Gorica še slaba, a vseeno ustrahuje tekmece

Danes štiri tekme 19. kola slovenskega prvoligaškega nogometnega tekmovanja, jutri še ena.

Objavljeno
27. november 2015 20.17
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly

Ljubljana – Olimpija brani 7 točk prednosti pred Mariborom, a tudi drugi, čeprav v senci vodilnih, ponujajo vznemirljive ligaške bitke. Danes bo v 19. kolu 1. SNL v Krškem derbi zadnjih, v Velenju dvoboj za »zlato sredino«, na Bonifiki gostuje tretji, v Ljudskem vrtu pa Zavrč. Kolo bo zaokrožil na papirju derbi kola, dvoboj Olimpije in Gorice.

Velenje: Rudar – Krka (sobota, sodnik Alen Borošak, 15.30): Velenjčanom je po treh porazih zagorelo pod nogami, četudi v nizu »ničel« ni bilo presenetljivega poraza. Celo zadnji v Celju sodi v rubriko Zakaj pa ne. Je pa za trenerja Jerneja Javornika pomenljiv izziv, kako ujeti ideal, ki ga lovi že vso sezono – igrati dopadljivo, učinkovito in brez nihanj ter prepiha v obrambi. A v podobni kaši je tudi Krka. V Stožicah je zagrozila, zdaj bi lahko vzela, kar je zapravila proti premočni Olimpiji.

Krško: Krško – Celje (Roman Glažar, 15.30): Celjski trener Iztok Kapušin bo igral doma. Brežičan je igralsko in trenersko zorel v Krškem, toda trenutek za »izlivanje« čustev ni najboljši. Celjani se nikakor ne morejo otresti Krčanov (ali obratno), še več: v 1. kolu se je začela kalvarija, ki ji kmalu ni bil kos odkritje minule sezone na trenerskem stolčku Simon Rožman. Kapušin ni takšen emotivec kot Rožman in poskuša vleči pragmatične poteze. Proti Rudarju je zadel z navzven nekompatibilnim štoperskim dvojcem levičarjev Travner-Soria. Če želijo Celjani zasukati krivuljo uspehov navzgor, gola ne smejo dobiti, vsaj enega pa morajo zabiti. A gostitelji so doma čvrsti, tudi po zaslugi trenerja pragmatika Tomaža Petroviča.

Maribor: Maribor – Zavrč (Mitja Žganec, 17.30): Bodo Zavrčani tokrat dišali po ribah ali mesu, ali bodo morda kar po haložanu? Še pred tedni bi imel pronicljiv odgovor športni direktor vijoličnih Zlatko Zahović, ki se je po svojstvenem šovu v Halozah in ob porazu z 1:2 (edinem pod taktirko Krunoslava Jurčića) umaknil v medijsko »ilegalo«. Povlekel je pravilno potezo, Maribor se je začel ukvarjati s svojimi grehi in po dveh, treh tekmah ujel zmagovalni ritem. A kaj, ko je morda prepozno, saj Olimpija ne kaže, da bi njen šampionski ritem jenjal. Olimpija je po dolgih letih tudi edini in sila boleč trn v vijolični peti.

Koper: Luka Koper – Domžale (Matej Jug, 20): Pokalni debakl v zadnjih sekundah še kako boli domači tabor, predvsem trenerja Slavka Matića. Kar pa dodatno motivira Srba, njegovega najtesnejšega sodelavca menedžerja Dušana Petkovića in igralce. Toda tekme se ne da dobiti z ihto in revanšizmom. Tudi kanček znanja in spretnosti bo potrebnega, da bi se zlomila disciplinirana in vztrajna domžalska zasedba. Je pa v koprskih nogometnih zdrahah tudi nekaj dobrih stvari: priložnost so dobili novi upi Luka Vekić, Jan Andrejašič, Luka Posavac.

Ljubljana: Olimpija – Gorica (nedelja, Damir Skomina, 17.30): Prvake po polovici sezone, Ljubljančane, do jesenske lovorike ločita še dve tekmi, morda bo ob senzaciji v Ljudskem vrtu zadostovala tudi ena. Ampak za Pušnikove »boys« je štajerski tekmec kot lanski sneg. Goričani so nov preizkus zrelosti, kot trdi trener, ki bo imel nehvaležno nalogo. Prepričati bo moral igralce, da Goričani niso tako slabi, kot so bili proti Mariboru. Ali jih vsaj opozoriti, da ima Gorica z Blessingom Elekejem, Miranom Burgićem, Alenom Džuzdanovićem, Goranom Cvijanovićem ... vendarle več potenciala, kot so kazali izidi v drugi četrtini prvenstva.