John Terry tik pred zaslišanjem končal reprezentančno kariero

Zvezdnik Chelseja se pred disciplinsko komisijo FA zagovarja pred obtožbami o rasističnih opazkah.

Objavljeno
24. september 2012 07.57
Posodobljeno
24. september 2012 08.17
SOCCER-ENGLAND/TERRY
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si

London - Danes popoldan se bo moral kapetan Chelsea John Terry pred disciplinsko komisijo Angleške nogometne zveze (FA) na Wembleyju zagovarjati zaradi domnevnih rasističnih opazk, ki naj bi jih v pretekli sezoni premier league izrekel na račun temnopoltega branilca moštva QPR Antona Ferdinanda.

31-letni Terry pa je še pred začetkom procesa sporočil, da je končal z igranjem za angleško izbrano vrsto. »Rad bi se zahvalil vsem selektorjem, ki so mi dali priložnost, da sem odigral 78 reprezentančnih tekem. Imel sem čast in privilegij igrati s preostalimi angleškimi reprezentanti. Rad bi se zahvalil tudi njim, navijačem in svoji družini, saj ste mi ves čas stali ob strani,« je v izjavi za javnost zapisal steber obrambe temno modrih.

Dodal je še, da se je za takšno potezo odločil, ker ga je FA potisnila v nemogoč položaj in ne vidi drugega izhoda. »Civilno sodišče v Westminstru me je že oprostilo domnevnega rasističnega poniževanja, danes bo svojo preiskavo začela še FA,« je še pojasnil Terry, ki mu je FA zaradi obtožb februarja preteklo leto tudi odvzela kapetanski trak.

Kazen? Angleški mediji si niso enotni v tem, kakšno kazen bo krovna nogometna zveza izrekla v prihodnjih dneh. Zaradi zapletenosti primera, ki se vleče že skoraj leto dni, se bo FA verjetno odločila za prepoved igranja na štirih tekmah, možen pa je tudi daljši suspenz. FA naj bi sicer pritiskala na vodstvo Chelseaja, naj tudi sami kaznujejo svojega igralca. Po neuradnih informacijah, bi se FA zadovoljila s tem, da vodstvo kluba z izjavo za javnost obsodi Terryjev domnevni izpad, saj bi to imelo pomembno moralno sporočilo v boju zoper rasizem.

Hodgson: Žal mi je, ker sem izgubil tako pomembnega igralca

Angleški selektor Roy Hodgson se je sicer že večkrat javno postavil na stran Terryja in se tako na nek način zoperstavil vodstvu FA. Tudi tokrat je angleški strokovnjak izrazil simpatije do svojega sedaj že nekdanjega varovanca.

»Rad bi se zahvalil Johnu Terryju za njegov prispevek k reprezentanci v časa mojega vodenja. Seveda sem razočaran nad njegovo odločitvijo, saj sem izgubil pomembnega člana ekipe, ki ima ogromno mednarodnih izkušenj. Imela sva dober in korekten odnos, z njim nikoli nisem imel težav. Sedaj lahko tudi potrdil, da je bil tako vljuden, da me je o svoji odločitvi obvestil pred mediji. Želim mu veliko sreče pri Chelseaju,« je zapisal angleški selektor.

FA: Potrebno je ločiti klubsko raven od reprezentančne

Oglasil se je tudi generalni sekretar FA Alex Horne in dejal, da ne razume odločitve enega najboljših angleških branilcev. »Gre za osebno odločitev. Ne razumem, kako bi naši ukrepi lahko otežili njegovo igranje za reprezentanco. Do incidenta je namreč prišlo v klubskem tekmovanju, medtem ko reprezentanco obravnavamo povsem ločeno. Osebno menim, da je ločnica povsem jasna, očitno pa se z nami ne strinja tudi Terry,« je dejal Horne.

Ob tem pa je potrebno priznati, da je Terry v preteklosti večkrat polnil naslovnice angleških časnikov. Med drugim je eden ključnih mož Chelseja znan po tem, da se rad zabava v klubih vse do zgodnjih jutranjih ur. Nepozaben je tudi njegov izpad, ko naj bi v vinjem stanju dražil ameriške turiste v zvezi z terostičnim napadom na WTC. Še vedno pa je svež spomin na afero iz leta 2010, ko se je zapletel z modelko Vanesso Perroncel, sicer nekdanjo partnerko soigralca Wayna Bridga. Morda je pravilna ocena angleških medijev, ki so Terryja opisali kot »igralca, ki razdvaja in ne združuje, a je še vedno eden najboljših branilcev na Otoku«.