Iličić in Handanović na zbor kot prva v Italiji

 Danes na Gorenjskem začetek »operacije Ukrajina«. Sijajna generalka Novakovića.

Objavljeno
08. november 2015 23.46
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport
Ljubljana – Srečko Katanec bo imel v naslednjih dneh na voljo dobro razigrane nogometaše. Njegovi izbranci za prihajajoči tekmi z Ukrajino v Lvovu (sobota, 18) in Mariboru (torek, 20.45) so namreč očitno ujeli odlično strelsko formo, kar je pred današnjim zborom reprezentance na Brdu pri Kranju posebej razveseljivo.

Najmočnejše sporočilo je poslal v Slovenijo prvi strelec reprezentance Milivoje Novaković, ki je v zadnji tekmi Nagoje zabil dva gola za visoko zmago svojega kluba. To je pozitivna novica za selektorja Katanca, ki ne skriva, da je »Novagol« njegova prva izbira v napadu in je eden od poveljnikov reprezentančne slačilnice.

Še odmevnejšo zgodbo o uspehu sta konec tedna nadaljevala dva slovenska legionarja na italijanskem »škornju«. Interjev vratar Samir Handanović in Fiorentini adut Josip Iličić. Inter se je namreč s še eno od minimalnih zmag – kar 7 od osmih Interjevih zmag nosi zapis 1:0 – prebil na vrh lestvice serie A, Handanović pa še naprej ohranja status vratarja z najmanj prejetimi goli (7) v tej sezoni.

Slovenska številka 1 je sinoči resda dobila družbo na italijanskem vrhu, saj je Fiorentina v Genovi opravila s Sampdorio in se izenačila z Interjem pri 27 točkah, eni več, kot jih je osvojila Roma, zmagovalka včerajšnjega rimskega derbija. Gostovanje Fiorentine ob Ligurskem morju je zaznamoval prav slovenski reprezentant Josip Iličić, ki je bil osrednji akter večera. »Jojo« je že v 10. minuti zanesljivo izkoristil kazenski strel z bele točke, v 58. minuti je po uspešno odigrani dvojni podaji z Nikolo Kalinićem omogočil Hrvatu lahek gol za 0:2. Iličić ta čas kotira pri štirih golih v sezoni, pred njim so le imena, kot so Miralem Pjanić, Gervinho ali Gonzalo Higuain.

Kranjčan pa ni zasedal zajetnega prostora v italijanskih medijih le zavoljo golov ali podaj. Po dostopnih informacijah se Iličić in vodstvo Fiorentine vse bolj zbližujeta in lansko ohlajanje odnosov med njim in navijači je le še bled spomin. Že januarja naj bi v Firencah začeli pogovore o predčasnem podaljšanju pogodbe med slovenskim reprezentantom in klubom, ki Iličiću zaenkrat letno navrže približno 1,2 milijona evrov.

Trener vijoličastih Paulo Sousa je namreč močno navdušen nad sposobnostmi Kranjčana, namenil mu je osrednjo vlogo v spremenjenem modelu igre 3-4-2-1, pri čemer Iličić in Borja Valero igrata tik za napadalcem. Portugalec je po trditvah dnevnika Gazzetta dello Sport avgusta zavrnil tudi Iličićevo selitev v Liverpool.

Samardžić in Bezjak ohranila Keka na hrvaškem vrhu

Posebno zgodbo na Hrvaškem še naprej pišejo Rečani. Tudi sinoči so zmagali, peti zaporedni ligaški uspeh edine neporažene ekipe v ligi pa sta prinesla prav slovenska legionarja ob Kvarnerju.

Miral Samardžić je že v 3. minuti zabil gol, še lepše pa je opozoril nase občasni reprezentant Roman Bezjak v 38. minuti tekme med Rijeko in Splitom. Bezjak je namreč po enem od predložkov z desne strani zabil pravi evrogol z volejem, ki ga ne vidijo pogosto niti v najmočnejših ligah v Evropi.

Moštvo trenerja Matjaža Keka je ta čas zasluženo na hrvaškem vrhu. Če ne drugega, so Rečani v zadnjih štirih tekmah spravili na kolena štiri zasledovalce! Po vrsti so namreč padli zagrebška Lokomotiva, Dinamo, Hajduk in včeraj zvečer še Split.