Horvat: Če bi imeli več reprezentantov, bi lahko bili ambicioznejši

Litijani so si v dvoranskem nogometu priigrali udeležbo med najboljšimi 16 ekipami lige prvakov, malo možnosti za napredovanje.

Objavljeno
13. september 2012 13.40
perko*Litija
G. N., šport
G. N., šport
Ljubljana – Litija je malonogometni Maribor. Na domači sceni je nepremagljiva, na evropski se je uvrstila med 16 najboljših na stari celini. Pod taktirko trenerja Tomija Horvata Litiji še ni ne zmanjkalo tekmovalnih ambicij. Največja je pred vrati.

Uvrstitev med štiri najboljše v Evropi bi bila senzacionalna. Ali bo ta cilj realno dosegljiv, bo znano danes, ko bodo na sedežu UEFA v Nyonu opravili žreb štirih predtekmovalnih skupin. Enega od turnirjev bo gostila tudi Litija, in sicer od 9. do 13. oktobra v Laškem.

»Na papirju so možnosti za zmago v skupini in napredovanje v polfinale minimalne. Na tej stopnji napreduje le prvak skupine in med možnimi tekmeci iz najmočnejšega bobna se mi zdi po najboljšem možnem scenariju ter zvrhani meri sreče premagljiva le Benfica. Barcelona in kazahstanski Kairat Almaty sta nedotakljiva, drugi španski klub iz najboljše četverice Murcia je gostitelj turnirja in se z njim ne moremo pomeriti,« je podrobnosti v zvezi s tekmovanjem najboljših klubov v dvoranskem nogometu predstavil trener Horvat.

Litijani so prvi del naloge v predtekmovanju opravili z odliko. V konkurenci z grškim prvakom Athino 90, francoskim PSC in gruzijsko Iberio Star so osvojili prvo mesto. Za trenutek se je zdelo, da so jim iz nog spolzele vajeti po neodločenem izidu s pariškim klubom (3:3).

»To je bila napačna ocena. Vajeti so spolzele Parižanom in ne nam. Vedeti je treba, da je proračun francoskega prvaka skoraj milijon evrov, gruzijskega, ki smo ga celo premagali, je še višji. Obe moštvi sta kakovostnejši od našega. Za Parižane igrajo Brazilci, Španci, le Francozi ne. Zmaga v skupini je bila podvig in potrditev dobrega dela,« je dejal 38-letni Horvat, ki je tretjo sezono na klopi serijskega plenilca lovorik v Sloveniji. Litijani pod njegovim vodstvom napredujejo, moštvo je ohranilo najvidnejše igralce. »Izgubili smo 'na širini', a dobili v kakovosti, zrelosti in uigranosti. Najvidnejši igralci so ostali, na igrišču je vodja Milivoje Simeunović, tu so še Damir Pertić, Damir Puškar, Alen Fetič, Igor Osredkar. Okoli njih smo zgradili obetavno moštvo,« je prepričan Ljubljančan, čigar ideal je, da bi moštvo večinoma tvorili reprezentanti. »Klubska scena je močnejša kot reprezentančna in je bolj razširjena ter zahtevnejša. Če bi imel na voljo večino reprezentantov, bi lahko bili še bolj ambiciozni,« je bil prepričljiv Horvat in je hkrati drznil v reprezentančni osir.

»Slovenija ne dosega tistega, kar bi lahko. Ker je konkurenca skromnejša, bi se morala redno uvrščati med osem najboljših na stari celini in se potegovati celo za polfinale. Vem, kaj govorim, in se natanko dobro zavedam česa smo sposobni. Od reprezentanc so korak pred drugimi le Španija, Italija in Rusija,« je dejal trenerski samouk, ki priznava, da je delo v Litiji užitek: »V predsednici Samanthi Lovše in glavnih mecenih Tonetom in Andrejem Vrhovcem imamo najboljše vodstvo kluba. Omogoča nam idealne razmere za trening in tekmovanje.«