FIFA podprla reformne predloge

Pri Mednarodni nogometni zvezi so na zasedanju podprli reformne predloge, med njimi tudi omejitev predsedniških mandatov.

Objavljeno
03. december 2015 16.56
SOCCER-FIFA/REFORMS
G. L.
G. L.

Zürich - Mednarodno nogometno zvezo (FIFA) v zadnjem času pretresa globoka kriza. Švicarski pravosodni organi so zadnje aretacije v zvezi z obširnim korupcijskim škandalom izvedle sinoči, danes pa so člani izvršnega odbora FIFA na zasedanju v Zürichu govorili o reformah, s katerimi bodo skušali organizaciji vrniti kredibilnost. Predloge reform so sprejeli, med drugimi tudi tistega o omejitvi predsedniških mandatov.

Po novem bo predsednik na svojem položaju lahko vztrajal največ tri štiriletne mandate, a le, če bo predlagane reforme podprlo 209 članic FIFA na izrednem zasedanju, ki bo 26. februarja prihodnje leto. Enaka omejitev je predvidena tudi za člane nekaterih ključnih odborov.

V temeljiti prenovi organizacije je predvidena ločitev političnih in upravnih funkcij. Svet FIFA, ki bo zamenjal zdajšnji IO, bo odgovoren za vzpostavitev celostne strateške smeri zveze, generalni sekretariat pa bo nadzoroval operativne in komercialne aktivnosti, ki bodo nujne za izpeljavo te strategije. Člane sveta FIFA bodo volile članice omenjene organizacije po volilnem pravilniku, revizijska komisija FIFA pa bo izvajala izpopolnjena preverjanja integritete.

Ključne finančne odločitve bodo sprejemale finančna, razvojna in upravna komisija, v katerih bo minimalno število neodvisnih članov, ki jih bo preverila revizijska komisija. Učinkovitost odborov oziroma komisij bodo skušali doseči z zmanjšanjem njihovega števila. Trenutno jih je kar 26, po novem jih bo le devet. Vanje si želijo bolj vključiti nogometno družino in zagotoviti, da bodo vse članice FIFA imele večji pomen in bile bolj učinkovite.

Eden glavnih problemov organizacije trenutno predstavlja slaba transparentnost, kar hočejo izboljšati z ustanovitvijo komisije ključnih nogometnih deležnikov, ki bo predstavljala oziroma zastopala igralce, klube, lige in druge ključne akterje v nogometu.

Med predlogi je bila tudi širitev števila reprezentanc na svetovnih prvenstvih z zdajšnjih 32 na 40, kar bi veljalo od leta 2026 dalje. O tem se na zasedanju niso dogovorili in bodo ta predlog obdelali na enem od prihodnjih sestankov. So se pa odločili, da bodo večjo vlogo namenili ženskam, zato bo za članico sveta FIFA po novem imenovana najmanj po ena ženska na vsako konfederacijo. S tem želijo pri Mednarodni nogometni zvezi vzpostaviti bolj raznoliko odločanje in kulturo sami zvezi.