Evropska liga: Rubin iz Maribora odnesel vse tri točke

Nogometaši Maribora so na prvi tekmi skupinskega dela evropske lige izgubili z Rubinom iz Kazana (2:5).

Objavljeno
19. september 2013 18.40
Slovenia Soccer Europa League
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Maribor - Slovenski prvak Maribor je danes začel z nastopi v skupinskem delu evropske lige, v katerem ga je v Ljudskem vrtu premagal Rubin iz Kazana (5:2).

Rusko moštvo je na gostovanju hitro upravičilo vlogo favorita in po 27. minutah povedlo z 2:0, končni izid polčasa je v 35. minuti postavil Martin Milec.

Gostje iz Kazana so v drugem polčasu znova podvojili svoje vodstvo, potem ko je v 69. minuti zadel rezervist Roman Eremenko, vendar je Mariborčane le štiri minute kasneje v igro vrnil rezervist Nusmir Fajić. Domačini so do sodnikovega podaljška ogrožali nasprotnike, nato pa v razmaku štirih minut prejeli še dva gola in uvodno tekmo končali s »petardo« v lastni mreži.

Mariborčani bodo naslednjo tekmo igrali 3. oktobra, ko bodo gostovali v Angliji pri Wiganu. Ta se je na današnji drugi tekmi skupine D z Waregemom razšel z neodločenim izidom 0:0.

Karadeniz zagotovil Rubinu vodstvo

Nogometaši Maribora in Rubina so dvoboj začeli nekoliko rezervirano, saj so gledalci v Ljudskem vrtu prvi strel na gol videli v deveti minuti. Takrat je Damjan Bohar podal v kazenski prostor, kjer je iz obrata sprožil Jean Philippe Mendy, vendar je bil vratar Sergej Rjižikov na mestu.

Gostje iz Kazana so si le minuto zatem pripravili dve priložnosti, vendar sta Jose Rondon in Wakaso Mubarak zgrešila mariborska vrata. Domači branilec Aleš Mejač je v 19. minuti storil prekršek nad Mubarakom, zaradi česar si je kot prvi nogometaš prislužil rumeni karton.

Marcano podvojil prednost

Le štiri minute kasneje je Rubin dosegel vodilni gol na tekmi. Akcijo je začel Chris Mavinga na levi strani igrišča, s katere je žogo poslal v kazenski prostor, tam pa je kapetan Gökdeniz Karadeniz s pomočjo vratnice premagal Jasmina Handanovića.

Ta je bil v 26. minuti znova na preizkušnji, ko je od daleč poskusil M'Vila, vendar je mariborski čuvaj mreže žogo odbil v kot. Gostje niso izgubljali časa in so že iz sledečega kota dosegli drugi gol na tekmi. Bebras Natcho je podal na drugo vratnico, kjer je neovirani Ivan Marcano žogo potisnil v mrežo.

Milec v polno

Veselje gostujočih nogometašev je trajalo samo osem minut. Za to je poskrbel branilec Martin Milec, ki je na desni strani igrišča izvedel samostojno akcijo in jo zaokrožil z natančnim strelom v levi zgornji kot nasprotnikovega gola.

Mariborski trener Ante Čačić je še pred koncem prvega polčasa zamenjal prvega igralca na igrišču. V 44. minuti je z igrišča odšel domnevno poškodovani branilec Arghus, ki je trenerjevo potezo sprejel z začudenjem, namesto njega pa je priložnost dobil Dejan Trajkovski. Domačini so imeli pred odhodom v slačilnici zapretili še enkrat, vendar je poskus Marcosa Tavaresa zletel prek vrat.

V prvem polčasu so več streljali gostje (7:5), ki so imeli na voljo tudi več kotov (2:0).

Rezervista Eremenko in Fajić upravičila zaupanje

Domači in gostujoči nogometaši so drugi polčas začeli v nespremenjenih postavah, uvodne minute pa so pripadle Mariborčanom. Ti so bili v 51. minuti blizu izenačenju, ko je Goran Cvijanović z globinsko podajo zaposlil Marcosa Tavaresa, ta se je znašel iz oči v oči z vratarjem Rjižikovom, vendar žogo poslal mimo leve vratnice.

Oba trenerja sta med 63. in 64. minuto opravila po eno menjavo. Pri domačih je namesto Mendyja v igro vstopil Nusmir Fajić, pri gostih pa je Mubaraka zamenjal Roman Eremenko. Prav slednji je v 69. minuti zadel za 3:1. Gostje so izpeljali navidez nenevarno akcijo na desni strani napada, Eremenko je sprožil v daljši kot in s pomočjo vratnice premagal nemočnega Jasmina Handanovića.

Po štirih minutah nadaljevanja se je izkazal tudi mariborski rezervist Nusmir Fajić, ki je izid znižal na 2:3. Domači so imeli po prekršku nad Tavaresom prosti strel, po katerem je iz neposredne bližine Aleksander Rajčević, ki mu je Rjižikov ubranil strel, žoga pa se je odbila pred Fajića, ki mu ni bilo težko zadeti.

Rondon odločil zmagovalca

Domačini so v 76. minuti zamenjali še tretjega igralca, namesto Cvijanovića je priložnost dobil Matic Črnic. Ta je po devetih minutah sprožil nevaren strel, vendar se je vratar Rjižikov izkazal z dobro obrambo. Sledil je še strel Damjana Boharja, ki je žogo poslal visoko prek vrat.

Kar ni uspelo Mariborčanom, pa je nogometašem Rubina. Gostje so v 90. minuti so izvedli protinapad, ki ga je uspešno zaključil Jose Rondon, nato je v četrti minuti sodnikovega podaljšak zadel še Rjazancev za končnih 5:2.

Čačić: Do zadnje minute smo bili videti kot ekipa

»Rezultat je visok in prikazuje krivo sliko o Mariboru. Skozi vso tekmo smo morali loviti zaostanek. Proti taki ekipi držati gol zaostanka do 78. minute je dober rezultat. Tudi po tretjem golu smo se vrnili, ekipa se ni predala, iskali smo izenačenje, nato pa nam je padla koncentracija in rezultat je visok. Igralcem moram čestitati, saj so dali vse od sebe, se iztrošili proti zelo kakovostnemu nasprotniku. Če bomo na naslednjih tekmah tudi tako igrali, bom zelo zadovoljen. Moram se opravičiti navijačem, saj smo izgubili, na koncu so gostje zapečatili našo usodo z visoko zmago. Nasprotnik je znal kaznovati naše napake, predvsem drugi gol, da ne govorim o četrtem ali petem. A vseeno moram pohvaliti igralce, saj so lovili priključek, žal nam ni uspelo. Danes smo bili videti kot ekipa vse do zadnje minute,« je po porazu dejal trener Maribora Ante Čačić.

 

Prvo kolo skupine D

Maribor - Rubin Kazan 2:5 (1:2)

(Milec 35., Fajič 73.; Karadeniz 23., Marcano 27., Jeremenko 69., Rondon 90., Rjazancev 94.)

Zulte Waregem - Wigan Athletic 0:0 (0:0)

 

Lestvica

1. Rubin Kazan 1 1 0 0 5:2 3 točke

2. Wigan Athletic 1 0 1 0 0:0 1

3. Zulte Waregem 1 0 1 0 0:0 1

4. Maribor 1 0 0 1 2:5 0