Gibraltar 54. članica UEFA

Izvršni odbor Evropske nogometne zveze je na zasedanju v Sankt Peterburgu povečal število članic.

Objavljeno
02. oktober 2012 11.50
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Sankt Peterburg - Evropska nogometna zveze (UEFA) ima po novem 54 članic, potem ko je izvršni odbor organizacije na zasedanju v Sankt Peterburgu podprl sprejetje Gibraltarja, kolonije Velike Britanije.

Izvršilni odbor UEFA je odločitev o začasni pridružitvi gibraltarske nogometne zveze sprejel na podlagi predhodne razsodbe Športnega razsodišča v Lozani (CAS), ki je o Gibraltarju odločalo lanskega avgusta ter krovno organizacijo znova pozvalo, naj razmisli o članstvu te zveze. Gibraltarju so že enkrat, decembra 2006, podelili začasno članstvu v Uefi, prav tako po razsodbi Cas, vendar pa je pozneje večina Uefinih delegatov na kongresu v Düsseldorfu Gibraltarju odrekla polnopravno članstvo. Tudi tokrat se obetajo podobni zapleti, saj so Španci že napovedali, da bodo izpodbijali odločitev izvršnega odbora Uefe z vsemi možnimi pravnimi sredstvi.

Odločitev UEFA je razveselila generalnega sekretarja Nogometne zveze Gibraltarja Richarda Manninga. »Zelo smo zadovoljni z razpletom glasovanja. Evropski nogometni zvezi bi se rad zahvalili za sprejeto odločitev,« je dejal Manning.

Gibraltar se lahko pohvali z dolgo zgodovino nogometa. Gibraltarska nogometna liga je bila ustanovljena leta 1895, trenutno pa je v prvi ligi šest moštev, deset jih je na rezervnem seznamu, 12 v drugi ligi, tri ekipe so v ženski ligi, 47 moštev pa je v mladinskih kategorijah s skupno 600 igralci.

Maja končna odločitev o Gibraltarju

Predstavniki organizacije UEFA bodo dokončno odločitev o tem, ali bo britansko čezmorsko ozemlje s približno 30.000 prebivalci sprejeto v polnopravno članstvo evropske nogometne družine narodov, sprejeli na kongresu, ki bo prihodnjega maja v Londonu. Gibraltar, ki formalno sodi pod okrilje Evropske unije, čeprav z nekaterimi davčnimi izjemami, je zgodovinsko jabolko spora dveh članic Evropske unije Španije in Velike Britanije. Španija namreč meni, da Gibraltar sodi pod njeno suverenost, čeprav z mirovnim sporazumom iz leta 1713 pripada Združenemu kraljestvu.

Gibraltar so 4. avgusta 1704 osvojile združene angleško-nizozemske enote med špansko nasledstveno vojno. Britanci so pri napadu presenetili Špance, saj so napadli popoldan, ko so Španci imeli siesto. Leta 1713 je z mirovnim sporazumom v Utrechtu formalno pripadel Veliki Britaniji in je od leta 1730 dalje njena kronska kolonija.