Igralci bodo imeli še večjo odgovornost kot doslej

Ponedeljkov pogovor: Srečko Katanec, selektor slovenske nogometne reprezentance, o kvalifikacijah za EP 2016 in napredku.

Objavljeno
11. november 2013 00.30
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport
Potem ko Slovenije ne bo na največjem športnem dogodku leta 2014, svetovnem nogometnem prvenstvu v Braziliji, se je selektor slovenske reprezentance že ozrl proti Franciji. S Srečkom Katancem smo se pogovarjali o boju za euro 2016, na katerem bo premierno igralo 24 reprezentanc, in izzivih, ki na tej poti čakajo Slovence.

Kaj se je spremenilo v slabem letu dni, odkar ste se vrnili na klop slovenske reprezentance? Igrali ste šest tekem, premagali Islandijo, Albanijo, Ciper in Norveško, izgubili pa prvo tekmo z Islandijo in zadnjo s Švico.

Ni se veliko spremenilo ... Drugačno je predvsem naše izhodišče z igralsko bazo. Sprva nisem tako dobro poznal igralcev kot jih danes. V teh kvalifikacijah smo dobili več novih igralcev, na katere lahko resno računamo.

Katera imena imate v mislih?

Kampl in Mertelj sta gotovo med njimi. Na položaju v zvezni vrsti imamo morda še največ težav, Mertelj pa je zelo dobro izkoristil svoje priložnosti.

Kako bi ocenili »vaš« del kvalifikacij za Brazilijo 2014, torej šest od desetih tekem?

Težko, ker nisem imel niti enkrat na voljo popolne reprezentance, nisem imel sladkih skrbi s taktično in kadrovsko pripravo na katerokoli tekmo. Da bi denimo primerjal različne možnosti, koga poslati na igrišče od prve minute in koga nato kot džokerja poslati v igro s klopi za rezerve. Kritičen pa ne smem biti, ker so fantje igrali zelo dobro. Slabih je bilo le približno 15 do 20 minut ljubljanske tekme z Albanijo.

Je Slovenija igrala najbolje v Reykjaviku?

V določenih prvinah igre da, v določenih ne. Že v 10. sekundi tekme se je po dolgi podaji islandski igralec znašel sam pred Handanovićem, ki nas je v Reykjaviku večkrat rešil. Moj nogometni koncept temelji na kompaktni, čvrsti igri in po tem merilu je bila tekma z Albanijo v Ljubljani celo boljša, seveda brez tistih 20 minut igre. Tudi v Bernu smo igrali vrhunski prvi polčas, v drugem pa je šlo za »va bank« nogomet. Zanima me, ali lahko zdržimo v trdni postavitvi 90 minut, in temu bomo namenili pozornost v tekmah, ki nas čakajo do boja za euro 2016. Slovenska reprezentanca ima velik domet, toda še zdaleč ni dosegla ravni, ki jo želim in pričakujem.

Navijači so po prvem delu kvalifikacij izgubili upanje, nato pa iz tekme v tekmo dobivali občutek, da je Slovenija boljša.

Bodimo iskreni: naša skupina je bila slabša od večine drugih, zato je kdo morda dobil napačen vtis o moči reprezentance v drugem delu kvalifikacij. Na vsak način moramo dvigniti raven igre v tekmah, ki jih imamo na voljo do začetka kvalifikacij za euro 2016. Še bolj smo lahko agresivni, ko nimamo žoge. To je osnova. Če bi danes igrali z najboljšimi reprezentancami, bi še vedno prejemali gole, o tem sem prepričan.

Večkrat poudarite, da morajo obrambo igrati vsi, sicer je zadnji vrsti težko. To se je slovenskim branilcem zgodilo večkrat. Ob tekmi z Islandijo v Stožicah je v eni od akcij izpadel krivec za gol Boštjan Cesar, četudi bi morali Sigurdssona blokirati že zvezni igralci.

