Higuain vs Benzema: Različna kot pes in mačka

Zaradi Cristiana Ronalda njuna simbioza pri Realu ni uspela. Benzema je igral, Higuain pa zadeval.

Objavljeno
02. junij 2017 20.52
Spain Champions League Final Real Madrid Players
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec
Cardiff – Tekmeca sta bila že kot soigralca. Štiri sezone sta preživela na istem štadionu v Madridu, toda le redko sta skupaj igrala. V soboto zvečer bosta verjetno oba hkrati na zelenici finala lige prvakov, vendar v različnih moštvih. Eden pri Juventusu in drugi pri Realu.

Gonzalo Higuain
je bil eden najbolj opevanih nogometašev Reala, toda po vrnitvi Florentina Pereza na predsedniški stolček je argentinski napadalec dobil številčno konkurenco. Prišla sta Cristiano Ronaldo in Karim Benzema, zato je Higuain čez noč izgubil zagotovljeno mesto v začetni enajsterici.

Toda Higuain je pomemben del bitke z Benzemajem izgubil, preden je konec leta 2006 sploh prišel v Madrid. Perez ima namreč do Benzemaja drugačen, skoraj očetovski odnos. Nanj se je navezal, ko je bil Benzema še otrok pri Lyonu. Na medsebojni tekmi leta 2005 je predsednik Lyona Jean-Michel Aulas prosil Pereza, naj za enega od fantičev v Lyonovi akademiji priskrbi podpisan dres brazilskega Ronalda, kasneje pa se je izkazalo, da je bil to prav Benzema. Nobena skrivnost ni niti zgodba, da je Perez obiskal Benzemaja v Franciji, ko ga je poleti 2009 kot enega največjih talentov nagovarjal, naj pride k Realu. Vmes je bil Higuain že v Madridu, toda prispel je v krajši Perezovi odsotnosti, ko je bil Realov predsednik Ramon Calderon.

Njun prvi skupni trener Manuel Pellegrini ni razrešil dileme, kdo je Realov osrednji napadalec, niti ni to kasneje uspelo Joseju Mourinhu. Portugalski trener je največkrat pred tekmo povedal samo to, da bo igral eden ali drugi, toda po štirih skupnih sezonah je bilo jasno, da je glede na igralni čas v prednosti Benzema, čeprav je imel boljšo strelsko učinkovitost Higuain. Razlog je preprost – oba imata precej različen slog igre. Benzema premore več tehničnega znanja, zato se brez težav znajde tudi kot vezist, medtem ko Higuain čaka v kazenskem prostoru, da piči kot kobra in zabije gol. Mourinho je nekoč celo dejal, da sta si različna kot mačka in pes, a ni nikoli razkril, kdo je zanj pes in kdo mačka.

Razdeljeni so bili tudi Realovi navijači. Higuainovi privrženci so Benzemaju očitali preveč ležerno igro, v nasprotnem taboru pa so Higuainu za vse večne čase zamerili napako v osmini finala lige prvakov (2009/10), ko je Argentinec proti Lyonu namesto praznega gola zadel vratnico. Higuainovo neučinkovitost je za Lyonovo napredovanje kaznoval Miralem Pjanić, sicer njegov sedanji soigralec pri Juventusu.

Oba rojena v Franciji

Med Higuainom in Benzemajem je le devet dni starostne razlike in oba sta rojena v Franciji, zato bi lahko Higuain izbral tudi francosko reprezentanco. Vseeno je kasneje raje oblekel državni dres očetove domovine, zato ni bil skupaj z Benzemajem še v reprezentanci.

Lovilci pikrih zgodb iz madridskega zakulisja niso nikoli poročali o kakšnem njunem sporu ali zavisti. Kvečjemu sta se dobro znašla, kadar sta bila skupaj na igrišču, saj sta bila glede na nogometne razlike precej posrečena kombinacija. Toda njuno partnerstvo ni imelo nobenih možnosti za uspeh, saj je (bilo) eno napadalno mesto vselej rezervirano za Cristiana Ronalda, najboljšega strelca v Realovi zgodovini. Še najbližje simbiozi so bili v sezoni 2011/12. Družno so dosegli 118 golov, od tega Ronaldo 60, Benzema 32 in Higuain 26. Ampak to je bilo za Higuaina premalo, saj je hotel več (igre in golov), kar je zatem dobil v Italiji. Sprva je odšel k Napoliju, lani poleti je nato prestopil k Juventusu.

Da je sicer za Ronaldovo igro ustreznejša Benzemajeva pomoč, je potrdil kasnejši Realov trener Carlo Ancelotti, sploh potem, ko je moral v prvo postavo stlačiti še Garetha Bala. »Benzema je najboljši možen napadalec za Real, saj najbolje ustreza Ronaldovi in Balovi igri,« je rekel Carletto. Povsem enako trdi sedanji Realov trener Zinedine Zidane, potem ko posluša očitke, da je Benzema v nepravični prednosti pred strelsko uspešnejšim Alvarom Morato: »Benzema pri nas ni zaradi golov, ampak zaradi igre. Goli so Ronaldova naloga.«