Fifa suspendirala predsednika mongolske zveze

Predsednik mongolske nogometne zveze Ganbold Buyannemekh si je zaradi prejemanja podkupine prislužil petletni suspenz.

Objavljeno
15. oktober 2014 16.21
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Zürich - Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je predsedniku mongolske zveze Ganboldu Buyannemekhu izrekla petletno prepoved delovanja v nogometu zaradi prejemanja podkupnine.

Buyannemekh si je kazen prislužil zaradi sprejetja podkupnine od nekdanjega predsednika azijske nogometne konfederecije in člana izvršnega odbora Fife, Katarca Mohameda bin Hammama.

Mongolec je v zameno najprej glasovanj zanj na volitvah v izvršni odbor Fife leta 2009, dve leti kasneje pa ga je podprl na predsedniških volitvah.

Pri Mednarodni nogometni zvezi so v izjavi za javnost zapisali, da je Mongolcu prepovedana kakršna koli z nogometom povezana dejavnost na nacionalni ali mednarodni ravni v vseh petih letih kazni.

Fifa izrazila podprla novonastalo indijsko ligo

Generalni sekretar Fife Jerome Valcke je v imenu zveze pozdravil začetek novonastale indijske nogometne lige: »Indija bo veliko pridobila z novo ligo. Nogomet ima v tej državi velik potencial in glavni cilj je, da se Indija nekoč uvrsti na svetovno prvenstvo,« je dejal Valke.

V indijskem prvenstvo bodo igrala številna zveneča imena, ki so nekoč navduševala na evropskih zelenicah, med drugimi Italijan Alessandro Del Piero, Šved Freddie Ljungberg ter Francozi Nicolas Anelka, Robert Pires in David Trezeguet.

»Mislim, da je zelo pomembno imeti zvezdnike takšnega kova, saj prav te otroci po vsem svetu najbolj občudujejo. Gre za način, kako privabiti mlade v ta šport, da ga gledajo in pričnejo igrati,« je še povedal Valcke.