Jan Oblak ta čas manj negotov kot Lionel Messi

Tuji nogomet: znanih 59 odstotkov klubov v prihajajoči sezoni lige prvakov. Več Slovencev v območju med 1. in 2. ligo.

Objavljeno
23. maj 2017 00.42
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana – Chelsea, Real Madrid, Juventus, Bayern in Monaco so si že prilastili naslove najboljših v najmočnejših nogometnih ligah na stari celini, v Sloveniji pa je najmočneje odmevalo slavje privržencev Rijeke na Hrvaškem. Kljub temu klubske sezone 2016/17 še zdaleč ni konec. Ob številnih ligaških dilemah in jutrišnjem finalu evropske lige bo 3. junija v Cardiffu še vrhunec sezone, finale lige prvakov Real – Juventus.

V Italiji so enotno pozdravili novo šampionsko zvezdico Juventusa, že 33. po vrsti za klub iz Torina. Osrednji športni dnevniki iz Rima, Milana in Torina so okrasili svoje naslovnice z #Legend, kar je pomenilo rekordni šesti zaporedni naslov za torinsko »staro damo«, ki deluje veliko mlajša od svojega vzdevka. Še vedno se poteguje za trojno krono, potem ko si je že pripisala lovoriki za zmagi v italijanskem prvenstvu in pokalu, manjka ji »le« še največji podvig, da bi prvič v zgodovini sklatila z evropskega vrha tudi madridski Real.

Na trnih tudi Katanec

Na »škornju« resda niso povsem razčistili, kdo bo zastopal Italijo v prihodnji sezoni lige prvakov, ki bo še zadnja v obliki, kakršno poznamo od leta 2000, ko je v razširjenem 32-članskem formatu premierno nastopil med elito tudi slovenski prvak Maribor. Naslednje leto bo namreč zaživel »Čeferinov« model, ki bo večini klubov močno odebelil denarnice, posledično bo v ligi prvakov igralo več klasičnih nogometnih gigantov iz Španije, Italije, Nemčije in Anglije. Kakorkoli, v boju za 2. mesto na Apeninskem polotoku najbolje kaže Romi (84 točk), ki bo v nedeljskem zadnjem kolu gostila demotivirano Genoo, medtem ko bo Napoli (83) gostoval pri drugem genovskem klubu Sampdorii. Roma v ligo prvakov, Napoli v zadnje kolo kvalifikacij – to se zdi najbolj realen scenarij.

Srečka Katanca, ki bo v četrtek razkril seznam reprezentantov za junijsko tekmo z Malto, dodatno vznemirjajo »kvalifikacije« za serie A, v katerih igra več njegovih morebitnih adutov. Empoli (32) z Miho Zajcem bo gostoval v Palermu, Crotone (31) bo doma igral z Laziem. Včeraj so začeli v Cittadelli končnico v 2. ligi tudi Aljaž Struna, Enej Jelenič in Vid Belec (Carpi), v petek se jim bo pridružil Luka Krajnc (Frosinone), napeto bi bilo lahko vse do začetka junija.

Vsebinsko podoben finiš sezone čaka Nika Omladiča v majici Eintrachta iz Braunschweiga, ki se bo v četrtek in ponedeljek boril za bundesligo z Wolfsburgom. Bolj slavnostno pričakuje konec meseca Nejc Skubic, ki ga 31. maja čaka finale turškega pokala Konyaspor – Istanbul, prizorišče pa bo Eskišehir, mesto 330 km jugovzhodno od Istanbula. Ta čas kotirata v območju lige prvakov le dva Slovenca – Jan Oblak v majici Atletica in Baslov napadalec Andraž Šporar. Usoda slednjega resda še ni povsem znana. Poleti se bosta poskušala zavihteti med elito tudi Benjamin Verbič (København) in Roman Bezjak (Rijeka), morda bo uspešen Maribor, morda še kakšen legionar, če bo zamenjal delodajalca.

Čestitala Mamić in Bandić

Da poleti ne bo zapustil Madrida, pa je zatrdil trener Atletica Diego Simeone. Argentinec želi preizkusiti tudi čarobnost novega štadiona Wanda Metropolitano, ki bo v novi sezoni nasledil štadion Vicente Calderon. Wanda Metropolitano je prešel v lastništvo Atletica, ki se je z 240 milijonov evrov vrednim objektom s 67.703 sedeži dokončno zavihtel med največje evropske klube. Jan Oblak torej ve, kdo ga bo vodil v novi sezoni, javnosti pa ni znano ime novega trenerja Barcelone. Štadion Camp Nou je pospremil igralce »blaugrane« in trenerja Luisa Enriqueja na dopust s stoječimi ovacijami, vodstvo Barçe pa bo razkrilo ime Enriquejevega naslednika 29. t. m., dotlej bo Lionel Messi razmišljal le o finalni tekmi pokala z Alavesom (27. t. m.).

Podobno torej kot Rečani – slednji bodo igrali finale pokala z Dinamom 31. maja –, ki so v nasprotju s Katalonci v tej sezoni vendarle osvojili več kot kadarkoli prej. Trener Matjaž Kek, osrednja tema kolumn hrvaških komentatorjev, je za konec prejel še iskreni čestitki iz Zagreba: srečo v ligi prvakov sta mu zaželela tudi zagrebški župan Milan Bandić in prvi človek Dinama Zdravko Mamić.