Ibrahimović bo strašil le s tribune

Derbi v Stockholmu: ruski selektor Fabio Capello je proti Švedom pripravljen na vse različice.

Objavljeno
08. oktober 2014 22.20
G. N., šport
G. N., šport

Ljubljana – Ne le Slovenija ali Švica, še nekaj drugih favoriziranih reprezentanc bo v drugem in tretjem kvalifikacijskem paketu tekem, ki se bo razvlekel na šest dni (do 14. t. m.), za evropsko prvenstvo v Franciji prihodnje leto imelo popravne izpite. Med njimi so Nizozemska in Turčija (skupina A), Bosna in Hercegovina (B), Grčija (F) in Portugalska (I).

Se bo poškodba Zlatana Ibrahimovića zacelila do te mere, da bo v derbiju z Rusijo v skupini G vsaj »strašil« s klopi za rezervne igralce? To je najvznemirljivejše nacionalno vprašanje na Švedskem, kjer je nogomet že nekaj let povezan izključno z Zlatanom. Selektor Erik Hamren bo do zadnje sekunde čakal na zdravniško diagnozo, ki bo povedala, ali bo tetiva najboljšega strelca švedske reprezentance zdržala hude napore.

»Stanje je boljše, kot je bilo včeraj, jutri bo boljše, kot je danes, ampak možnosti za nastop so minimalne,« je bil slikovit Ibrahimović. Švedi za 33-letnega zvezdnika Paris St. Germaina tako rekoč nimajo zamenjave. Selektor ima na voljo tri »pol« napadalce, Johana Elmanderja, Olo Toivonenena in Damirja Hrgoto. Prvi se v dveh poskusih ni uveljavil v premier league, zdaj igra na Danskem pri Bröndbyju, drugi je pri francoskem Rennesu, tretji, hrvaškega rodu, je rezervist pri Borussii Mönchengladbach.

»Brez Zlatana smo že igrali in dosegli nekaj dobrih izidov, ampak naše težave so povezane še s poškodbami igralcev v zvezni vrsti. Črni scenarij je, da bom ostal brez treh nogometašev,« je potarnal Hamren, ki naj bi izbral Toivonena.

Rusi na čelu s Fabiom Capellom imajo priložnost, da že v Stockholmu naredijo velik korak proti Franciji.

»Ibra, moj prijatelj. Spoštujem ga kot igralca in kot osebnost. Najraje bi ga videl na tribuni, ampak mi smo pripravljeni za vse različice. Igra Švedov mi je všeč, so kompaktni, toda mi bomo storili vse, da bomo igrali še bolje,« je bil šaljiv vedno resnobni Italijan, ki je Ibrahimoviću v »glavo« vcepil tekmovalnost in profesionalizem, kar je postavni zvezdnik priznal v svoji biografiji.

»Čakata nas slabo igrišče in tekmec, ki je telesno močan in izjemno bojevit. Če bomo igrali stoodstotno, z vso močjo, potem ne bomo imeli težav,« je bil prepričan zvezni igralec moskovskega Spartaka. Podrobnosti o igrišču mu je izdal soigralec in švedski reprezentant Kim Källström, ki je eden od glavnih zvezdnikov pri pripravah za tekmo. Rusi so s Švedi nazadnje opravili na euru 2008, toda zaradi svoje mehkobe bi lahko naleteli na nepremagljivo oviro.