Forbes: United je vreden največ, Real šele tretji

Zmagovalec nogometne evropske lige se je na vrh lestvice najvrednejših klubov povzpel prvič po letu 2012.

Objavljeno
07. junij 2017 13.14
J. P.
J. P.

New York - Zmagovalec lige prvakov in španski šampion Real Madrid je po letni oceni ameriškega Forbesa šele tretji najvrednejši nogometni klub na svetu, ocenjen na 3,58 milijarde dolarjev. Pred njim sta katalonski gigant Barcelona (3,64 milijarde dolarjev) in zmagovalec evropske lige Manchester United, katerega vrednost ocenjujejo na 3,69 milijarde »zelencev«.

Minula tri leta je bil vrstni red najboljše trojice obrnjen na glavo: na čelu so bili vselej »galaktiki« pred Barcelono in Unitedom, ki je bil pred tem nazadnje prvi leta 2012, lani pa je njegova vrednost znašala 3,32 milijona dolarjev. »Vrnitev na vrh je posledica prepoznavne blagovne znamke in marketinške iznajdljivosti,« je pojasnil Forbesov drugi mož Mike Ozanian.

»Najtežjih« deset kolektivov (njihova imena so v primerjavi z lani nespremenjena, vrstni red pa podoben) presega milijardo dolarjev, za vodilno trojico pa so se zvrstili Bayern (2,71 milijarde), Manchester City (2,08), Arsenal (1,93), angleški prvak Chelsea (1,85), Liverpool (1,49), finalist lige prvakov Juventus (1,26) in Tottenham z vrednostjo 1,06 milijarde dolarjev.