Høgmo novi norveški selektor, krst proti Slovencem

Norveški nogometaši bodo preostanek kvalifikacij za SP 2014 odigrali pod taktirko Pera-Mathiasa Høgmoja.

Objavljeno
27. september 2013 20.39
Sweden Norway Football Coach
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Oslo - Norveška nogometna reprezentanca bo kvalifikacijsko tekmo za SP 2014 v Braziliji 11. oktobra s Slovenijo v Ljudskem vrtu že odigrala pod taktirko novega selektorja. Namesto 71-letnega veterana Egila Drilla Olsna bo odslej na vročem stolčku sedel 18 let mlajši Per-Mathias Høgmo, s katerim je tamkajšnja zveza sklenila štiriletno sodelovanje. Trener švedskega prvoligaša Djurgardna naj bi uradno nastopil novo funkcijo šele januarja, a se je z novim delodajalcem dogovoril, da se bo nemudoma lotil dela.

»To sem si želel vse življenje. Naše možnosti v kvalifikacijah za Brazilijo so resda majhne, vendar pa ni nemogoče zmagati v prihodnjih dveh obračunih. Prizadeval si bom za neizogibno prenovo v našem moštvu, toda sprememb ne bom uvajal za vsako ceno na račun kakovosti, saj bom ohranil vse, kar je dobrega v tej ekipi,« je poudaril novi selektor. Njegovi izbranci trenutno zasedajo četrto mesto kvalifikacijske skupine E s točko zaostanka za Slovenijo, dvema za Islandijo in že sedmimi za Švico.

Zadovoljni nad izborom selektorja so tudi v zvezi. Predsednik Yngve Hallen je poudaril: »Za Høgmoja smo se odločili na podlagi širokega znanja, taktičnih sposobnosti, vedoželjnosti, dosežkov in bogatih izkušenj, ki jih premore.« Zveza je sicer v pogodbo vnesla tudi varovalko, saj se bo z novim selektorjem razšla, če se Norveška ne uvrsti na evropsko prvenstvo leta 2016 v Franciji.