Platini: Ne mečite me v isti koš z Blatterjem

Predsednik UEFA Michel Platini je kljub osemletni kazni in »brci v zobe« napovedal, da se bo boril naprej.

Objavljeno
22. december 2015 11.37
Posodobljeno
22. december 2015 11.37
Š. Ro.
Š. Ro.

Pariz - Potem ko je etična komisija FIFA včeraj izrekla kazen vpletenima v korupcijsko afero Seppu Blatterju in Michelu Platiniju, je slednjemu v bran stopil francoski športni minister Patrick Kanner in javno podvomil v ustreznost kazni mednarodne zveze. Ta je predsednikoma najvplivnejših nogometnih zveze FIFA in UEFA izrekla osem let prepovedi delovanja v nogometu.

Kanner je izpostavil dvom, da je imel Platini priložnost pravičnega zaslišanja pred komisijo, ki naj bi bila tesno povezana z Blatterjem. »Zelo dobro vemo, da so člani komisije v dobrih odnosih z vodilnimi, še zlasti s Seppom Blatterjem, ki je morda želel s seboj povleči človeka, ki bi lahko postal njegov naslednik, pa vendar ni bil človek, ki si ga je sam želel videti na njegovem mestu,« je namignil v pogovoru za radijsko postajo Europe 1.

»Obžalujem te dogodke, saj menim, da gre za nekakšno zaroto proti Michelu Platiniju. Se je imel možnost zagovarjati v pravičnih okoliščinah? Nisem prepričan,« je še dejal Kanner v zvezi s kazniju, ki jo je predsednik UEFA dobil zaradi sprejetih 1,8 milijona švicarskih frankov, ki naj bi mu jih Blatter odobril za izplačilo preteklega dela.

Platini se je včeraj odzval s skopim sporočilo, da je vse skupaj prava farsa, FIFA pa je le potrdila odločitve etične komisije, ki sicer deluje neodvisno od zveze. Gre za člane, ki jih imenuje kongres FIFA in ne morejo biti člani drugih organov zveze. Kazen je tako Platiniju onemogočila, da na februarskih volitvah postane predsednik FIFA, Blatter pa se po 17 letih umika z nogometnega vrha in končuje bogato funkcionarsko kariero, ki jo je v veliki meri zaznamovala korupcija.

Platini: Dobil sem brco v zobe

V pogovoru za agencijo AFP se je Platini danes vendarle obširneje odzval na kazen in napovedal, da se bo nanjo pritožil. Čeprav 26. februarja ne bo mogel kandidatri na volitvah za predsednika FIFA, pravi, da ga to en bo ustavilo, da nekoč postane najvplivnejši mož v svetovnem nogometu. »Boril se bom. Bom pa sprejel svojo odgovornost ne glede na to, kaj se bo zgodilo,« je povedal Platini.

Znova je tudi zatrdil, da v izplačilu iz leta 2011 ni bilo nič nelegalnega. »Poskušam razumeti, zakaj in kako sem se znašel v tem. Opravil sem določeno delo, poslal fakturo, bil sem plačan, od tega sem plačal tudi davek. To je bilo leta 2011. Obstajal je dolg, ki je bil poravnan. Pika. Nato, leta 2015, švicarsko sodišče želi več informacij,« je povedal in znova zatrdil, da je bil vse skupaj nameren poskus, da mu preprečijo kandidirati na februarskih volitvah.

»Kaj je Fifina etična komisija počela med 2011, ko sem dobil plačilo, in 2015? Kar naenkrat se je zbudila. In seveda, zbudi se v letu, ko so volitve Fife in jaz sem med kandidati. Neverjetno!« se je čudil 60-letni Francoz in tudi vztrajal, da ga ne bi smeli postaviti v isti koš kot Blatterja, ki so ga dolga leta sumili koruptivnega delovanja. »Boril se bom proti tej nepravičnosti, šel bom s sodišča na sodišče,« je obljubil in napovedal pritožbe znotraj FIFA, na Mednarodno športno arbitražno razsodišče (CAS) in na švicarsko civilno sodišče.

»Toda medtem bodo moje ime mediji vlačili po blatu. Karkoli se zgodi, moj ugled je umazan, dobil sem brco v zobe. Položili so me v isto vrečo kot Blatterja,« je zaključil Platini, nekdaj zaveznik zdaj 79-letnega Švicarja, zdaj pa očitno najhujši sovražnik.

Tognoni: Blatter živi v svojem svetu

Nekdanji tiskovni predstavnik pri FIFA Guido Tognoni pa je v današnjem pogovoru za televizijsko hišo BR2 izstrelil številne strupene puščice na račun svojega nekdanjega šefa Blatterja inn dejal, da je Blatter izgubil stik z realnostjo, osemletni suspenz pa je le posledica tega. »Sepp Blatter živi v svojem svetu. V zadnjih desetih letih je sebe vselej videl kot žrtev, nikoli ni bil kriv za nobeno zadevo,« je v pogovoru med drugim dejal Tognoni.