Francija, Nemčija, Španija glavne kandidatke za naslov

Evropsko prvenstvo v nogometu: za britanski derbi v Lensu bi prodali več kot 100.000 vstopnic.

Objavljeno
13. december 2015 23.13
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik

Čez manj kot pol leta se obeta navijačem uživanje v fantastičnem evropskem prvenstvu v nogometu. Tako bi lahko povzeli odzive po sobotnem žrebu skupin za euro 2016, ki bo od 10. junija do 10. julija gostoval v desetih mestih po Franciji. Gre za uravnotežene skupine, v katerih na prvi pogled nobena reprezentanca ni odpisana vnaprej.

Čeprav so se v Parizu zbrali predstavniki najboljših reprezentanc v Evropi, večina selektorjev reprezentanc in nekateri drugi zvezdniški govorci, je najglasnejši aplavz že na uvodu v prireditev požel generalni sekretar UEFA GIanni Infantino, morda eden najresnejših kandidatov za naslednjega predsednika FIFA. »Nahajamo se v Parizu, v simbolnem mestu, ki je le nekaj tednov nazaj doživel tragične dogodke velikih razsežnosti. Priložnost želim izkoristiti za izkaz solidarnosti s francoskim narodom. Misli UEFA kot nogometne družine so v teh težkih časih z vsemi ljudmi, ki so bili 13. novembra prizadeti,« je zbrane nagovoril 45-letni Švicar.

Zavoljo groženj z novimi terorističnimi napadi bo prav dejavnik varnosti eden najvidnejših, kdo ve, kaj vse bodo morali sprejeti kot »nujno zlo« akterji na igrišču in ob njem za »normalno« izvedbo evropskega šampionata. V soboto je šlo na srečo predvsem za športno loterijo, za tombolo, ki je nekatere osrečila, druge postavila pred velikanski izziv. Prav vsi bi se gotovo radi prebili čez uvodno tekmovanje po skupinah, ki bo trajalo od prve tekme na nacionalnem štadionu v Saint Denisu – euro bosta v petek, 10. junija, ob 21.00, odprli Francija in Romunija – do 22. junija, ko bodo na sporedu kar štiri tekme. Tri dni pozneje se bodo ob 15. uri v Saint Etiennu začeli izločilni boji, ki bodo prvič vsebovali tudi osmino finala.

Težko bi bilo zatrditi, da bo širitev eura za 8 dodatnih ekip razrahljala kakovost nogometnih tekem na prihodnjem turnirju stare celine. V vsaki od 24 držav bodo z zanimanjem spremljali rezultate svoje reprezentance kot tudi morebitnih tekmecev v izločilnih bojih. Ne nazadnje se že v predtekmovanju obeta navijačem več zanimivih spektaklov, med katerimi bi lahko izpostavili štiri (kdo drug pa bi morda izpostavil druge štiri ...). Že tretji dan prvenstva bo šlo v Parizu za vselej napet derbi med Hrvaško in Turčijo, v katerem Hrvati že vidijo revanšo za poraz s Turki v četrtfinalu predzadnjega eura na Dunaju. Dva dni zatem se bosta v Bordeauxu sestali članici nekdanje Avstro-Ogrske, najzanimivejša tekma rednega dela – vsaj skozi oči navijačev – pa bo še dva dni pozneje v Lensu. Na (pre)majhnem štadionu za dobrih 35.000 navijačev se bosta pomerila otoška rivala Anglija in Wales, pri čemer bi turistične agencije na Otoku napolnile tudi objekt za 150.000 gledalcev, tako odmevna tekma se obeta med reprezentancama, ki ju poosebljata Wayne Rooney in Gareth Bale. Za privržence španskega klubskega nogometa bo najzanimivejši dan 21. junij spet v Bordeauxu, ko se bosta sešli Španija in Hrvaška. Bomo videli, kako se bo hrvaški trojček velemojstrov Barcelone in Reala (Rakitić, Modrić in Kovačić) meril z evropskimi prvaki.

Četudi bo šele čas razkril, kdo bo najboljši, ko bo šlo zares, se zdi kot najmočnejša skupina na euru prav skupina D s Španijo, Hrvaško, Češko in Turčijo. »V vsakem primeru gre za težko skupino, v kateri so le reprezentance, s katerimi smo imeli v preteklosti veliko težav,« je ocenil španski selektor Vicente del Bosque, ki bo poskušal svojo reprezentanco kot prvo v nogometni zgodovini postaviti na vrh na treh zaporednih prvenstvih (2008, 2012, 2016). »Češka deluje dobro pod selektorjem Vrbo, torej nas čaka velik izziv, Turkom pa se lahko oddolžimo za nesrečni poraz na Dunaju. Še dobro, da bomo s Španci igrali na koncu, ko bodo morda že razmišljali o osmini finala,« pa je ocenil nekdanji trener Maribora Ante Čačić, zdaj selektor Hrvaške. Prvi mož hrvaške zveze Davor Šuker je zatrdil, da bo za Hrvaško vsaka tekma kot mali finale: »Iz vsakega bobna smo dobili najmočnejšo reprezentanco. Mar to ne pove dovolj?«

V svojem slogu je komentiral žreb italijanski selektor Antonio Conte – za nekatere modro in pragmatično, za druge bojazljivo. »Neumno za Italijo bi bilo, če bi si postavila konkretne cilje. Poskušali bomo narediti čim več in če bomo naredili vse, kar bomo lahko, bomo zadovoljni ne glede na to, kako daleč bomo prišli. Ko sem prišel v Juventus, so vsi napovedali boj za prvaka med Milanom, Interjem in Napolijem, pa smo postali prvaki mi. Res je razlika med klubom, kjer lahko vsak dan vadiš fante in dviguješ njihovo formo, ter reprezentanco. Prav zaradi tega smo se že dogovorili, da bomo končali italijansko sezono 15. maja, da bodo fantje le prišli na zbor spočiti in polni energije,« je napovedal Conte.

Stavne hiše so vendarle bolj konkretne od italijanskega selektorja, njihov vrstni red favoritov je pričakovan: 1. Nemčija in Francija, 3. Španija, 4. Anglija in Belgija, 6. Portugalska, 7. Italija in Hrvaška, ... 21. Albanija, Severna Irska, Madžarska in Romunija. V taboru svetovnih prvakov Nemcev so bolj previdni od stavnic. »Nisem ne zadovoljen ne razočaran, sprejel bi vsakršen razplet žreba,« je zatrdil nemški selektor Joachim Löw, direktor reprezentance Oliver Bierhoff pa je v sozvočju z zgodovino zadnjih velikih turnirjev dodal: »Imeli smo srečo, saj smo se izognili Italijanom.« Prebivalci 81-milijonske države so vendarle odkrito optimistični. Natančno 32 odstotkov udeležencev spletne ankete časnika Frankfurter Allgemeine Zeitung meni, da bo »elf« lanski zmagi v Riu de Janeiru dodal še podvig v Franciji, 26 odstotkov jih pričakuje najmanj polfinale, 19 % pa finale.