Evropa proti Blatterju, ta pa leporečil

UEFA predlaga preložitev volilnega kongresa za pol leta, FIFA začasno suspendirala 11 svojih članov, sponzorji v skrbeh.

Objavljeno
28. maj 2015 01.29
FBL-FIFA-CORRUPTION-US-SWITZERLAND
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Zürich - Prvi mož Mednarodne nogometne zveze (FIFA) Sepp Blatter je današnje aretacije v Zürichu zaradi domnevne korupcije znotraj krovne organizacije komentiral z besedami, da gre za »težke čase v nogometu,« napovedal pa nadaljnji boj zoper korupcijo v FIFA. »To niso zahtevni trenutki zgolj za nogomet, temveč tudi za navijače in našo organizacijo. Razumem razočaranje, ki so ga izrazili mnogi, in se zavedam, da bodo današnji dogodki vplivali na številne ljudi,« je leporečil eden od dveh kandidatov na petkovih predsedniških volitvah FIFA.

»A čeravno so ti dogodki še tako nesrečni, naj bo jasno, da pozdravljamo tovrstne ukrepe in preiskave ameriških in švicarskih avtoritet. Verjamemo, da bodo pomagali pri boju FIFA za izkoreninjenje nepravilnosti v nogometu. Za takšne prekrške v športu ni prostora, storili bomo vse, da vpletene izločimo iz igre, da spet vzpostavimo zaupanje in zagotovimo, da do takšnih afer ne bo več prišlo,« je pristavil ostareli Švicar, ki o sedmih aretiranih osebah ni spregovoril niti besede.

Nogometna Evropa neusmiljena

Nogometna Evropa pa je ostra in neusmiljena, zahteva namreč Blatterjev odstop, pa tudi preložitev (za pol leta) volitev za predsednika FIFA, ki bi morale biti v petek. Seppovi kritiki priznavajo, da dolgoletni predsednik res ni med osumljenimi, je pa na čelu zveze že od davnega leta 1998 in bi zato, kot pravijo, moral prevzeti odgovornost in odstopiti. »Narediti bi moral uslugo nogometu in oditi. Ne vidim možnosti, da bi v teh okoliščinah izvedli predsedniške volitve,« je neomajen predsednik nemške bundeslige Reinhard Rauball.

»Blatter nosi odgovornost za to, da si FIFA neprestano zabija avtogole. Nekaj je gotovo: mi ga ne bomo podprli,« pravi šef švedske zveze Karl-Erik Nilsson, njegov francoski kolega Noel Le Graet pa: »Sramotno je, da vodilni možje FIFA dajejo pod vprašaj integriteto te organizacije.« Še precej bolj oster je bil dolgoletni Blatterjev kritik, nekdanji angleški reprezentant Gary Lineker: »Ni bolj skorumpirane organizacije od FIFA. Hišica iz kart se podira. Če ima Sepp le trohico dostojanstva, bo odšel.« Jezik je nabrusil tudi nekdanji predsednik UEFA Lennart Johansson, ki je na predsedniških volitvah leta 1998 izgubil proti Blatterju: »Velika smola je, da ima največja športna organizacija takšnega vodjo.«

Pokrovitelji v skrbeh

V skrbeh so tudi glavni pokrovitelji FIFA McDonald's, Adidas in Budweiser, ki plačujejo stotine milijonov dolarjev za reklamna mesta na prizoriščih največjih tekmovanj pod okriljem zveze, zdaj pa od vodilnih v njej pričakujejo etično obnašanje in transparentnost. Zaenkrat se nihče od večjih sponzorjev še ni umaknil. »Obtožbe in korupcijo jemljemo zelo resno. V kontaktu smo s FIFA zavoljo vsega dogajanja, ki ga bomo pozorno spremljali,« so odločni pri svetovno uveljavljeni verigi hitre prehrane.

Suspenz enajsterice

FIFA je medtem že začasno prepovedala delovanje v vseh nogometnih aktivnostih enajstim v afero vpletenim članom, tudi podpredsednikoma Jeffreyju Webbu in Eugeniu Figuredu. »Na temelju preiskave, ki jo je vodil preiskovalni oddelek etične komisije FIFA, in zadnjih dejstvih, ki jih je predstavilo ameriško državno tožilstvo, je predsednik pravnega oddelka etične komisije Hans Joachim Eckert začasno suspendiral 11 posameznikov,« je zveza zapisala v sporočilu za javnost. Prepoved delovanja je doletela še Eduarda Lija, Julia Rocho, Costasa Takkasa, Jacka Warnerja, Rafaela Esquivela, Joseja Mario Marina, Nicolasa Leoza, Chucka Blazerja in Darylla Warnerja.