Handanović: Če ne bomo uspešni, lahko sledi razpad sistema

Samir Handanović, kapetan slovenske reprezentance, v intervjuju za Delo o pomenu jutrišnje tekme s Ciprom.

Objavljeno
11. oktober 2012 12.56
NOGOMET
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport
Maribor – Je živčnost, ki smo jo opazili v slovenski nogometni reprezentanci, dober znak? Tako selektor kot igralci se zavedajo pomena jutrišnje (20.45) tekme s Ciprom v Ljudskem vrtu, o tem je včeraj spregovoril tudi reprezentančni kapetan Samir Handanović, nazadnje junak milanskega derbija.

Kako gledate na tako močne pohvale nekdaj slovitih vratarjev Interja, o katerih so pisali v Gazzetti dello Sport?

Seveda sem vesel, ko takšna imena o meni govorijo s tako izbranimi besedami. Toda, kot sem vam nekoč že povedal, to je nogomet, to je posel. Če trdo treniraš in veš, zakaj tako treniraš, imaš jasne cilje v karieri, potem je to normalno. To je medsebojno povezano. Na koncu koncev pa niti ni odločilno, kaj kdo pove, resnico razkrije igrišče, ki pove vse.

V zadnjem milanskem derbiju, prvem za vas v majici Interja, ste ostali nepremagani, očitno ste v dobri formi in ste si tako okrepili tudi samozavest pred reprezentančnima tekmama s Ciprom in z Albanijo.

Pripadnost reprezentanci ni povezana s tem, kaj se dogaja v klubih, o tem ne razmišljaš. Zagotovo je pozitivno, če prihajamo na zbore s klubskimi zmagami v žepu, toda zdaj je pred nami nova zgodba.

Kako gledate na trenutni položaj slovenske reprezentance? Njen položaj v skupini E ni spodbuden, saj ima po tekmah s Švico in z Norveško na svojem računu nič točk. Najbrž boste naredili vse za čimprejšnji priključek v vrhu lestvice.Naš položaj res ni najboljši. Prepričan sem, da bo tekma s Ciprom ključna za morebiten uspeh v teh kvalifikacijah. Ključna za morebiten rezultatski preobrat, od nje bo odvisno vse. Igrali jo bomo doma in prav vse sile smo usmerili v to, da premagamo Ciper.

Omenili ste, da bo šlo jutri zvečer za ključno tekmo. Menite, da bi lahko prišlo v primeru neuspeha do zloma, morda celo do razpada sistema? Da bi morda kdo od vas zaključil reprezentančno kariero?

Gotovo, to je zelo možno, seveda v primeru morebitnega neuspeha. To je normalna posledica izidov v kvalifikacijah za velika tekmovanja.

Fantje se na reprezentančnih zborih veliko družite, pogovarjate. Ste se kaj konkretno pogovarjali tudi o tem, kaj je šlo narobe v tekmah s Švico in Norveško?

Seveda, tako je vselej. Mislim, da bi morali vsi skupaj prevzeti odgovornost, pri čemer imam v mislih odgovornost na igrišču. Tega je bilo v prvih tekmah premalo. Gre za to, da bi kdo prevzel odgovornost med tekmo, vzel žogo v svoje noge in na igrišču naredil višek. To je bistvo zgodbe. Mislim, da smo doslej igrali premalo tvegano oziroma drzno, če hočete. Brez tvegane igre bomo težko opravili kaj več. Nasploh se mi zdi, da premalo igramo.

Sta bili Švica in Norveška premagljivi?

Nedvomno. To nista bila ne vem kako močna tekmeca, toda mi smo bili, gledano realno, slabi. To je treba spremeniti, več si moramo upati na igrišču.

Mnogi izpostavljajo tudi domnevno boljše vzdušje, ki naj bi ga priredili navijači v Ljudskem vrtu. Po njihovem na štadionu v Stožicah ni kemije med reprezentanco in navijači.

Poglejte, kemija se ustvarja samo z zmagami in tako je povsod. Če zmaguješ, obstaja omenjena kemija, če izgubljaš, je ni.