FC Koper na poti v stečaj

1. slovenska nogometna liga: brez kvalifikacij med najboljše tudi Ankaran Hrvatini.

Objavljeno
02. junij 2017 01.59
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – FC Koper v novi sezoni ne bo tekmoval v prvi slovenski nogometni ligi. Licenčna komisija za pritožbe pri Nogometni zvezi Slovenije je zavrnila koprski klub zaradi neizpolnjevanja meril licenciranja. Namesto Kopra bo v 1. SNL igralo tretjeuvrščeno moštvo iz 2. SNL Ankaran Hrvatini, ki bo tekme gostil na Bonifiki.

»Licenčna komisija za pritožbe je v skladu s pravilnikom o licenciranju sprejela odločitev glede pritožbe FC Koper zoper odločbo komisije NZS za licenciranje nogometnih klubov ter pritožbo zavrnila kot neutemeljeno,« je bilo kratko in jedrnato sporočilo za javnost NZS.

Kakšne bodo posledice za koprski klub, bo morda znano v naslednjih dneh. FC Koper je v prislini poravnavi zaradi dolgov, ki so znašali približno 3,6 milijona evrov. Zaradi neizpolnjevanja finančnih zahtev licenciranja ne bo prejel niti tekmovalne licence za 2. SNL, zato je najverjetnejši scenarij, da bo FC Koper šel v stečaj, na njegovem pogorišču pa bi lahko vzniknil nov klub, ki bo začel novo poglavje brez dolgov in čist. Upniki, ki so potisnili klub v prisilno poravnavo, bodo tako ostali brez enega samega centa. Ko je »team« koprskega župana Borisa Popovića iz kluba spodnesel staro vodstvo na čelu s predsednikom Antejem Gubercem in pompozno napovedal igranje v ligi prvakov, je klub nasledil v urejenih razmerah. V težave pa je zašel, ko je novo vodstvo ustavilo plačevanja dolga do Milana Mandarića. Bivše vodstvo je s predsednikom Olimpije sklenilo dogovor o obročnem mesečnem plačevanju 5000 evrov, Mandarić pa je svoje terjatve, približno milijon evrov, prodal hrvaškemu poslovnežu Bošku Županoviću.

Konec FC Koper v takšni organizacijski in pravni obliki nujno še ne pomeni konec poglavja, ki ga je Popović pisal skupaj s hrvaškim zastopnikom nogometašev in njegovo agencijo Andyjem Baro. Koprski nogomet bo v 1. SNL zastopal Ankaran Hrvatini, ki bo hočeš nočeš moral sodelovati (in tudi že je) s koprskim županom. Ankaran Hrvatini namreč ne domuje v Ankaranu, ampak na Bonifiki.

»Brez Popovića ne bi več obstajali. Rešil nas je, saj smo bili izgnani iz Ankarana, ker politično nismo ustrezali tamkajšnjim oblastem. Povezave s koprskim klubom bodo le v štirih do petih igralcih,« je povedal predsednik kluba Sebastjan Dvojmoč in dodal: »Raje bi videl, da bi si napredovanje priigrali na igrišču. Prepričan sem, da bi v dodatnih kvalifikacijah premagali Aluminij.«