Imate prav, to se dogaja tudi najboljšim. Vzemiva primer akcije na zadnji tekmi Reala in Barcelone: na kakšen način je dal Sanchez gol prek Varana, pa govorimo o štoperju Reala! Varane je bil s Sanchezom že v kontaktu, a se je zavrtel za 360 stopinj. Torej je naredil to, kar te učijo, da ne smeš, že od 15. leta: da napadalcu ne smeš v nobenem trenutku obrniti hrbta. In govorimo o štoperju najboljšega kluba na svetu. Tudi primer s tekme Fiorentine in Juventusa, ko je dal Rossi gol, čeprav so ga obkrožali trije igralci, pa še Pogba je bil ob njem, je zgovoren. Na tekmah najvišje ravni ne moreš stati dva metra od napadalca in mu pustiti čas za razmislek. Zabil ti bo gol. Tako enostavno je. O tem govorim, zato nas čaka še veliko dela.

Bi danes v boju za SP 2014 kaj naredili drugače, opravili kakšno drugo menjavo, vpoklicali kakšnega drugega reprezentanta?

Vprašanje bi bilo smiselno, če bi imel na voljo popolno reprezentanco. Da bi poslal denimo Birso v ogenj od prve minute, v nadaljevanju pa Iličića, ker bi imel naš tekmec ustrezne značilnosti za takšno menjavo. To je le en primer. Povečini nisem bil v položaju, da bi lahko kaj delal na tak način.

Zakaj naj bi bilo kaj lažje v boju za euro 2016? Le zaradi dejstva, da bo na razširjenem evropskem prvenstvu igralo 24 reprezentanc ali še zaradi česa drugega?

Vem, da Slovenci pričakujejo uvrstitev na turnir, toda počakajmo na februarski žreb kvalifikacijskih skupin, sicer lahko le špekuliramo. Bog ne daj, da dobimo Armenijo, ki ne zveni kot zvezdniška ekipa in marsikdo sploh ne ve, kje se nahaja, a je še kako nevarna in v vzponu. Ali pa Kazahstan, ki ti pomeni logistične težave in ima zares vroča igrišča, kot rečemo. Lahko dobimo tudi Črno goro, Makedonijo in podobne – to so težki izzivi tudi iz psihološkega zornega kota. Jasno, naš cilj bo ne glede na moč skupine preboj v Francijo 2016, četudi v nobenem trenutku ne bomo v položaju, da bi bili favorit. Kdor misli tako, živi v zmoti. Nimamo kadra za vlogo favorita proti nobenemu. Naš koncept bo znan: fantje bodo imeli svobodo pri ustvarjanju napadov in odgovornost v obrambi, torej po izgubi žoge.

Omenili ste, da Slovenija še zdaleč ne igra, kot si želite vi. Kako boste dvignili igro reprezentance v štirih ali petih prijateljskih tekmah, ki jih boste imeli na voljo? Z novinci, obstoječim kadrom, s spremembo taktike?

Naš manevrski prostor ni veliko drugačen kot tedaj, ko sem prevzel reprezentanco. Slovenija ne premore kadrovske širine, da bi lahko za vsako tekmo klical druge igralce in nekaj preizkušal, uigraval nekaj novega. Čez teden dni proti Kanadi ne bo številnih imen, kot so Iličić, Jokić, Novaković, Ljubijankić, Matavž, tudi Kampl potrebuje počitek. Naj vam odgovorim: igro bomo dvigovali tako kot doslej – s trdim in načrtnim delom. Toda večino dela morajo opraviti igralci že pred prihodom na zbor reprezentance.

Kam merite?

Upam, da bodo Iličić, Birsa, Kampl, Kirm in drugi kontinuirano igrali vse do septembra 2014. To so naši ključni igralci, za katere želim, da bi prišli na sleherni zbor vrhunsko telesno pripravljeni, tako da bomo lahko gojili svoj koncept igre vseh 90 minut in ne le eno uro. Le tako bomo lahko dosegli načrtovano trdnost zasedbe na igrišču, da denimo tekmecu ne bi dopustili niti 80-odstotnih priložnosti. To je zame izhodišče za uspeh, ki pa temelji na dobri telesni pripravljenosti. Nam pa se poruši načrt na levi ali desni strani že ob odsotnosti enega ali dveh igralcev.

