Primož Gliha z nogometaši do 19 let želi na EP 2013

Te dni je priprave na kvalifikacijski turnir za EP 2013 začela tudi nogometna reprezentanca do 19 let.

Objavljeno
09. oktober 2012 17.14
Posodobljeno
09. oktober 2012 17.14
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Ljubljana - Slovenska nogometna reprezentanca do 19 let bo v sredo v Slovenski Bistrici in Bakovcih odigrala kvalifikacijski turnir za evropsko prvenstvo 2013. Slovenska izbrana vrsta bo prvo tekmo igrala v sredo ob 15. uri v Slovenski Bistrici proti Rusiji. Sledila bosta še obračuna z Walesom v Bakovcih (12. oktober ob 15.00) in s Švedsko v Slovenski Bistrici (15. oktober ob 15.00).

Selektor slovenske vrste Primož Gliha ob tem napoveduje boj za zmago na vsaki tekmi. »Želje pred začetkom kvalifikacij so jasne, vedno in vsakič bomo tekmo poskušali zmagati, tudi če imamo težko skupino. Švedi so Skandinavci, s katerimi imamo v vseh selekcijah največ težav, Rusi so ekipa, sestavljena iz velikega števila igralcev, ki igrajo po ruskih klubih in zaradi tega tudi eni prvih favoritov, Wales pa igra nogomet na svoj način. Neustrašni, trdi fantje, s katerimi se bomo morali zelo potruditi, če bomo želeli tekmo dobiti. Normalno pa je, da je pred tekmo vse vedno izključno v naših rokah,« je za spletno stran Nogometne zveze Slovenije pred turnirjem povedal Gliha.

Ta je slovenske nogometaše do 19 let doslej vodil na dveh tekmah proti Poljski, na njih pa je dobil vpogled v to generacijo slovenskega nogometa. »Zelo pozitivno za slovenski nogomet v prihodnosti je, da ti fantje, ki tvorijo reprezentanco do 19 let, že igrajo prvoligaški nogomet v članski konkurenci. Moramo pa se zavedati, da so to igralci, ki so še mladinci in bi morali, kar se tiče njihove starosti, še igrati mladinsko ligo. Posledično to pomeni, da so ti fantje zelo obremenjeni. Zadnjih šest mesecev so igrali amaterski nogomet, potem so naredili velik preskok, kar je za njih zelo dobro, obenem pa so preobremenjeni. Gre pa za zelo zanimivo skupino igralcev, ki ima dober karakter, ki želi zmagovati, čeravno je bila v kvalifikacijah U-17 na Cipru, kjer je bila v skupini z Italijani in Francozi in ji ni uspelo preseči kakovosti, proti kateri je igrala. Mi bomo poskušali narediti vse, bolj pomembno kot to, kako dobro kdo koga pozna, pa je psihičen vidik - kako so fantje psihično stabilni in kako z njimi delati. Jaz sem z njimi šesti delovni dan, zelo veliko sem se pogovarjal s trenerji v klubih, sem optimist in vedno želim tekmo dobiti,« e še povedal Gliha.

V uvodnem delu kvalifikacij sicer nastopajo ekipe v 12 skupinah s po štirimi reprezentancami. V elitni krog se bodo prebile prvo- in drugouvrščene ekipe iz vsake skupine ter najboljša tretjeuvrščena. V elitnem krogu, ki bo na sporedu spomladi, se bodo tem 25 ekipam pridružile še tri nosilke, ki jim ni bilo treba v uvodni del kvalifikacij. Iz elitnega dela, ki ga bo sestavljalo sedem skupin s po štirimi ekipami, pa se bodo na zaključni turnir v Litvo, ki bo od 20. julija do 1. avgusta 2013, prebili zmagovalci skupin, ki se bodo tam pridružili gostiteljem, piše STA.