Handanovič in Koren poškodovana, Kek povabil tri novince

Selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek je objavil seznam igralcev za prijateljsko tekmo z Albanijo 9. februarja v Tirani. Nova imena so vratar Vid Belec ter branilca Siniša Anđelkovič in Mitja Viler, težave s poškodbami imata Samir Handanovič in Robert Koren.

Objavljeno
02. februar 2011 13.15
R. T., delo.si
R. T., delo.si
Ljubljana - »Gre za prvi zbor v novem letu pred izredno pomembnima tekmama v nadaljevanju kvalifikacij. Zaradi februarskega termina tak zbor vedno nosi različna izhodišča posameznih igralcev, eni so že v tekmovalnem ritmu, drugi začenjajo s pripravami. Na seznamu so trije novinci, vratar Vid Belec, ter branilca Siniša Anđelkovič in Mitja Viler. Gre zato, da damo priložnost tudi nekaterim novincem,« je povedal Matjaž Kek.

Dvoboj z Albanijo, ki je bil nekaj časa pod vprašajem zaradi nemirov v Tirani, je zadnji pred tekmama z Italijo in Severno Irsko. Selektor Kek želi v tem času pridobiti informacije o ekipi in igralcih, ki mu bodo pred marčevskima tekmama dali pomembne odgovore: »Vemo kakšno izhodišče imamo v samih kvalifikacijah in zelo pomembno je, da vidimo, v kakšnem stanju so posamezni igralci, ter da poskušamo z dobro igro in dobrim rezultatom ustvariti pozitivno vzdušje pred marčevskim spektaklom v Stožicah. Februarski termin je pomemben tudi zato, ker se je zaključil prestopni rok in se bodo igralci lahko zopet popolnoma posvetili igranju. Nekaj naših igralcev je bilo zelo vročih v tem prestopnem roku, ampak zdaj je to za njimi.«

V zadnji tekmi proti Gruziji v Kopru, ko so Slovenci igrišče zapuščali s sklonjenimi glavami, selektor pa z videnim ni bil najbolj zadovoljen. Zato je tekma z Albanijo priložnost, da se napake iz Kopra odpravijo: »Tekma v Tirani nam mora pokazati več kot tekma proti Gruziji, saj smo tam storili preveč napak. Ampak pomembno je, da se osredotočimo na našo igro in na našo pripravo, ki nam je že do sedaj prinesla pozitivne rezultate in nas nenazadnje pripeljala do 16. mesta na FIFA lestvici.«

Sicer pa določene težave povzročajo poškodbe. Če je selektor še pred kratkim lahko z veseljem pogledal na seznam igralcev in ugotavljal, da ni večjih težav, pa je tako rekoč čez noč na vidik prišla morebitna večja težava. Težave z mišico ima namreč prvi vratar Samir Handanovič, bolečino v preponi pa je po včerajšnji tekmi začutil tudi kapetan Robert Koren. »Kar se tiče poškodb, ki bi lahko vplivale na spremembo tega seznama, ima problem z mišico Samir Handanovič, ki danes ne bo branil za Udinese, v naslednjih dneh pa bomo videli, kako bo s to poškodba. S Samirjem sva včeraj govorila in naredili bomo vse, da bi lahko v Tirani branil. Toda v naslednjih dneh bomo videli, kako bo potekala rehabilitacija, potem pa bo naša zdravniška služba skupaj s Samirjevim klubom ugotovila, če je Handanovič sposoben za nastop. Žal pa nas je danes presenetila tudi novica o težavah s prepono Roberta Korena, vendar kaj več v tem trenutku še ne morem povedati,« je dodal Kek. Sicer je zaradi poškodbe že prej s seznama izpadel Haris Vučkič.

Pri Nogometni zvezi Slovenije spremljala dogajanje v Tirani. Po podatkih iz ministrstva za zunanje zadeve, slovenske ambasade v Albaniji in albanske nogometne zveze so se nedavne razmere v Albaniji umirile, zato tekma na štadionu Quemal Stafa ni več pod vprašajem.

Vratarji: Samir Handanovič, Jasmin Handanovič, Vid Belec; branilci: Mišo Brečko, Boštjan Cesar, Bojan Jokič, Matej Rožič Mavrič, Marko Šuler, Siniša Anđelkovič, Mitja Viler; zvezni igralci: Armin Bačinovič, Valter Birsa, Andraž Kirm, Robert Koren, Aleksander Radosavljevič, Josip Iličič; napadalci: Zlatko Dedič, Zlatan Ljubijankič, Tim Matavž, Milivoje Novakovič.

Mladi upi s Hrvaško

Selektor reprezentance do 21 let Tomaž Kavčič je objavil seznam 20 igralcev, na katere bo računal na prijateljski tekmi proti Hrvaški, ki bo čez teden dni na koprski Bonifiki. Kot so sporočili z Nogometne zveze Slovenije, bo vstop na tekmo, ki se bo začela ob 15. uri, prost.

Kavčičev seznam za Hrvaško - vratarja: Jan Oblak (Beira Mar), Matic Kotnik (CM Celje); branilci: Antonio Delamea Mlinar (Interblock), Nejc Mevlja (Hit Gorica), Matej Rapnik (Interblock), Žiga Kous (Ptuj), Matija Širok (Hit Gorica), Nemanja Mitrovič (Bologna); vezisti: Matic Fink (Interblock), Kevin Kampl (Bayer Leverkusen), Dejan Lazarevič (Torino), Miha Mevlja (Hit Gorica), Rene Krhin (Bologna), Semir Spahić (Ptuj), Urban Žibert Urban (Portorož-Piran), Enej Jelenič (Genoa); napadalci: Jernej Smukavec (Domžale), Filip Valenčič (Interblock), Leon Črnčič (Leicester City), Vedran Vinko (Nafta Lendava).