Junija, julija in avgusta bom v enaki vlogi kot danes

Predsednik NK Olimpija Milan Mandarić za Delo: Spomladi po lovoriki in vidnejši evropski izkupiček. Cretu še vedno zmaj?

Objavljeno
14. februar 2018 23.15
Predsednik nogometnega kluba Milan Mandarić. V Ljubljani 14.2.2018[Milan Mandarić.nogometni klub olimpija.šport]
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – Napad Maribora v osrčje Olimpijinega moštva in prestop Alexandreja Cretuja v Ljudski vrt, ki še ni dobil epiloga, je zatresel ljubljanski tabor. Razjezil je navijače in predsednika Olimpije Milana Mandarića, ki je v pogovoru za Delo predstavil svoj pogled ne le o zadnji neprijetnosti, marveč še o drugih, bolj bolečih.

V minulih tednih ste s pomenljivimi izjavami sprožili ugibanja o vašem slovesu od Olimpije po koncu prvenstva. V kakšni vlogi in kje boste junija, julija, avgusta, ...?

V takšni, kot sem zdaj. Ničkolikokrat sem dejal, da bom odšel takrat, ko bom končal, kar sem si zastavil.

Četudi Olimpija ne bi osvojila nobene lovorike?

Vso sezono smo podredili cilju, da osvojimo obe lovoriki. Pokalna sploh ne sme biti vprašanje. Poletni načrt in želja je, da izvlečemo čim boljši izkupiček v Evropi.

Zakaj vas je Romunov prestop tako vznemiril, če je Olimpija za rezervista prejela 100.000 evrov in se ob tem rešila njegove visoke plače?

Ali se bo izplačal vložek za 26 minut, kolikor jih je Cretu igral v tej sezoni, še ne vem. Ampak saj sploh še ni član Maribora. Jaz ga vodim kot igralca Olimpije. In tudi nakazani denar smo takoj vrnili Mariboru.

Kaj vas je potem tako zmotilo ali užalilo?

To je bila nenogometna in nešportna akcija v režiji igralčevega zastopnika. Seveda ne želim, da Maribor jemlje igralce Olimpiji, tako kot Maribor ne želi, da jim igralce 'krade' Olimpija. V takšni potezi ne vidim zdravih odnosov.

Za mariborsko pravno službo je vse čisto, vi trdite, da je Cretu Olimpijin. Zakaj?

Olimpija oziroma njen uradni zastopnik, v tem primeru sem to jaz kot predsednik, ni podpisal nobene pogodbe. Dokument, s katerim razpolagajo pri Mariboru, je le pooblastilo za Cretujevega agenta, da lahko prodaja igralca v tujini. Na njem je podpis našega poslovnega direktorja in ne predsednika ali direktorja Milana Mandarića. Dejstvo je, da sem Cretujevemu zastopniku po pogovoru z njim dovolil, da igralca, potem ko mi je Bišćan rekel, da ga spomladi ne potrebuje, lahko odpelje v tujino, če bo Olimpija dobila 100.000 € odškodnine. Vedno mi je zagotavljal, da ima za igralca klub v Bolgariji ali na Poljskem.

Ali Olimpija oziroma vi razpolagate z dokumentom, s katerim utemeljujete, da je Cretu član Olimpije?

Imam pogodbo (v njej je uraden Mandarićev podpis, višina odškodnine 300.000 evrov in dodatek k pogodbi, kjer piše, da ta pogodba ne velja za prestop v Sloveniji, op. a.). Zakaj sem pristal na nižjo odškodnino? Zato, ker trener ni računal nanj in ker ni bil zadovoljen s svojim statusom.

Ste s Cretujem opravili?

Žal mi je igralca, je žrtev agentovih manipulacij.

Zlatko Zahović je odprl novo fronto, saj je dejal, da ima Maribor boljšo pravno službo kot Olimpija. Kdo zastopa Olimpijo?

Olimpijo zastopa Andrej Pahor iz Odvetniške družbe Čeferin in partnerji.

Če bi bil primer Cretu edini z oznako negativni, se navijači Olimpije ne bi pretirano jezili. Toda letošnji prestopni rok je 'odpihnil' še dva slovenska fanta z vidnima vlogama v šampionski sezoni.

Prestopni rok se ni izšel, kot sem želel. Za Kenana Bajrića sem verjel, da si zasluži boljši klub. Tudi predsedniku Slovana sem dejal, da je Olimpija boljša in večja, toda njegova mati je moledovala, naj ga pustim. Uslišal sem želje in ga pustil, čeprav sem si od njega obetal večji zaslužek od prodaje v boljši klub. Denis Klinar je dobil možnost večjega zaslužka in ker je postal oče, sem presodil, da bi bilo pošteno, da mu omogočim odhod. Zanj je Olimpija zaslužila le 200.000 €.

Kritike zaradi neustreznih prodaj nogometašev bi bile bolj ali manj neslišne, če bi vsaj ustrezno kupovali. Slovenskih igralcev pri Olimpiji skoraj ni več, četudi je Olimpija z njimi v glavni vlogi osvojila naslov prvaka.

Olimpija je vedno pod pritiskom in mora biti prvakinja. Zato potrebuje kakovostne nogometaše. Najsrečnejši bi bil, če bi igralo enajst slovenskih igralcev, prav tako bi bil srečen v Angliji, če bi igralo enajst Angležev, in v Italiji enajst Italijanov. Zagotavljam, da bodo kmalu dobili priložnost tudi slovenski fantje. Štiri, pet jih je že zdaj treniralo s prvim moštvom. Če sem iskren, še vedno plačujemo davek za lansko nakupovanje igralcev z vseh koncev sveta in iz različnih kultur. Upal sem, da bomo pozimi prodali pet ali šest igralcev, a očitno še nismo tako organizirani, da bi bili sposobni prodajati. In da, delali smo tudi napake.

Prihodov in odhodov ne bo več?

Bodo, v naslednji dnevih, morda že danes, bomo pripeljali še enega, dva igralca. Nadejamo se, da bomo še koga prodali. Prestopni rok še traja v mnogih državah.

Issah Abass gre ali ne?

Ponudbo zanj sem že zavrnil. Ne le zaradi prenizkega zneska, ampak zato, ker igralca njegovega kova potrebujemo.

Ocene o tekmovalni uspešnosti Olimpije pod vašo taktirko so različne, nekaj pa drži kot pribito. Mlajše kategorije niso napredovale niti za milimeter in o vadbenem središču ni ne duha ne sluha. Marsikateri navijač bi raje videl zgledno postavljeno piramido kot zmage za vsako ceno.

Brez zmag nihče ne more graditi ničesar. To od Olimpije in mene zahtevajo navijači. Da bi lahko del vložka v tem obdobju, in ta ni bil majhen, približno 18 milijonov evrov z dolgovi vred, namenil v vadbeno središče, drži. Moram izraziti nezadovoljstvo: ko sem prihajal, sem pričakoval večjo pomoč okolja. Tudi od Mestne občine, od katere nimamo veliko, četudi nam ni metala polen pod noge. Ni res, da nismo opravili nič. V 'jami' smo postavili novo umetno travo. Šibka točka ostaja trenerski štab.