Fifa ostro proti lastništvu tretjih strank nad igralci

Mednarodna nogometna zveza hoče narediti konec lastništvu tretjih strank nad igralci.

Objavljeno
27. september 2014 15.06
SOCCER-FIFA/
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Zürich - Izvršni odbor Mednarodne nogometne zveze (Fifa) se je na petkovi seji v Zürichu odločil, da bo naredil konec lastništvu tretjih strank nad igralci.

Pri tej praksi gre za to, da imajo namesto klubov v celoti ali delno lastništvo nad igralci menedžerji ali njihove agencije. Ta praksa je ustaljena predvsem v Južni Ameriki in Evropi, medtem ko je v Angliji že prepovedana.

Fifa se je za prepoved odločila tudi zaradi pritiska Evropske nogometne zveze (Uefe), ki je sporočila, da je pripravljena sprejeti tudi enostransko odločitev, v kolikor se Fifa ne bo odločila za prepoved.

Blatter: Pravilo ne bo začelo veljati takoj

Predsednik Fife Sepp Blatter je na seji poudaril, da novega pravila ne bodo mogli sprejeti nemudoma, temveč bo potreben čas: »Trdno smo odločeni, da bomo tretjim strankam - podjetjem, skladom, menedžerjem idr. - prepovedali lastništvo nad igralci, a to pravilo ne bo začelo veljati takoj,« je dejal Blatter.

Generalni sekretar Fife Jerome Valcke je razkril, da bodo pri Fifi ustanovili delovno skupino, ki bo na naslednji seji decembra povedala, kako dolgo bo trajalo prehodno obdobje: »Sprememba se ne bo zgodila takoj, pričakujemo, da bomo potrebovali tri ali štiri leta,« je povedal Valcke.

Blatter se bo boril še za peti mandat

Švicarski predsednik Fife Sepp Blatter je včeraj tudi uradno sporočil kandidaturo za peti mandat na čelu Mednarodne nogometne zveze, ki jo vodi od leta 1998.

Blatter ima zaenkrat le enega protikandidata, to je Francoz Jerome Champagne. Slednjega čaka težka naloga v boju za predsedniški stolček, tudi zato, ker Blatterja podpira Predsednik Azijske nogometne zveze (AFC), šejk Salman bin Ebrahim Al Khalifa. Azijska zveza šteje 46 članic, s čimer je največja Fifina celinska nogometna zveza.