Josip Iličić nared za napad na Napoli, ta pa si ogleduje prav Iličića

Drevišnja tekma v Bergamu ena od lepotic tega tedna? Josip Iličić po težavah z gležnjem spet nared za udarno enajsterico Atalante.

Objavljeno
02. julij 2020 06.01
Posodobljeno
02. julij 2020 06.01
Cristiano Ronaldo (na fotografiji) in Ciro Immobile bijeta bitko za najboljšega strelca serie A. 105 km/h je imela v sebi žoga, s katero je Cristiano Ronaldo zabil spektakularen gol v Genovi. V strelskem dvoboju te sezone pa vodi Ciro Immobile z 29:24. FOTO: Jennifer Lorenzini/Reuters
Italijansko prvenstvo sodi med najbolj zanimiva nogometna tekmovanja, serie A je med vsemi ligami te sezone najbolj napeta. Vodilna Juventus in Lazio bosta »poračunala« najpozneje 20. julija v Torinu, privlačnih tekem ne bo manjkalo že prej. Takšna bo tudi drevišnja (19.30) med Atalanto in Napolijem.




Prav Atalanta (4. mesto; 57 točk) in Napoli (6., 45, vmes leži Roma z 48 točkami) nemara med vsemi na »škornju« gojita najlepši nogomet – karkoli že to pomeni, bi pripomnili zagovorniki nabiranja točk. Toda kluba iz Bergama in Neaplja sta v zadnjih tednih združila lepoto in učinkovitost: sodita na vrh najboljših, z njunim nabiranjem točk se lahko meri le vodilni Juventus. Ni čudno, da Italijani pričakujejo veliko od nocojšnjega spektakla v Lombardiji.


Na trnih tudi selektor Matjaž Kek


Derbi bo zanimiv tudi za Slovence in selektorja A reprezentance Matjaža Keka. Potem ko je Josip Iličić prebolel težave z gležnjem, je nared za prvi postkoronski nastop v udarni enajsterici Atalante. Zmago s Sassuolom (4:1) je spremljal s tribune, podvig nad Laziem (3:2 po zaostanku z 0:2) je začutil v zadnjih 13 minutah igre, trener Gianpiero Gasperini mu je odmeril podobno minutažo tudi ob zadnjem trojčku točk v Vidmu (10 minut).

image
Josip Iličić je pripravljen za prvo pravo tekmo po koncu pandemije. V dosedanjem delu sezone serie A je zbral 15 golov in 8 podaj. FOTO: AFP


Danes naj bi se »Jojo« vrnil na svoj standardni položaj – kot desna »špica« s prostimi rokami v sistemu igre 3-4-1-2. Ob njem bo igral kolumbijski hrust Duvan Zapata, za njima argentinski plejmejker Alejandro Gomez.

Trenutek za vrnitev Josipa Iličića je posebej specifičen in zanimiv: prav Napoli je bil v zadnjih prestopnih rokih med najbolj glasnimi snubci 32-letnega Kranjčana, rojenega v Prijedoru. Iličić je v preteklosti večkrat zavrnil selitev v drugo prvenstvo in državo, čeprav je imel na mizi izjemno mikavno ponudbo denimo z Otoka, tudi v serie A so pogosto omenjali njegove naslednje destinacije – krožila so imena Roma, Inter in Napoli.


Iličić vnovičen kandidat za selitev v Neapelj


Slednji je aktualen tudi pred drevišnjim gostovanjem v Bergamu. Na izhodnih vratih je namreč neapeljski španski krilni as Jose Callejon – drevi naj bi igrali v trizobem napadu (4-3-3) Politano, Mertens in Insigne. Vodstvo kluba seveda išče ustrezno zamenjavo za strelca, ki je od leta 2013 – po prihodu iz madridskega Reala – zabil 81 golov na 339 tekmah v majici Napolija, zeleno luč za odhod 33-letnika je prižgal tudi trener Gennaro Gattuso.

Napoli po namigih rimskega dnevnika Corriere dello Sport izbira med znanimi imeni: to so Romin turški napadalec Čengiz Ünder, Juventusov reprezentant Federico Bernardeschi in – Josip Iličić.

Boljši od Atalante le Bayern


Atalanta v tej sezoni ruši klubske rekorde. V serie A je dosegla že 80 golov, kar je tri več od prejšnjega rekorda 77 golov iz sezone 2017/18. Letos je v petih največjih evropskih ligah več golov na tekmo od Atalante zadel le Bayern München, s povprečjem 2,94 gola na tekmo v primerjavi z 2,86 golov na tekmo Atalante. Z zmago nad Udinesejem je črno-modrim uspelo izenačiti tudi rekord šestih zaporednih ligaških zmag iz sezon 2013/14 in 2016/17. K uspešni sezoni je veliko prispeval slovenski reprezentant Josip Iličić, ki si s 15 goli mesto najboljšega klubskega strelca v ligi deli z Luisom Murielom. U. G.