Februarja bo vroče kot v finalu

Italijani v osmini finala nogometne lige prvakov pred misijo nemogoče.

Objavljeno
15. december 2015 00.50
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Nyon – V osmini finala lige prvakov bo prišlo do zajetnega osipa tradicionalnih nogometnih velesil, med osmerico najboljših pa bo tudi novinec. Žreb prvega sita izločilnih bojev v ligi prvakov je omogočil snidenje številnim starim znancem, na prvi pogled pa jo je najbolj zagodel Italijanom.

Nevtralni navijači bodo prišli na svoj račun že v prvih večerih osmine finala, ko bo paroma PSG – Chelsea (16. 2.) in Roma – Real (17. 2.) sledil spektakularni zadnji februarski torek (23. 2.): Arsenal – Barcelona in Juventus – Bayern. Le »slovenski« navijači bodo čakali do zadnjega dne prvih tekem, ko se bosta dan pozneje pomerila PSV in Atletico Madrid z vratarjem Janom Oblakom.

Stavnice resda »poznajo« svoje favorite za napredovanje, to so (v tem vrstnem redu) Real, Atletico, Barcelona, Bayern, Manchester City, Wolfsburg, Zenit in PSG, toda nogomet ne bi bil zanimiv, če ne bi vselej prišlo do presenečenja ali dveh. To so po žrebu priznali tudi v najmočnejših nogometnih taborih v Evropi.

»Juventus premore inteligentno zasedbo in Maria Mandžukića v napadu, ki ga v Münchnu dobro poznamo, zato vem, da nas čaka velik izziv,« je napovedal Bayernov dragulj Thomas Müller, soigralec Philippe Lahm je le dodal: »Seveda smo favoriti, a kdor misli, da bomo kar tako preskočili Juve, ne ve veliko o nogometu. V tem derbiju bo šlo za evropsko klasiko in ne pozabimo, da je pred pol leta igral v finalu lige prvakov Juventus, ne Bayern.«

Italijanski mediji so bili enotni – njihova kluba Juve in Roma sta imela pri žrebu veliko smolo. »Upali smo na ugodnejši razplet, toda verjamemo, da lahko – ko bo treba – sestavimo dve vrhunski predstavi in izločimo tako izrazitega favorita, kot je Bayern,« je prepričan Pavel Nedved, nekdanja ikona Juventusa, zdaj eden od direktorjev v torinskem klubu. Bavarci so dobili zadnje tri medsebojne tekme, vključno s četrtfinalnima (2:0, 2:0) med njihovim zadnjim pohodom na evropski vrh (2013).

Drugi italijanski predstavnik, Roma, črpa optimizem v dvoboju s favoriziranim Realom iz dejstva, da je bil prav Real tekmec Rimljanov, ko so ti edinič napredovali v četrtfinale lige prvakov (2007/08). Realov direktor Emilio Butragueno se zaveda vloge favorita zasedbe, za katero igrajo Ronaldo, Bale, James in drugi velemojstri, toda ostaja previden: »Roma je italijanski klub, Italijani pa ti v nogometu nikdar ničesar ne podarijo.«

Lepotica »kola« se obeta v spopadu Barcelone in Arsenala. Evropske prvake krasi imenitna statistika z medsebojnih tekem proti moštvu Arsena Wengerja, toda Francoz je načrtoval vrhunec forme za sredino sezone in bo neugoden tekmec za Lionela Messija in druščino. Če bo šlo v tem spopadu za poezijo, lahko navijači v vnovičnem snidenju Parižanov in Chelseaja pričakujejo taktični nogomet najvišje ravni, v katerem bi lahko padel prvi gol šele 9. marca v Londonu – na povratni tekmi po izvajanju enajstmetrovk.

Bržčas so zadovoljni v taboru madridskega Atletica. Nogometna šola PSV je resda proizvedla nov obetaven rod nogometašev, a ti se bodo težko merili z intenzivnostjo nogometa, ki ga goji granitno trdna zasedba trenerja Diega Simeoneja.