Ko že omenjate levo stran igrišča ... Na levem krilu igra Andraž Kirm, ki je pred leti v slovenski ligi zelo dobro deloval tudi na položaju bočnega igralca. O tem smo govorili že s prejšnjima selektorjema Matjažem Kekom in Slavišo Stojanovićem. Nobenemu ga ni uspelo prepričati, da bi se vrnil na ta položaj, če bi bilo treba. Ste vi poizkusili?

Sem, o tem sem ga vprašal pred tekmo s Švico. Da bi ga na primer v Bernu, če bi bilo treba, potegnil na bok in poslal na krilo še enega napadalnega nogometaša, da bi bil naš koncept še bolj ofenziven. Toda Andraž tega v klubu ne igra več in ne morem ga »potunkati« v nekaj, kar ne želi. Lahko bi mu le škodoval.

Kmalu boste lahko začeli iskati morebitne rešitve za dileme pri sestavljanju enajsterice. Naslednji torek se boste v Celju merili s Kanado. Kako prav vam bo prišel tokratni zbor?

Na položaju štoperja želim preizkusiti Balažica iz ukrajinske lige, v napadu predvsem Bezjaka, ki še ni dobil velike priložnosti, in Berića. Tudi v zvezni vrsti, v kateri smo najtanjši, bomo iskali dodatne rešitve. Proti Kanadi, ki ne sodi med močnejše ekipe, sem želel preizkusiti tudi katerega od članov selekcije U-21, predvsem Vučkića, a se nam prekrivajo termini tekem. Škoda, le tako bi lahko natančno vedel, koga od mlajših je smiselno čakati in koga ne. Do začetka kvalifikacij bomo igrali prijateljske tekme. Jaz že zdaj vem, kdo je lahko zraven, kdo pa ne.

Nekateri navijači vsako leto zahtevajo pomladitev, iskanje novincev in upokojitev domnevno »odsluženih«. Kako velik je bazen, iz katerega črpate reprezentante?

Fantje, ki predstavljajo dodano vrednost, kot so Iličić, Birsa, Kampl in drugi, morajo od danes do septembra igrati kontinuirano, vseskozi morajo biti v ritmu. Oni bodo namreč nosili igro, nihče drug. Mi smo igralsko bazo že dobili, ne bomo iskali novih sil, ker jih enostavno ni. Žal se fantje, ki so že bili zraven iz mlade reprezentance, ne razvijajo, kot bi se lahko. To se dogaja že nekaj časa. Gre za Vučkića, Lazarevića, Aljaža Struno ... Fantje so tako rekoč zunaj pogona v svojih klubih, ne igrajo niti sekunde. Drugih pa ni.

Poznate nov sistem kvalifikacij za evropsko prvenstvo in vse, kar prinaša s seboj?

Poznam. Med tekmami nam bodo vzeli še en dan za pripravo. Šlo bo za paket dveh tekem četrtek-nedelja, petek-ponedeljek ali sobota-torek. Doslej smo imeli med tekmama en dan za pravi trening, po novem pa bo šlo le za regeneracijo in trening en dan pred tekmo, torej dejansko tisti uradni trening, ko preizkušaš igrišče na štadionu. Ne bo časa za uigravanje taktične postavitve ali kakšne novosti.

Obdobje do septembra 2014 bo torej ključno. Poznati boste morali tudi najmanjše podrobnosti o reprezentantih in vse altenativne rešitve.

Točno tako. Po tem ne bomo mogli nič več preizkušati. Le poklical bom 20 fantov in moral natančno vedeti, kdo lahko kaj opravi in kako je pripravljen. Dela v reprezentanci bo za stroko čedalje manj. Ne bo več časa za uvajanje kakšnega novinca ali učenje določene stvari. Moral bom biti še bolj informiran, da bom vedel, kaj delajo v klubu. Strokovni štab se bo moral prilagajati igralcem še bolj in ne obratno. Individualna odgovornost igralcev pa bo posledično še večja.