Iščejo tudi Rooneyja, Kroosa in Fabregasa

Drevi bo na vrsti finale kadetskega (U-17) evropskega nogometnega prvenstva na Hrvaškem.

Objavljeno
18. maj 2017 23.11
FBL-EURO-2012-ESP-POR-MATCH29
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana – Drevišnji vrhunec kadetskega evropskega prvenstva v nogometu bi bil lahko prava paša za oči. Četudi gre za fante, rojene po 1. januarju 2000, ti že premorejo dovolj znanja in prave taktike za všečno igro. O tem smo se prepričali med spremljanjem tekem v šestih hrvaških mestih, prav finalistki Anglija in Španija sta doslej pokazali največ.

Slovenci pod vodstvom selektorja Agrona Šalje so končali boj za euro 2017 v drugem krogu kvalifikacij, potem ko so turnir v Bijeljini končali na tretjem mestu za Anglijo in BiH ter pred Češko, prvi krog pa so končali na 2. mestu svoje skupine za Francozi in pred Črno goro ter Estonijo.

Kakorkoli, prav angleški rod letošnjih kadetov je veljal za prvega favorita turnirja, ki bo doživel vrhunec nocoj ob 20. uri s finalom med Otočani in Španci (prenos na Eurosportu). Gre za stara znanca iz kadetskih finalov – Španci so bili boljši leta 2007, Angleži tri leta pozneje. Posebej zanimivo je bilo opazovati morebitne naslednike takšnih asov, kot so Wayne Rooney, ki je bil najboljši igralec turnirja na Danskem '02, Cesc Fabregas, ki je blestel v Franciji '04, ali Toni Kroos, ki je bil igralec turnirja leta 2006, naslednje leto pa najboljši strelec. Najboljši so bili tudi Bojan, Mario Götze, Paco Alcacer ...

Zavrl: To je velik dogodek

Na turnirju, ki je domoval v Zagrebu, Reki, bližnji Kostreni, Veliki Gorici, Zaprešiću in Varaždinu, je deloval tudi Rudi Zavrl. Nekdanji predsednik NZS je bil eden od Uefinih delegatov, ob tem ga krasi tudi prvinsko poznavanje nogometa, zato je bil pravšnji sogovornik za oceno dosedanjega dela turnirja.

»Španci so dvigovali svojo formo skozi celoten turnir, igrajo odlično in na krilih igralcev Barcelone in Reala zares blestijo. Zasluženo so v finalu. O Angležih največ pove to, da smo jih uvrstili med prve favorite že pred začetkom turnirja. Irce in Turke so v izločilnih bojih resda premagali le za gol, toda imajo odlično ekipo. Delujejo kot najbolje formirana ekipa, ki ima že pri teh letih štiri, pet igralcev za višjo raven igre,« je ocenil Zavrl. »Že dolgo spremljam turnirje mlajših selekcij in prav zanimivo je opazovati igralce pozneje, ko postajajo uveljavljeni zvezdniki najboljših klubov. Tudi v Varaždinu bo gotovo privlačna tekma, štadion pa poln, saj pričakujejo 8000 gledalcev,« je še dodal Zavrl.

Podobno zanimivo je bilo tudi pred petimi leti pri nas, ko je bil finale kadetskega eura v Stožicah. Dvoboj Nemčije in Nizozemske je denimo spremljalo 11.674 gledalcev, ki so videli na delu več prihodnjih asov. Prvi igralec turnirja je bil Max Meyer, danes članski reprezentant in pri 21 letih že eden glavnih adutov Schalkeja.

Čeferin za nov sistem 11-m

Uefa je v zadnjem času uvedla več novosti. Ob tem, da bo Aleksander Čeferin podelil pokal novemu zmagovalcu lige prvakov kar na zelenici, je Uefa na Hrvaškem uvedla pilotski projekt novega izvajanja enajstmetrovk. Če so Angleži v polfinalu kljub izidu 2:1 zanesljivo odpravili Turke s kombinatorno igro, so prav enajstmetrovke določile zmagovalca polfinala Španija-Nemčija. Nov način? Po novem bo ekipa A izvajala prvo enajstemetrovko, nato ekipa B dve zapored, nato ekipa A dve zapored in tako naprej – vse z namenom, da bi si tekmeca izmenjavala pritisk izvajanja strela zaradi vrstnega reda.