Jovetić: Uvrstitev na EP ni misija nemogoče

Nogometaši Črne gore so prepričani, da jim bo v Podgorici uspelo pripraviti presenečenje in se bodo uvrstili na Euro 2012.

Objavljeno
14. november 2011 14.23
Posodobljeno
14. november 2011 15.25
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si

Ljubljana - Jutri bodo na sporedu povratne tekme dodatnih kvalifikacij za nastop na Euro 2012, kjer težka naloga čaka predvsem reprezentanci BiH in Črne Gore. Medtem ko sta si Hrvaška in Irska z visokima zmagama na uvodnem dvoboju praktično že zagotovili nastop na evropskem prvenstvu, pa bosta morala BiH in Črna gora tokrat pripraviti presenečenje.

Portugalska izbrana vrsta se je po odigrani tekmi proti Bih v Zenici pritoževala nad slabo pripravljenim igriščem, ki pa je obilico težav povzročala tudi domačim nogometašem.  »V Zenici je bilo nemogoče igrati, saj je bilo igrišče bolj podobno zeljnatemu vrtu, kot pa nogometnemu igrišču. Mislim, da smo prav zato zapravili številne priložnosti. V Lizboni bo slika povsem drugačna,« je dejal prvi zvezdnik Portugalske Cristiano Ronaldo. 

Svojo računico pa imajo tudi nogometaši BiH, ki se dobro zavedajo, da bi jih že en zadetek popeljal do nastopa na EP. »Morda Portugalci po odigrani prvi tekmi menijo, da smo lahek nasprotniki in nas bodo v Lizboni zlahka ugnali. Dodati moram, da je bilo tudi nam v Zenici težko igrati. Sedaj smo polni samozavesti in pripravljeni na veliki podvig. Morda je celo bolje, ker to tekmo igramo v Lizboni. Domače bo namreč spobujalo okoli 70.000 navijačev, mi pa bodo lahko zaigrali povsem sproščeno,« je dejal najboljših bosanski nogometaš Edin Džeko, ki letos blesti v dresu Manchester Cityja.

Brnović napoveduje zmago s kar 3:0

V nezavidljivem položaju pa je tudi izbrana vrsta Črne gore, ki bo v Podgorici proti Češki skušala nadoknaditi zaostanek dveh golov. Črnogorci še nikoli niso zaigrali na evropskem oziroma svetovnem prvenstvu, zato jim motivacije pred jutrišnjo tekmo ne manjka, do uspeha jim bodo pomagali tudi vročekrvni domači navijači.

»Uvrstitev na EP ni misija nemogoče. Če povedemo v prvih 20 minutah, je potem v nadaljevanju mogoče prav vse. Na Češkem smo igrali slabo in prejeli dva naivna zadetka. Tokrat moramo v tekmo iti brez nervoze. Če smo Angležem lahko zabila dva gola, potem lahko to ponovimo tudi proti Češki,« je optimističen napadalec Fiorentine Stevan Jovetić.

Tudi črnogorski selektor Branko Brnović, ki tokrat ne bo mogel računati na branilca Milana Jovanovića, verjame v uspeh svojih varovancev in napoveduje visoko domačo zmago. »Pričakujem povsem drugačno tekmo, saj bomo zaigrali tisočkrat bolje. Delo nam bodo olajšali tudi navijači, zato verjamem, da bomo na koncu slavili s 3:0,« je napovedal Brnović.

Nekoliko bolj umirjeni so v češkem taboru, kjer se dobro zavedajo, da bi si z golom v gosteh praktično že zagotovili svoj peti zaporedni nastop na evropskem prvenstvu. »Smo v dobrem položaju. V kolikor nam v Podgorici uspe zatresti mrežo, bi to zagotovo "uničilo" naše nasprotnike. Toda ob tem se moramo zavedati, da bodo imeli silno podporo s tribun, saj so njihovi navijači zelo glasni,« pa je svoj načrt razkril češki selektor Michal Bilek.

Dodatne kvalifikacije za EP 2012, povratne tekme:

Portugalska - BiH (0:0)

Hrvaška - Turčija (3:0)

Črna gora - Češka (0:2)

Irska - Estonija (4:0)