Fenerbahče kljub uvrstitvi v evropsko ligo ostal brez nastopov

Mednarodno športno razsodišče je Fenerbahčeju in Metalistu prižgalo rdečo luč za nastope na evropskih tekmovanjih.

Objavljeno
28. avgust 2013 15.15
afp_suchy
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Lozana - Mednarodno arbitražno razsodišče za šport (CAS) v Lozani je potrdilo odločitev Evropske nogometne zveze (UEFA) o prepovedi nastopov turškega Fenerbahčeja in ukrajinskega Metalista v evropskih tekmovanjih v tej sezoni. Oba sta kazen dobila zaradi prirejanje izidov tekem.

Fenerbahče je Evropska nogometna zveza (UEFA) zaradi vpletenosti v prirejanje izidov že prepovedala nastope v vseh evropskih tekmovanjih za dve sezoni, na današnjem zaslišanju na CAS, ki je sprva zadržal odločitev o prepovedi UEFA, je arbitraža kazen potrdila.

CAS je sicer pred časom ukinil kazen in Fenerbahče je lahko nastopal v tretjem predkrogu lige prvakov, kjer je bil uspešen, tako da se je v zadnjem krogu kvalifikacij za najelitnejše klubsko tekmovanje meril z angleškim prvoligašem Arsenalom in izgubil obe tekmi (0:3, 0:2). S tem se je Fenerbahče po tekmovalni plati uvrstil v evropsko ligo, kjer pa bo zdaj nastopil drug klub, o čemer bo v četrtek odločala UEFA.

UEFA je tudi Harkovu zaradi prirejanja izidov tekem odvzela pravico do nastopanja v evropskih tekmovanjih v sezoni 2013/14. CAS je že pred tednom dni potrdil odločitev evropske zveze, vendar so se Ukrajinci znova pritožili in razsodišče je danes odločalo. A kazen je ostala nespremenjena. Že pred tem je bilo odločeno, da bo v zadnjem krogu kvalifikacij za ligo prvakov proti nemškemu Schalkeju igral Paok iz Soluna. Schalke je na domačem igrišču na prvi tekmi igral 1:1, nemški predstavnik pa je na povratni tekmi sinoči slavil s 3:2 in se uvrstil v ligo prvakov.