Izid je prikril razmerja moči ob premieri

Odmevi po tekmi v Mariboru: trener ruskega moštva hvalil gostitelje in priznal, da so bili ti zelo blizu izidu 3:3.

Objavljeno
20. september 2013 00.49
Ante Čačić, trener nogometašev Maribora na tekmi 2. kola slovenske nogometne lige med Rudarjem in Mariborom v Velenju, 20. julija 2013.
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport
Maribor – Rdeča nit včerajšnjih pogovorov po tekmi z akterji uvodne predstave vijoličnih v novi sezoni evropske lige je bila namenjena spoznanju o pretirano visokem domačem porazu. Nenazadnje je to poudaril tudi Kurban Berdejev, trener gostov iz Rusije, ki pa so po premierni zmagi in s pogledom na vrh v skupini zadovoljni zapuščali Ljudski vrt.

Ante Čačić, prvi mož mariborske klopi, je bil ob prihodu na novinarsko konferenco pravzaprav podobno zamišljen kot po zadnji evropski preizkušnji, takrat še v kvalifikacijah za ligo prvakov proti Plznu. Podobno kot sinoči se je soočil s kakovostnejšim tekmecem, le da je bil to pot Kazan učinkovitejši, igra Maribora pa je bila vsaj v nekaterih trenutkih bolj konkurenčna kot proti Čehom. Toda besede tolažbe za domači tabor niso imele pravega učinka – spet so igrišče zapuščali sklonjenih glav ob porazu in v mislih o svojih napakah v odločilnih minutah.

»Končni izid prikriva razmerja moči na tej tekmi. Iz trenerskega zornega kota moram poudariti, da smo prikazali veliko dobre igre, a kaj ko je nismo kronali z goli. Imeli pa smo nekaj res zrelih priložnosti, za začetek že Mendyjevo za 1:0,« je ob začetku svoje analize poudaril trener vodilnega slovenskega moštva, se nato hitro spomnil tudi za las zgrešenega strela Marcosa Tavaresa, omenil izjemno porabo energije v nenehnem lovu za tekmečevo prednostjo: »Res, na koncu smo izgubili z 2:5, a do 88. minute smo bili še zelo blizu vsaj eni točki.«

Ne glede na igro pa je nad trenerjevim učinkom na tribunah zaznati precej nezadovoljstva. Mnogim rednim obiskovalcem Ljudskega vrta iz spomina nikakor ni ušel nepozabni bunker proti Apoelu, ki se je za vijolične srečno razpletel, jim takrat omogočil nastop v evropski ligi, a vrednosti za nastop na tekmovanju te ravni nikakor ni ponudil. Odtlej je mariborska igra doživljala vzpone in padce, Kurban Berdejev, trener nogometašev iz Kazana, pa se je očitno zelo resno lotil uvodne evropske preizkušnje v sezoni in Mariboru prav ničesar ni hotel podariti.

»Še kako smo se morali tokrat potruditi za zmago. Vedeli smo, da imajo gostitelji kakovostno zasedbo, niso me presenetili, dejansko bi lahko ob koncu izenačili na 3:3. Za nas je seveda pomembna zmaga v 1. kolu skupine evropske lige, nisem pa povsem zadovoljen s prikazanim. Privoščili smo si nekaj taktičnih napak, v prihodnje jih bo treba odpraviti,« je ocenil Berdejev.

Ko pa so med zbrane poročevalce prišli igralci Maribora, so bile njihove besede o predstavi pod Kalvarijo prav podobne tistim, ki sta jih že prej na novinarski konferenci razgrnila oba trenerja. »Res škoda, da nisem zadel za 2:2. Tekma bi se zasukala drugače,« je vzdihnil Tavares, novi vijolični up v napadu, Prekmurec Damjan Bohar, pa pred nadaljevanjem evropske sezone še nikakor ne namerava vreči puške v koruzo: »Pomislite, pred nami je pet tekem, veliko bo še priložnosti. Na pladnju je 15 točk, pred začetkom smo si začrtali cilj osvojiti vsaj štiri, torej ponoviti ali celo izboljšati učinek iz prejšnje sezone. A zdaj moramo hitro potisniti v stran evropske misli. Najprej je pred nami domači derbi z Zavrčem.«