Grška kriza v Ljudskem vrtu, Štajerska gre naprej

NK Maribor je v prvi tekmi razveselil navijače v Ljudskem vrtu z visoko zmago 3:0 nad Panathinaikosom.

Objavljeno
20. september 2012 17.16
Posodobljeno
20. september 2012 19.24
Sport
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si

Maribor - Uresničile so se napovedi in samozavestne izjave vodstva Maribora, kjer so vseskozi zagotavljali, da so se v pretekli sezoni evropske lige naučili marsikaj in bodo letos napravili korak naprej. To se je potrdilo že na uvodni tekmi nove evropske sezone, saj so pred domačimi navijači v nabito polnem Ljudskem vrtu nadigrali veliki Panathinaikos in prišli do zgodovinske prve zmage v tem tekmovanju (3:0).

Na drugi tekmi v skupini J sta se Tottenham in Lazio razšla brez zmagovalca (0:0), kar pomeni, da vijoličasti po uvodni tekmi zasedajo vrh lestvice. Za gostitelje so se med strelce vpisali Robert Berić, Agim Ibraimi in Marcos Tavares. Varovanci Darka Milaniča so sicer plačali davek visoke zmage, saj se je v zaključku tekme poškodoval Nejc Potokar.

Grki nemočeni in brez pravih priložnosti

Gostitelji so šli v tekmo odločno in bili v prvem polčasu precej boljši tekmec od grških podprvakov, ki so bili v podrejeni vlogi. Že v četrti minuti je Aleš Mejač poslal dober predložek v kazenski prostor, do žoge je prišel Agim Ibraimi, a nato slabo zaključil. Dve minuti kasneje so imeli vijoličasti novo priložnost, ki jo je zapravil domači kapetan Marcos Tavares.

V naslednjih minutah pa so Grki za kratek čas uspeli vzpostaviti ravnotežje na zelenici in si tudi priigrali tudi prvo polpriložnost. V 12. minuti je s strelom od daleč skušal presenetiti gostujoči kapetan Kostas Katsouranis, a bil daleč od uspeha.

Berić razveselil Ljudski vrt

Varovanci Darka Milaniča pa so z agresivno igro vnovič zagospodarili na domačem stadionu. V 20. minuti je tako Tavares lepo preigral enega od gostujočih branilcev in prodrl v kazenski prostor, a so ga nato uspeli ustaviti tik pred strelom. Grški podprvaki so odgovorili s protinapadom, ki ga je spet zaključil Katsouranis, a je bil Jasmin Handanović na pravem mestu.

V 25. minuti pa so Mariborčani kronali terensko premoč z zadetkom. Akcijo je na robu kazenskega prostora začel razigrani Tavares, ki je podal do Roberta Berića, domači napadalec se je dobro znašel ter s kakih 11 metrov zlahka premagal Orestisa Karnezisa in eksplozijo navdušenja na tribunah Ljudskega vrta (1:0). Dobrih deset minut pred koncem prvega polčasa je s strelom od daleč poizkusil Tavares, a je bil Karnezis dovolj zbran. Do konca polčasa so imeli vijoličasti vse niti igre v svojih nogah, izid se ni več spremenil.

Grki pretili, a jih je umiril gol Ibraimija

Nogometašem Panathinaikosa je očitno premor prišel zelo prav, saj so drugi polčas odprli bolje in bili precej bolj nevaren nasprotnik. V 52. minuti je imel izjemno priložnost Berić. Vijoličasti so hitro izvedli protinapad, ki ga je po podaji Ibraimija zaključil strelec prvega zadetka, a se je z dobro obrambo izkazal Karnezis.

Grki so bili v 55. minuti zelo blizu izenačenja. Napako je napravil Aleksander Rajčevič, a je še pravočasno pritekel Handanović in preprečil strel Carlosa Zeca, ki bi zagotovo stresel mariborsko mrežo. Na dobro igro Panathinaikos pa so gostitelji odgovorili z novim golom. Spet je akcijo pričel Tavares, ki je ob strelu v telo zadel enega od gostujočih branilcev, žoga se je odbila do Ibraimija, ki si je vzel čas in s pravo bombo zadel v daljši vratarjev kot.

Berić je v 71. minuti vnovič povzročil nekaj težav grški obrambi, a na koncu ostal brez zaključnega strela. Sedem minut kasneje sta v eni od akcij nesrečno trčila Handanović in Nejc Potokar, ki je za nekaj minut obležal na zelenici. Mariborski branilec ni mogel nadaljevati z igro, njegovo mesto na zelenici je zasedel Jovan Vidovič. Dve minuti kasneje je Milanič osvežil sredino igrišča, na klop je odšel Mezga, v igro pa prišel Timotej Dodlek.

Borbeni Tavares dokončno odločil zmagovalca

V 87. minuti pa je izjemno borbeni Tavares priboril Mariboru enajstmetrovko, potem ko so ga gostujoči branilci podrli v kazenskem prostoru. Domači kapetan je sam prevzel odgovornost in povedel svoje moštvo do vodstva s 3:0 ter tako odločil zmagovalca tekme. V zadnjih minutah so Grkom povsem popustili živci, Spyropoulos je tako dobil drugi rumen karton in moral predčasno pod prho.

