Igor Bišćan o tem, ali bi lahko bil Olimpijin Matjaž Kek: »Daj bog!«

1. SNL: novi trener Ljubljančanov še brez novincev, 

Maribor zateguje pas, da bi lahko pomladil moštvo.

Objavljeno
05. junij 2017 10.30
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – Manj besedičenja, prijetnega za ušesa, več trdega dela, to je vodilo novega trenerja Olimpije Igorja Bišćana, ki je že debelo vpet v ustvarjanje moštva po svoji meri. Njegov prvi sodelavec bo Ante Tomić, za telesno pripravo bo odgovoren Vedran Naglić.

Sezona brez lovorik je za Olimpijo in njenega predsednika Milana Mandarića že preteklost, za »slamnatega« športnega direktorja Mladena Rudonjo in prvega trenerja Bišćana zgolj izkušnja, ki jima bo koristila pri oblikovanju moštva za naskok na naslov državnega prvaka in čim boljši izkupiček v kvalifikacijah za evropsko ligo.

Bišćanova ponižnost ob predstavitvi je dala slutiti, da se 39-letnik s komaj enoletno izkušnjo na trenerskem stolčku članskega moštva, resda zelo uspešno, zaveda, da od dobro namazanega jezika ne bodo prišle zmage. Zagrebški klub Rudeš (nedavno se je povezal s španskim prvoligašem Alavesom) se je pod njegovo taktirko uvrstil v najmočnejšo hrvaško ligo, ki je v minuli sezoni imela velikega junaka v 55-letnemu Mariborčanu in nekdanjemu selektorju Slovenije Matjažu Keku. Tudi Bišćana je trener Rijeke navdušil, že med sezono je brez dlake na jeziku dejal, da je Rijeka s Kekom na čelu najboljša.

Biščanovo čaščenje štajerskega »kralja Matjaža« samo po sebi postavlja vprašanje, ali bi lahko on postal Olimpijin Kek?

»Daj bog! Kar je on naredil z Rijeko, je fenomenalno. Seveda bi bil izjemno vesel, če bi se kaj takšnega pri Olimpiji posrečilo tudi meni. Njegovo delo je izjemno, ampak on je tam že štiri leta, medtem ko bom jaz komaj začel delo z Olimpijo,« se je z zvrhano mero spoštovanja do dosežkov našega trenerja in njegove osebnosti spoprijel Bišćan, ki še zdaleč ni dajal vtisa, da bi bil nekaj več. Da je nekdo, ki je bil pred dvanajstimi leti pomemben člen v moštvu evropskega prvaka, da ima za seboj odlično igralsko klubsko kariero in da nenazadnje prihaja iz države, v kateri nogometni zvezdniki rastejo kot gobe po dežju.

Čeprav še ni prišlo do večjega osipa igralcev in novi Olimpijin trener še ne govori o korenitih posegih v igralski kader, je več kot jasno, da bo od sobote, ko bo Olimpija začela priprave, pogledov v rubriko odhodi/prihodi vse več.

»Pri igralcih, kdo bo ostal ali šel, moramo biti zelo previdni in pametni. Zaenkrat sem pri tem, da so vsi, ki jih imam ta trenutek na voljo, najpomembnejši,« je povedal Bišćan, ki se bo uprl na pomoč našega nekdanjega reprezentanta Rudonjo.

»Saj se ve, premalo golov smo zabili,« je Mandarićev zaupnik jasno dal vedeti, da bodo med drugim iskali, če ga že niso našli, strelca. Najprej bodo v ospredju odhodi, potem prihodi. Od vidnejših nogometašev je že odšel Julius Wobay, na pragu prestopa v tujino je kapetan Nemanja Mitrović. Issah Abass je bliže obstanku kot odhodu, je še namignil Rudonja.

Bišćan bo moštvo prvič zbral in treniral v soboto, drugi teden priprav pa bodo zeleno-beli opravili v Lescah.

Maribor zateguje pas

Slutnje so se uresničile. Maribor se je odpovedal drugemu moštvu, ki je v minuli sezoni prepričljivo osvojilo naslov v 3. SNL-Sever, in s tem tekmovanju v 2. SNL. Predsednik kluba Drago Cotar in direktor Bojan Ban sta pomirila navijače Maribora, da je poslovno stanje kuba še stabilno. »Smo zvesti načelom skrbnega gospodarja,« je poudaril predsednik, medtem ko je direktor pozival k enotnosti in ohranjanju simbioze med navijači in klubom, predvsem članskim moštvom, ki je proti koncu sezone zaradi slabših iger in rezultatov povzročil veliko nezadovoljstva med privrženci. Rdeča nit mariborskega kluba in športnega direktorja Zlatka Zahovića pa je vendarle selekcioniranje moštva z manj denarja. Dobrih 350.000 evrov bo klub privarčeval z ukinitvijo drugega moštva, še več pa, ko se bo tudi uradno razšel z Daretom Vršičem in Milivojem Novakovićem. Dvojec je klub stal prav tako približno 350.000 €, še dobrih 100.000 € Rodrigo Defendi. Brazilec ni več član Maribora.