Iličić bo lahko krenil nad Handanovića

V tekmovalnem ritmu so številni aduti selektorja slovenske reprezentance Srečka Katanca.

Objavljeno
24. september 2013 23.54
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport

Ljubljana – Ta teden bodo nadoknadili »zamujeno« med reprezentančnim premorom po večjem delu nogometne Evrope, podobno bo v Italiji in Španiji. Igrali bodo številni izbranci slovenskega selektorja Srečka Katanca. Podobno bo tudi jutri zvečer, ko bo na sporedu derbi serie A med prerojenima Interjem in Fiorentino.

Ob dejstvu, da sta Juventus in Napoli favorita stavnic za naslov italijanskega prvaka, ter podatku, da vrh serie A ta čas zaseda Roma, največ medijske pozornosti na »škornju« pobereta prav Inter in Fiorentina. Kluba torej, v katerih uživata zvezdniški status tudi dva slovenska reprezentanta z različnimi nalogami. Kaj bi dal Srečko Katanec v svojem prvem mandatu na slovenski klopi za to, da bi imel zvezdnika tudi v takšnih klubih, kot sta Inter in Fiorentina (in Milan, PSV, Köln, Villarreal, ...)!

Josip Iličić je poleti prišel v Firence za odškodnino 10 milijonov evrov in navijači na štadionu Artemio Franchi še čakajo na učinek slovenskega reprezentanta, ki je na zadnji tekmi Katančeve čete v Nikoziji zabil prvenec proti Cipru. »Jojo« odtlej še ni odigral tekme za svoj novi klub, dolgo se je boril s poškodbo gležnja, ki jo je staknil na treningu v Kranju. V zadnjih dneh se je že pridružil zasedbi trenerja Vincenza Montelle, bržkone bo dobil priložnost že jutri, ko bo »viola« gostovala pri Interju. To ne bi bilo prvo soočenje Iličića in »Sarme« na Apeninskem polotoku. V minuli sezoni sta se dvakrat pomerila na dvobojih Palermo-Inter, nazadnje, 28. aprila letos, je prav »Jojo« matiral Handanovića za zmago Sicilijancev.

»Avionček«, kot so v igralskih časih klicali Montello, nekoč odličnega napadalca Sampdorie in Rome, ob silovitem ritmu tekem in številnih poškodbah nosilcev igre mrzlično čaka na dokončno uveljavitev Iličića v Fiorentini. Če bi mu to uspelo jutri – Montella ga je uvrstil v kader za tekmo, toda začel naj bi na klopi –, bi bil to pravi šok za gostitelje na San Siru. Ti namreč pod vodstvom novega trenerja Walterja Mazzarija igrajo kot prerojeni, vidno je, da se lahko osredotočijo le na tekme v serie A, saj so ostali brez Evrope. »Morda je tako še bolje, če se želimo pobrati,« je nedavno zatrdil Handanović.

Jutrišnji dvoboj 200-milijonske s 160 milijonov € vredno zasedbo bo vrhunec kola, slovenski navijači pa bodo na svoj račun prišli že nocoj (20.45). Prav zanimivo bo videti, kako se bosta v dvobojih s favoritoma lige znašla Boštjan Cesar in Jasmin Kurtić; prvi bo v Veroni gostil Juventus, drugi pa bo poskušal v Neaplju popraviti vtis po polomu z Interjem z 0:7. Da ne bo pomote: Kurtić je bil proti Interju edini igralec Sassuola s pozitivno oceno (6), soigralci so namreč prejeli ocene med 4 in 4,5! In, ne nazadnje, v Bologni bo gostoval Milan. V udarni enajsterici slovitega kluba (4-3-1-2) naj bi spet igral Valter Birsa, ki počasi, a zanesljivo dobiva na svojo stran tudi italijanske novinarje. Ti so ga prvič ocenili bolje kot njegovo menjavo Robinha (6 : 5,5).

Slovenci na tujem

Sinočnji izidi – serie B, 6. kolo: Bari : Palermo (Anđelković, Bačinović, Al. Struna) 1:2, Trapani : Cesena (Krajnc) 0:1, Padova : Latina (Jelenič) 0:0; nemški pokal: Mainz : Köln (Brečko, Maroh) 0:1.

Danes – Italija, 5. kolo: Bologna – Milan (Krhin; Birsa), Chievo – Juventus (Cesar), Napoli – Sassuolo (Kurtić); Poljska, 9. kolo: Bialystok – Legia (Šuler); Bolgarija, 10. kolo: Lokomotiv – Ludogorec (Bezjak); pokalne tekme: PSV – Telstar (Matavž), AFC – Groningen (Kirm), Piberstein – Salzburg (Kampl), Giannina – Aiginiakos (An. Struna), Karpati – Sevastopol (Balažic), Proleter – Crvena zvezda (Pečnik, trener Stojanović).


Jutri – Italija, 5. kolo: Inter – Fiorentina (Handanović; Iličić); Španija, 6. kolo: Villarreal – Espanyol (Jokić). Espanyol (Jokić).