Izjavi po tekmi

»Še sam ne morem verjeti, kako smo dobro odigrali to tekmo. Pomagali so nam tudi navijači,« je bil prvi komentar Berića.

»Ni bila lahka tekma, ampak danes smo videli evropski Maribor. Izpolnili smo vse naloge, dobro stali na igrišču. Nismo se nadejali tako visoko zmage, verjeli smo, da imamo dobre možnosti in rezultat je tu. Vedeli smo od kod preti nevarnost, onemogočali smo predvsem njihovo bočne igralce. Tavares je vedno gonilna sila spredaj, dobro je odigral tudi Berić,« pa je dodal Mejač.

Postavi obeh moštev

Maribor (4-4-2): Handanović, Milec, Rajčević, Potokar, Mejač, Mertelj, Cvijanović, Mezga, Ibraimi, Berić, Tavares.

Panathinaikos (4-3-3): Karnezis, Boumsong, Vyntra, Spyropoulos, Velazquez, Sissoko, Vitolo, Christodoulopoulos, Zeca, Katsouranis, Owusu-Abeyie.

Ljudski vrt, gledalcev: 11.000, sodniki: Kelly, MacGraith in Lynch (vsi Irska).

Strelci: 1:0 Berić (25.), 2:0 Ibraimi (62.), 3:0 Tavares (88., 11-m).

Maribor: Handanovič, Milec, Mejač, Mezga (od 85. Dodlek), Tavares (od 90. Filipovič), Ibraimi, Cvijanovič, Potokar (od 82. Vidovič), Rajčevič, Berić, Mertelj.

Panathinaikos: Karnezis, Sissoko, Boumsong, Vitolo, Christodoulopulos (od 56. Fornaroli), Zeca, Vyntra, Katsouranis, Spyropoulos, Velazquez, Owusu-Abeyie (od 75. Mavrias).

Rumeni kartoni: Ibraimi, Berić; Vitolo, Spyropoulos.

Rdeč karton: Spyropoulos (drugi rumeni, 90.).

Evropska liga, 1. kolo

Skupina J:

Maribor - Panathinaikos 3:0 (1:0)

(Berić 25., Ibraimi 62., Tavares 88/11-m.)

Tottenham - Lazio 0:0

Skupina A:

Udinese - Anži Mahačkala 1:1

(Di Natale 92.; Traore 45.)

Young Boys Bern - Liverpool 3:5

(Nuzzolo 38., Ojala 53., Zarate 63.; Ojala 4./avtogol, Wisdom 40., Coates 67., Shelvey 76., 88.)

Skupina B:

Hapoel Tel Aviv - Atletico Madrid 0:3

(Rodriguez 37., Costa 40., Garcia 63. )

Viktoria Plzen - Academica Coimbra 3:1

(Hora 47., Duris 58., Rajtoral 58.; Eduardo 19.)

Skupina C:

Limassol - Borussia Mönchengladbach 0:0

Fenerbahče - Marseille 2:1

(Caner 28., Alex 57.; Valbuena 83., Ayew 90.)

Skupina D:

Bordeaux - Brugge 4:0

(Sane 13., Gouffran 27., Engels 47./avtogol, Jussie 66.)

Maritimo Funchal - Newcastle 0:0

Skupina E:

Stuttgart - Steaua Bukarešta 2:2

(Ibišević 5., Niedermaier 85.; Chipciu 6., Rusescu 79./11m.)

Koebenhavn - Molde 2:1

(Claudemir 20., Cornelius 74.; Diouf 45. )

Skupina F:

Dnjepr Dnjepropetrovsk - PSV Eindhoven 2:0

(Matheus 50., Hutchinson 58./avtogol)

Napoli - AIK Solna 4:0

(Vargas 6., 46., 69.)

Skupina G:

Genk - Videoton Szekesfehervar 3:0

(Vossen 22., Buffel 78., De Ceulae 90+1)

Sporting Lizbona - Basel 0:0

Skupina H:

Inter Milano - Rubin Kazan 2:2

(Livaja 39., Nagatomo 90+2; Rjazancev 17., Rondon 84.)

Partizan Beograd - Nefči Baku 0:0

Skupina I:

Athletic Bilbao - Hapoel Kirjat Schmona 1:1

(Susaeta 40., Rochet 14.)

Lyon - Sparta Praga 2:1

(Gomis 59., Lopez 62.; Krejci 77.)

Skupina K:

Bayer Leverkusen - Metalist Harkov 0:0

Rapid Dunaj - Rosenborg Trondheim 1:2

(Katzer 65.; Elyounoussi 18., Dorsin 60.)

Skupina L:

Twente Enschede - Hannover 96 2:2

(Janssen 7., Chadli 54., Wisgerhof 73./avtogol; Sobiech 67.)

Levante - Helsingborg 1:0

(Juanfran 40.)