Handanović: V primeru neuspeha lahko pričakujemo spremembe v reprezentanci

Kapetan slovenske nogometne reprezentance Samir Handanović je na novinarski konferenci opisal pomembnost petkove tekme s Ciprom.

Objavljeno
10. oktober 2012 21.10
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Maribor - Slovensko nogometno reprezentanco v petek čaka izjemno pomembna kvalifikacijska tekma za nastop na svetovnem prvenstvu leta 2014 v Braziliji, ko bodo v Ljudskem vrtu gostili Ciper.

Varovanci Slaviše Stojanovića so v dosedanjem delu kvalifikacij izgubili proti Švici in Norveški, tako da si v petek ne smejo privoščiti novega neuspeha. Kot je dejal kapetan reprezentance Samir Handanović, si bodo morali s soigralci več upati.

»Situacija ni najboljša. Ta tekma je ključna za celo ekipo, lahko se zgodi preobrat ali pa tudi ne, narediti moramo vse, da to tekmo dobimo. V primeru, da uspeha ne bo, lahko pričakujemo tudi, da bo kdo zapustil reprezentanco, to je pač posledica vseh kvalifikacij in uspehov ali neuspehov. Sam sem lahko vesel, da mi gre dobro, a igrišče ocenjuje naše predstave, našo uspešnost. Trenutno manjka prevzemanja odgovornosti na igrišču. Dejansko moramo prevzeti tveganje, brez tega ni uspeha. Švica in Norveška sta bila nasprotnika, ki sta bila premagljiva, dejstvo pa je, da smo mi bili slabi in to je treba popraviti. Realno gledano, si moramo več upati, vsi skupaj v ekipi,« je pojasnil Samir Handanović.

Selektor Slaviša Stojanović je na današnji novinarski konferenci spregovoril o pripravah moštva, pojasnil pa je še, da se še ni odločil za formacijo, s katero bo začel petkov obračun. »Večjih posebnosti ni, naredili smo vse potrebno, kar je bilo planirano. Danes sledi še en trening, jutri še en, prihajamo v sklepno fazo. Postava je že oblikovana, velikih nejasnosti ni. Pred nami še dva treninga, potem se bom odločil ali igrati z enim napadalcem ali dvema,« je dejal Stojanović, ki je zadovoljen z delom Kevina Kampla.

»Znane so njegove sposobnosti. Opravlja svoje naloge, je zelo motiviran, željno pričakuje tekmo, tako kot vsi drugi, osebno sem zelo zadovoljen s tem kar vidim.«

Stojanović: Ciper premore hitre igralce

Slovenski selektor je dobro preučil reprezentanco Cipra, najbolj pa ga skrbijo hitri bočni igralci, ki začenjajo hitre protinapade. »Ciper ima svoje karakteristike, vprašanje pa je, kdo bo igral, saj jih pesti nekaj poškodb. Igrajo sistem 4-2-3-1, ki ga lahko hitro spremenijo v postavitev 4-3-3. Sprememb pri našem pristopu ni. Paziti bo treba na bok, kjer imajo nekaj izjemno hitrih igralcev. Moramo biti bolj kompaktni, popraviti vse napake, biti agresivni, željni in si v konici napada bolj želeti gola. Želimo zmagati, ta tekma je izjemno pomembna, tako točkovno kot tudi za našo samozavest,« je dejal Stojanović, ki v petek računa na bučno podporo s tribun.

»Vem, da je mariborska publika zelo hvaležna in da zna nagraditi ekipo, če ta pusti svoje srce na igrišču. Ne dvomim, da bo tudi tokrat tako in moramo upravičiti podporo navijačev,« je še dejal slovenski selektor.

Petkovo tekmo proti Cipru, ki se bo na Ljudskem vrtu začela ob 20.45, bo sodila slovaška trojica Ivan Kruzliak, Radomir Sluk in Erik Weiss.