Guardiola in Pellegrini sta stara znanca

V ligi prvakov bo drevi potekal derbi skupine D med branilcem naslova Bayernom in Manchester Cityjem.

Objavljeno
01. oktober 2013 22.59
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport

Ljubljana – Zakaj je bila včerajšnja prva tekma 2. »kola« lige prvakov le uvod v današnji večer? V St. Peterburgu je šlo namreč za dvoboj lahke kategorije v primerjavi z nocojšnjim derbijem težkokategornikov Manchester Cityja in Bayerna. Zanimivo bo tudi ob stranski avt črti.

Redko se primeri, da lahko nogometni privrženci že v prvem tednu oktobra pridejo na svoj račun ob gledanju takšne tekme, kot se obeta na mestnem štadionu v Manchestru. Težko je izpostaviti Cityjeve in Bayernove zvezdnike, katerih skupna vrednost na trgu znaša okroglo milijardo evrov. Pri tem lahko priskoči na pomoč kar bavarski trener Josep Guardiola. Sloviti Pep dobro pozna tako dolgoletnega tekmeca na iberskem polotoku Manuela Pellegrinija kot številne njegove adute.

»Pellegrini je eden najboljših trenerjev na svetu, to trdim povsem iskreno. V ekipi ima veliko nekdanjih igralcev iz španskega prvenstva, kot so Agüero, Yaya Toure, Silva, Negredo in Navas, ali pa Fernandinha, ki je opozoril nase v majici Šahtarja. Bodite brez skrbi – lahko pričakujete nogomet najvišje ravni,« napoveduje Guardiola. Katalonec ima seveda dovolj izzivov v Münchnu, zato se ukvarja s svojim moštvom. Njegova zamisel z le enim defenzivnim nogometašem v zvezni vrsti (Philippe Lahm; 4-1-4-1) še ni prepričala (vseh) prebivalcev zvezne dežele Bavarske, Bayern tekmecev (še) ne melje tako, kot jih je v zgodovinski minuli sezoni, ko sta v zvezni vrsti kraljevala Bastian Schweinsteiger in Javi Martinez. Arjen Robben, Franck Ribery in drugi igralci »FC Hollywooda« resda v povprečju držijo žogo v svoji posesti kar 70 odstotkov igre, toda v nogometu štejejo le goli in rezultati. Bayern ta čas ohranja status quo na nemškem vrhu z Borussio, a moštvo Jürgna Kloppa je v avgustovskem dvoboju za superpokal Guardioli že onemogočilo, da bi izenačil rekordno leto 2009, ko je obogatil vitrino Barcelone z vsemi 6 možnimi lovorikami.

Manuel Pellegrini v treh obdobjih na klopeh Villarreala, Reala in Malage še ni premagal Guardiole, zato bo nocoj posebej motiviran. Nad Manuela Neuerja, najboljšega nemškega vratarja po Oliju Kahnu, bo poslal tri napadalce (4-3-3), najverjetneje Samirja Nasrija, Sergia Agüera in Davida Silvo. Toda 60-letni Čilenec velja za kavalirja, tudi tokrat ni pozabil pohvaliti 18 let mlajšega kolega, ki Bayern vodi natanko 100 dni. »Poznam ga tako dobro kot on mene. Oba veva, kako bo nocoj igral tekmec. Toda Manchester City ne bo igral proti Guardioli, pač pa proti Bayernu. Nemški nogomet ne kotira zaman tako visoko, čeprav veste, da je bila Malaga letos spomladi boljši od Borussie in nam je nastop v polfinalu preprečil le sodnik. Uf, če se samo spomnim tistega tedna, ko sem izgubil tudi očeta in se vrnil v Evropo šele na dan tekme ...« je Pellegrini z novinarji podoživel spomine na zadnje snidenje z nemškim klubom.

Čilenec ima morda res boljše odnose z Guardiolo, kot jih goji Pep z Zlatanom Ibrahimovićem ali Josejem Mourinhom, toda nocoj ne bo šlo za prijateljstvo, pač pa le za tekmo. »Nedavno smo premagali Manchester United, ki je angleški prvak, zdaj želimo še najboljšega v Evropi. Tako bodo dobili moji igralci najboljše sporočilo zase – da lahko v tej dolgi sezoni uženejo vsakogar in da imajo lahko najvišje cilje,« je prepričan Pellegrini.