldo poskušal potolažiti starejšega kolega, ki se zelo težko kosa z dejstvom, da Ronaldovi nogometni dosežki pišejo nova poglavja.

»Očitno je, da je zdaj lažje zadevati. Jaz nikoli nisem igral proti Liechtensteinu ali Azerbajdžanu,« je Eusebio izpostavil enega od razlogov, zakaj je njegov strelski izkupiček vreden več. Mlajšega Cristiana prekaša tudi statistično. »Črni panter« je v povprečju dosegel 0,6 gola na tekmo, Cristiano ima povprečje 0,4. Pauleta je med njima z 0,5 gola na tekmo. Eusebio je bil tudi najboljši strelec SP.

Kot zna le on, je v spor posegel še Cristianov klubski in reprezentančni kolega Pepe. »Upam, da mi bo Eusebio oprostil, zame je najboljši igralec Ronaldo. Čeprav je še razmeroma mlad, ampak kar je že naredil za reprezentanco, ne dopušča dvomov,« je bil odkrit Brazilec s portugalskim potnim listom.

Eusebiovi vrstniki ali malo mlajši se niso opredeljevali za nikogar, toda s poudarjanjem značilnosti iz preteklosti so dali vedeti, da je bil Eusebio zares odličen igralec. »Ni imel posebne telesne priprave, fitnesov, akademij. Kar je postal, je dosegel s čisto nadarjenostjo,« je poudaril Hilario Conceicao, nekdanji trener Ronalda in Figa. Eusebiev soigralec je še dodal: »Nogometaši so vzgojeni v dobi visoke tehnologije, so bolj eksplozivni, hitrejši, lahki, nepredvidljivi v potezah. Z zdajšnjimi žogami bi Eusebio zabil dvakrat toliko golov.«

Prvi mož Nogometne zveze Portugalske je poudaril, da sta bila oba izjemno marljiva in sta veliko trenirala.«

»O dodatnih kvalifikacijah ne razmišljam. Imamo še dve tekmi in obe bomo zmagali. O tem, kako naprej, se bomo pogovarjali, če bodo Rusi ostali na vrhu,« pa se je mundialske kombinatorike na koncu le dotaknil Ronaldo. Portugalska bo jutri gostila Izrael, v torek pa še Luksemburg, Rusija bo dvakrat gostovala: v Luksemburgu in Azerbajdžanu.